Komentar dana......smrt nije kraj,već početak života večnog

Suvišno je išta reći,jer sve je sam o sebi rekao za života još.Jedan od retkih koji je svoja uverenja svakodnevno živeo i u dela sprovodio.Onako kako je mislio,tako nam je govorio,a takva su mu i dela bila.
Od mnogih poruka koje nam je poslao u svojim,kako govornim ,tako i delotvornim obraćanjima,izdvajam jednu priču,u kojoj je sadržana mnoga njegova promisao i namera,zašto nam je baš takvu priču odlučio ispričati. Njegovo delo i misao ćemo poštovati pamćenjem i usvajanjem svega onog što je ovaj veliki Čovek,postojana ,Bogu okrenuta pogleda i duha,želeo da nam ostavi kao zaveštanje,da bismo mogli reći da smo ljudi.

Patrijarh Pavle:
"Desio sam se jednom u porti,u manastiru,i čuo razgovor kada je iz crkve izlazio Šiptar sa majkom,ženom i bolesnim detetom.Jedan mladić,doseljenik iz Crne Gore,koji se tu zatekao,upita nesrećnog oca :" Šta ti ovde tražiš od našeg sveca?"
"Ja nisam došao vašem ni našem svecu"-odgovori Šiptar,"već svecu Božijem,a kad je Božiji,onda je i vaš i naš.Jer,da svetac misli ono što ja i ti mislimo,ne bi mu dolazili ni ti ni ja ".

Dakle,Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo.Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti,i ne bi bili dužni da to budemo.Bog od nas ne očekuje više nego što možemo,ali ni manje ."

Cenio je ovaj naš narod, jer je uistinu voleo svakog i želeo svima samo dobro.
Otuda i ona njegova čuvena rečenica: „Budimo ljudi".
Držao se apostolskih reči „Koliko do vas stoji, nastojte jedni druge da cenite boljim od sebe"

Sećanje na reči Patrijarha:

„Mudrost bez dobrote prelazi u zlobu, a bezazlenost bez mudrosti prerasta u glupost",
govorio je patrijarh Pavle i savetovao:
„Budimo mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi".

"Bude li sa Hristom, naš narod će preživeti i opstati svuda, pa i na Kosovu.
Odbaci li Hrista, nestaće ga iz knjige živih na nebu i na zemlji".

orthodox_cross.jpg

Sledimo patrijarhove putokaze, izučavajmo mudrosti izrečene,
podvige primereno sebi činim.

Imati toliko ljubavi u sebi za sve ljude,onakve kakvima ih je Stvoritelj,nesavršenima napravio,i samim tim ,i ljubavi prema Bogu samom,težiti svojim životom i delom,svakim danom to nesavršeno u sebi popraviti i živeti životom dostojnim čoveka,ne tražiti ništa za sebe,i mnogo dati drugima,mogu samo ljudi kojima je život nametnuo veliku patnju duhovnu,jer....voleti ljude možeš onda kada ih razumeš.....a koliko je napora duhovnog potrebno uložiti da bi se razumelo nerazumljivo,ili možda još bolje - nerazumno.
Jedna od njegovih mnogobrojnih poruka,koja govori o ljudskosti božanskim duhom oplemenjene duše :

Nama je bolje da nestanemo kao ljudi, nego da opstanemo,
biološki da preživimo kao zločinci i neljudi.

Patrijarh srpski Gospodin Pavle

Upokojio se ovozemaljskog života i preselio se Ocu svom.....neka mu duša uživa u blagu za života stečenom.Amin.

Hvala vam dragi prijatelji.što ste podelili samnom deo svojih osećanja u ovom trenutku ,koji bi trebalo da bude trenutak sabornosti celog naroda.:hvala::heart:

Back