Kolonizacija rimokatolika u Bosni i Hercegovini 1878-1918

Сви становници Босне и Херцеговине било које да су религије су српског поријекла. Само католици говоре да су Хрвати, а муслимани да су Бошњаци.
БиХ је српска од раног средњег в. Изузев крајњег запада (Цазинска Крајина), тамо су до турског освајања у 16-ом в. живили Хрвати (чакавци).
Истина о стећцима https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Feljton&clanak=583760&datum=2017-01-30
Први стећци су настали у Источној Херцеговини (тамо их и има највише), па су се отален ширили на остатак БиХ, данашњу Црну Гору, западну Србију, Далмацију. На крајњем западу Босне (једини простор данашње БиХ у коме су живили Хрвати у средњем в.) скоро да нема стећака.
Pogledajte prilog 725875
Kakav stećak? Stećak je vjerovatno Vlaska tradicija a ne Slavenska. Priča je o Pravoslavcima i katolicima koji naseljavaju Bosnu. Prvo se dogovorite sa Hrvatima sta smo, oni tvrde obratno. I sve da je tacno da ti uz vodu idem kako se kaže,da smo neko odpadnicko pleme od Srpskog plemena a ne Hrvatskog ili ni od jednog ili drugog prije 1000 godina ta priča i da je tacna je samo špekulacija za ostvarivanje svojih ciljeva. Njemačka se pravi u 19 vijeku sto ne znaci da Njemci nemaju tradiciju ili da su izmisljeni, Austrija odbija da bude dio Njemačke i nastavlja kao Austrijska nacija od Germanskog naroda. Nijedan ozbiljan istoričar to ne tvrdi jer nema dovoljno dokaza za to osim ovih politički podobnih. Ali da se vratimo na temu.Ogroman broj pravoslavaca u Bosnu su Turci naselili sto dokazuje i nestajanje katolickih crkvi čak i sa granice sa Srbijom(Srebrenica i Zvornik) i pravljenje velikog broja Pravoslavnih koje i sad imamo.

Kakav stećak? Stećak je vjerovatno Vlaska tradicija a ne Slavenska. Priča je o Pravoslavcima i katolicima koji naseljavaju Bosnu. Prvo se dogovorite sa Hrvatima sta smo, oni tvrde obratno. I sve da je tacno da ti uz vodu idem kako se kaže,da smo neko odpadnicko pleme od Srpskog plemena a ne Hrvatskog ili ni od jednog ili drugog prije 1000 godina ta priča i da je tacna je samo špekulacija za ostvarivanje svojih ciljeva. Njemačka se pravi u 19 vijeku sto ne znaci da Njemci nemaju tradiciju ili da su izmisljeni, Austrija odbija da bude dio Njemačke i nastavlja kao Austrijska nacija od Germanskog naroda. Nijedan ozbiljan istoričar to ne tvrdi jer nema dovoljno dokaza za to osim ovih politički podobnih. Ali da se vratimo na temu.Ogroman broj pravoslavaca u Bosnu su Turci naselili sto dokazuje i nestajanje katolickih crkvi čak i sa granice sa Srbijom(Srebrenica i Zvornik) i pravljenje velikog broja Pravoslavnih koje i sad imamo.
Ко је држао Сребреницу пре Босне? Милутин, Драгутин, Лазар?
Није римокатоличка црква у Сребреници била због домаћег становништва
већ због Саских рудара који су радили по свим Српским рудницима.

Током своје посете краљевини Угарској, фрањевачки генерал Герард 1339. године по налогу Карла Роберта одлази у бановину Босну, не би ли утврдио право стање ствари на терену. Стефан II га сачекује још на граници, лепо га прима и успева да га убеди да се јерес у Босни не може истерати оружјем због близине православне краљевине Србије, већ да је за то неопходан трајан боравак и деловање католичког свештенства. Герард усваја његове процене и о томе почетком 1340. године извештава папу који се такође саглашава са проценом, тако да се од 1340. до 1343. године на простору бановине Босне фрањевци подижу већи број својих самостана и ударају темеље свом присуству у том делу Балканског полуострва.

1340 први католици долазе у Босну под претњом крсташког рата против јеретика.
Ко су ти јеретици које би штитила православна Србија?

Много пута си до сада поновио податак о Турском насељавању православаца
у Босну, може неки извор за то?

Ко је држао Сребреницу пре Босне? Милутин, Драгутин, Лазар?
Није римокатоличка црква у Сребреници била због домаћег становништва
већ због Саских рудара који су радили по свим Српским рудницима.

Током своје посете краљевини Угарској, фрањевачки генерал Герард 1339. године по налогу Карла Роберта одлази у бановину Босну, не би ли утврдио право стање ствари на терену. Стефан II га сачекује још на граници, лепо га прима и успева да га убеди да се јерес у Босни не може истерати оружјем због близине православне краљевине Србије, већ да је за то неопходан трајан боравак и деловање католичког свештенства. Герард усваја његове процене и о томе почетком 1340. године извештава папу који се такође саглашава са проценом, тако да се од 1340. до 1343. године на простору бановине Босне фрањевци подижу већи број својих самостана и ударају темеље свом присуству у том делу Балканског полуострва.

