KOMBUHA

86bogomoljka

Legenda
Poruka
55.343
Pre par godina sam dobila (mada je mozemo i sami napraviti) deo gljive koji se upesno razmnozio. Odrzavala sam je u zelenom caju. Pila sam ga veoma kratko vreme i ni sama ne znam razlog, odustala. Mislila sam da je ponovo nabavim. Ima li neko iskustva sa kombuhom?

ja sam odusevljen i dosta dugo sam je pio..prica je da prociscava i najuze ocne kapke..a opet i neka propaganda da su neki umrli kao ispostavilo se da su konzumirali cesto..kome sad verovati..super se osecas iako otvara apetit

ja sam odusevljen i dosta dugo sam je pio..prica je da prociscava i najuze ocne kapke..a opet i neka propaganda da su neki umrli kao ispostavilo se da su konzumirali cesto..kome sad verovati..super se osecas iako otvara apetit

To za apetit nisam znala, ni osetila. Cula sam i ja da su neki imali komplikacije. Mislim da se industrija lekova uplasi zbog pada prodaje vitamina i sl., pa izmisljaju svasta...

Ja je pijem jedno nedelju dana, tri puta dnevno po jedan decilitar. Treba po dva, ali reko da ne preteram.:D Sviđa mi se, onako, kao kiselo vince. Za efekte javljam tek, još je rano.:D

Gde se može naći kombuha u obliku napitka? Ja sam koristio samo u obliku kreme. Pošto imam osetljivu kožu probao sam različite kreme posle brijanja, dok nisam našao kremu od kombuhe za osetljivu kožu posle brijanja[/URL].

Gde se može naći kombuha u obliku napitka? Ja sam koristio samo u obliku kreme. Pošto imam osetljivu kožu probao sam različite kreme posle brijanja, dok nisam našao kremu od kombuhe za osetljivu kožu posle brijanja[/URL].
evo ti telefon proizvodjaca koji pise na jednoj od flasa,nema potrebe da placas proviziju po raznim prodavnicama donece ti covek kutiju od 12 flasa na prag za po oko evro, inace samo 2 brenda ima u ponudi kod nas 064118 9588
kombuha-dijetal.jpg

Kombuha.jpg

ova druga nije nesto

U svakoj flasi koja malo duze stoji moze se naci nesto malo ljigavo braonkasto ... e to je kombuha.
procedis .... i sam pocnes da pravis
Jedini posao je skuvati 5 l caja i cekati da se ohladi , ostalo je 5 minuta vremena

to malo je dosta za 5l?a secera?
Nije dosta ... to je samo zametak , zavisi koliko nahvatas
pa napravi litar za pocetak dok se ne napravi pljosnata gljiva i onda povecavaj
ma brzo to sada ide , iskoristi vrucine
cek da nadjem recept ... ja moju vec duze vreme samo odrzavam
a imam i po flasama po balkonu rezerve koje i ne gledam , tek da mi ne ugine , za svaki slucaj

U 1 litar kljucale vode spustiti 2 kašikice bilo koje biljne mešavine za caj (najbolji rezultati pokazali su se upotrebom zelenog caja)
Ja koristim 2 kasicice crnog indijskog ili zelenog pravog na 5 litara vode
. Ostaviti da odstoji 15-tak minuta, pa procediti. Odmah zatim dodati 4 velike kašike secera i promesati.
Nakon toga obavezno ostaviti da se prohladi na nivo sobne temperature
. Pripremiti cistu staklenu posudu (nikako metalnu) i u nju sipati ohlađen caj.
Koristim veliku teglu staklenu od 5 litara
Tek tada gljivu Kombuhu spustiti u caj.
Ukoliko se Kombuha napitak priprema prvi put, od tek nastale Kombuhe, u caj dodati i tecnost koja je nastala zajedno sa njom. Za svaki naredni put potrebno je sacuvati nešto tecnosti od predhodnog napitka i dodati ga u novi (oko 10% od ukupne kolicine novog napitka).
Prekriti posudu gazom ili drugom laganom i prozirnom tkaninom (nikako celofanom, da bi gljiva mogla da dise) i ostaviti da odstoji 10-tak dana na toplom, tamnom i mirnom mestu (za to vreme je najbolje ne pomerati je). Ukoliko za to vreme gljiva padne na dno na vrhu ce se pored nje formirati nova, mlada, gljiva Kombuha. Gljiva se moze koristiti za pripremu caja vise puta, tacnije sve dok je svetle boje. Kada pocne da tamni, treba je baciti i nastaviti sa novonastalim mladim gljivama.
Gljiva bude iz slojeva , plocasta i gornji sloj polako odlepis i bacis a ostavis svetljiji mladji ... bude i tu vise slojeva al ostavis
Za slađi ukus napitka fermentaciju zaustaviti malo ranije a za kiselkast ukus ostaviti da se fermentise nešto duže (što obicno zavisi od nivoa toplote u stanu). Kombuha napitak treba da je blagog ukusa. Preterano jak i kiseo napitak može imati štetno dejstvo na ljudski organizam. Nakon toga, plasticnom kašikom (nikako metalnom) izvaditi Kombuhu iz posude, malo je oprati hladnom vodom i tako je spremna za pripremu novog napitka.

ja sam vise voleo onako penusavija da bude

Hladnoca zaustavlja vrenje , onda kad procedis , drzi napolju na toplom
samo onda radi stomak :D
i hoce da se ukiseli ... kad duze stoji napolju sa gljivom , mozes da koristis i umesto sirceta
da pogresno ne razumes ... gljiva je uvek napolju u staklenoj tegli sa cajem
a ono sto procedis mozes u frizider ... bas zato da ne proradi

Hladnoca zaustavlja vrenje , onda kad procedis , drzi napolju na toplom
samo onda radi stomak :D
i hoce da se ukiseli ... kad duze stoji napolju sa gljivom , mozes da koristis i umesto sirceta
da pogresno ne razumes ... gljiva je uvek napolju u staklenoj tegli sa cajem
a ono sto procedis mozes u frizider ... bas zato da ne proradi
e takvi mi konkretni tipovi trebaju:lol:

Pre neki dan sam dobila kombuhu i pripremila je po receptu koji sam dobila uz nju. Kombuha je odmah potonula, a chini mi se da je i malo potamnela. Treba li neshto da uradim povodom toga? Ona jeste potonula, ali joj je jedan deo blago podignut nagore. Prvi put gajim kombuhu, pa ne znam...

Ne znam koja je mladja strana... Takodje, chitam da shecer mora plastichnom kashikom da se promesha, a ne metalnom. Niko me na to nije upozorio i promeshala sam ga metalnom...

Poslednja izmena:

Back