Kome se pije kafa?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.429
Kopi Luvak je najekskluzivnija (i najskuplja) kafa na svetu. Glavni faktor njene visoke cene je neobičan način proizvodnje. Proizvodi se od zrna kafe koja je delimično svarila indonežanska palmina cibetka, a zatim israla izlučila. Da, zvuči pomalo odvratno, ali ne brinite! Spoljni sloj zrna kafe se uklanja tokom obrade, a preostala zrna se potpuno čiste pre nego što se ispeku i pošalju vama.

1751987155994.png

Mislim, kad sam već u fazonu.

Наравно. Копи Луак је прецењена. Ту се ради о ферментацији. Скупа је јер је ретка. По типовима ферментације, постоје вошт кафе, ( ферментација у води), анвошт, ( ферментација без воде), и семи вошт, ( ферметација у мало воде, а у њих спада и Коопи Луак. Мало је има у суштини. Али је по квалитетеу далеко иза кафа из Етиопије и Кеније, као што су Јиргачеф, Сидамо, Хараре, Бурбон и осталих 100 посто арабика. Африка је постојбина кафе. И то планисики венци. Кафа расте до 2000 метара надморске висине. Арабике су само оне кафе које долазе из Африке. А међу африччким кафама, мислим да је Јиргачеф број један.

Poslednja izmena:
ПИо сам месецима афричке кафе. И то није добро, зато што кад престанеш, више не можеш да пијеш ово што ми пијемо. ОД свега што се код нас продаје, вероватно је најбоља ИЛИ кафа. И то зато што у своју мешавину ставља око 8 посто Сидамо анвошт каву. Осам посто је мало. Ја сам годину дана пио чистак. Сидамо 100 посто. Хараре 100 посто и Сидамо анвошт 100 посто. То има седам пута мање кофеина, а 40 пута више ароме. Па после не можеш тако лако да се вратиш у нормалу. Један мој друг , Холанђанин, има огромне плантаже у Ертиопији, и доста коопераната у Кенији, фабрику за прераду тамо, плус фабрику за пржење и паковање у Холандији. Ја сам му писао текстуалне рекламе, па смо преводили и слали то.

ПИо сам месецима афричке кафе. И то није добро, зато што кад престанеш, више не можеш да пијеш ово што ми пијемо. ОД свега што се код нас продаје, вероватно је најбоља ИЛИ кафа. И то зато што у своју мешавину ставља око 8 посто Сидамо анвошт каву. Осам посто је мало. Ја сам годину дана пио чистак. Сидамо 100 посто. Хараре 100 посто и Сидамо анвошт 100 посто. То има седам пута мање кофеина, а 40 пута више ароме. Па после не можеш тако лако да се вратиш у нормалу.
Svašta ću još da naučim :)

Ово сам писао за њега

ХАРАРЕ Етиопија, Кенија. Органик. 100 % Арабика.

О НАЈБОЉИМ КАФАМА НА СВЕТУ 3

Хараре је мрачна историја Африке. Она је црни ужас из најдубљег и најмрачнијег окна рудника дијаманата и тамна елеганција витких и дугоногих афричких принцеза.

Њена чистоћа је легнедaрана, a снага ароме је шокантна.

Када попијете шољицу ове кафе, пробуђени сте за увек. Лаке шетње се претварају у патроле. Трчкарање у јуриш, а ћаскање у јасну и беспроговрну команду. Одједном , више не расправљате. Само слушате и доносите пресуде.

После Храре кафе, особе супротног пола истог часа почињу да гледају на вас као на судбинску неминовност.

У шареној танкој пени Хараре кафе, ређају се племенске амајлије, бајалице и намрштени тотеми.

Она је јецај робова и скупо плаћена слобода. Радост обиља после кише, али и сећање на жуљеве од окова.

Слаже се уз дуго копље, кожну обућу и оружје моћног калибра.

Туарези увек носе зрно ове кафе у турбанима ради урока и због терања пустињских духова.

Пије се левом руком, на опрезу, док је десна спуштена на дршку оружја. Хладног, наравно, да хладније не може бити.

Хараре кафа је стотинама година била омиљен напитак свирепих арапских трговаца робљем.

Црна као душманска мисао, незаборавна кaо фрактура кичме. Кратка и дефинитивна.

Хараре је врела претња што се лепи на непце.

Мемелуци су је ритуално испијали пре битке. Веровали су да ће им донети победу над непријатељем, а ако не , оно бар брзу и часну смрт.

Нападачки занос и напетост. Адреналин и концентрација. Лепота и ужас нигде нису тако спојене као у крупним и мрачним зрнима ове кафе.

Попијте шољицу ове кафе, ако смете.

Ова кафа је понуђена у Србији, али кафеџије нису биле заитересоване.

Наше кафе не постоје.
Postoje. To su uvozne kafe koje se prerađuju na domaćem tlu kako bi se dobilo na količini, pa tako nastaje hibrid koji sam opisala. Pola kafa - pola pogodi. :mrgreen:

Kad se ovde već rasipamo iskustvom, reći ću vam da sam pila i vrlo retku vrstu kafe koja više, izgleda, ne postoji. Služili su je u Planinarskom domu na Tvrđavi u Nišu (neka me Nišlije isprave) i zvala se četnička kafa. Bila je to obična, naša kafa, poslužena u šoljici sa Dražinim likom. :mrgreen:

Molim da se ovaj moj post ne uzme kao povod za igranje Nemaca i partizana, samo sam htela da se pohvalim svojim raznorosnim životnim iskustvom!

Postoje. To su uvozne kafe koje se prerađuju na domaćem tlu kako bi se dobilo na količini, pa tako nastaje hibrid koji sam opisala. Pola kafa - pola pogodi. :mrgreen:

Kad se ovde već rasipamo iskustvom, reći ću vam da sam pila i vrlo retku vrstu kafe koja više, izgleda, ne postoji. Služili su je u Planinarskom domu na Tvrđavi u Nišu (neka me Nišlije isprave) i zvala se četnička kafa. Bila je to obična, naša kafa, poslužena u šoljici sa Dražinim likom. :mrgreen:

Molim da se ovaj moj post ne uzme kao povod za igranje Nemaca i partizana, samo sam htela da se pohvalim svojim raznorosnim životnim iskustvom!
Та је кафа најбоља. А зашто кажем, немамо нашу кафу. Кафа прво роди, а онда прође више нивоа прераде, и кад је све готово, код нас се само пржи, а по некад се праве и блендови.

Та је кафа најбоља. А зашто кажем, немамо нашу кафу. Кафа прво роди, а онда прође више нивоа прераде, и кад је све готово, код нас се само пржи, а по некад се праве и блендови.
Razumem, samo se malo šalim. Ovih dana nisam sposobna za ozbiljnije diskusije, pa spamujem i onlajn i uživo...:prstic:

Dodala bih samo da je za ukus kafe najvažnije sa kim se pije, pa makar to bila i kopi luvak (ne rimuje se slučajno sa bljak).

Ima za to valjan razlog - količina koja je potrebna za jednu šoljicu. Naše kafe treba barem duplo od one "čiste" jer toiliko treba da se nakupi dovoljno soca za gledanje u šolju, a opet da ne bude prejaka.

profil ukusa koji je gladak, zemljast i sladak sa notom čokolade.
,,,pa Mito bre,,,ako je sladak ukus,,,kao chokolada,,,bolje je toblerone nego ovo,,,
,,,ja reko,,,e sada ćemo o kafi ,,,kada ono o izmetu tamo neke machke,,,koja fermentira u njenom stomaku,,,a mi to posle skupo plaćamo i pravimo kafu od izmeta,,,
,,,pa ima i neku sličnost u smislu boje da ne kazhem shta,,, :sad2:
,,,neka je,,,ja ću ipak onu nashu shkart kafu,,,

Back