1340 први католици долазе у Босну под претњом крсташког рата против јеретика.
Ко су ти јеретици које би штитила православна Србија?

Много пута си до сада поновио податак о Турском насељавању православаца
у Босну, може неки извор за то?
A katolicka crkva u Zvorniku, Turske spise, koji je veći dokaz od gradnje Pravoslavnih crkvi u Tursko doba. Za gradnju crkve je bila potrebna dozvola Turaka sto je veoma čudno da su pravoslavci tolike dozvole dobili. Imam samo telefon kod sebe na odmoru sam a imaš i dozvole pravoslavne crkve za to naseljavanje, tema je prilično poznata.evo ti jedan dio od Benjamina Kupresica.

Drugo su Srbi (Surffen), koje oni zovu Vlasima (Wallachen), a mi ih zovemo Zigen (Ćići, Čiči) ili martolozima. Došli su iz mjesta Smedereva (Smedraw) i grčkog Beograda (griechisch Weussenburg), a vjere su sv. Pavla (Sanndt Pauls). Mi ih držimo takođe za dobre hrišćane, jer ne nalazimo nikakvu razliku između njihove i rimske vjere. Treća

Poslednja izmena:
A katolicka crkva u Zvorniku, Turske spise, koji je veći dokaz od gradnje Pravoslavnih crkvi u Tursko doba. Za gradnju crkve je bila potrebna dozvola Turaka sto je veoma čudno da su pravoslavci tolike dozvole dobili. Imam samo telefon kod sebe na odmoru sam a imaš i dozvole pravoslavne crkve za to naseljavanje, tema je prilično poznata.evo ti jedan dio od Benjamina Kupresica.

Drugo su Srbi (Surffen), koje oni zovu Vlasima (Wallachen), a mi ih zovemo Zigen (Ćići, Čiči) ili martolozima. Došli su iz mjesta Smedereva (Smedraw) i grčkog Beograda (griechisch Weussenburg), a vjere su sv. Pavla (Sanndt Pauls). Mi ih držimo takođe za dobre hrišćane, jer ne nalazimo nikakvu razliku između njihove i rimske vjere. Treća
Потражићу на кога се односи овај Курипешићев 'дио'.
Па кад већ знаш за ово и верујеш Курипешићу зашто
инсистираш на раздвајању појма Србин и Влах?
Успут добисмо и разјашњење ко су у ствари Истарски Ћићи.
Наравно под условом да Бен говори истину.

Потражићу на кога се односи овај Курипешићев 'дио'.
Па кад већ знаш за ово и верујеш Курипешићу зашто
инсистираш на раздвајању појма Србин и Влах?
Успут добисмо и разјашњење ко су у ствари Истарски Ћићи.
Наравно под условом да Бен говори истину.
Pa Srbin i Vlah je pojam koji su razdvajali Srbi za vrijeme Dusanovog carstva. Ovo sam na brzinu našao sad, naletio sam i prije na naseljavanje iz Smederevskog Sandžaka. (Beogradskog Pašaluka) i ovde ugleda Smederevo.

Није Бењамин него Бенедикт. И дакле, све само Власи и Грци, ниђе једног Србина? :eek: Надам се да ни ти сам у то све не вјерујеш за твоје здравље.
Pa mislim, nisam siguran da su Srbi veoma kasno tek u 18 vijeku tek imali svoje prve sveštenike. Sveštenici su bili Grci i koristio se grčki jezik sto i uopšte nije čudno za taj naziv. To ti je isto kao i za onaj Bosanski prijatelj.

Pa mislim, nisam siguran da su Srbi veoma kasno tek u 18 vijeku tek imali svoje prve sveštenike. Sveštenici su bili Grci i koristio se grčki jezik sto i uopšte nije čudno za taj naziv. To ti je isto kao i za onaj Bosanski prijatelj.
Свештеници су увијек били Срби (ниже свештенство). Несрбе (Грке, Бугаре, Цинцаре итд.) су наметали Турци и то као више свештенство, да би лакше контролисали Србе али то није имало ни близу успјеха какав су они хтјели.

Ако се спомиње "грчка вјера" то не значи да су у питању Грци нити су то данашњи Грци. Срби су примили православну вјеру преко Источног Римског Царства.

Свештеници су увијек били Срби (ниже свештенство). Несрбе (Грке, Бугаре, Цинцаре итд.) су наметали Турци и то као више свештенство, да би лакше контролисали Србе али то није имало ни близу успјеха какав су они хтјели.

Ако се спомиње "грчка вјера" то не значи да су у питању Грци нити су то данашњи Грци. Срби су примили православну вјеру преко Источног Римског Царства.
Ne naravno ali grčka vjera je sinonim za pravoslavlje bar meni. I na zapadu kažeš grčka ortodoksna crkva.

U Bosni ih nazivaju znakom crkve Bosanske pa kažu gdje je stećak je nekad bila Bosna. .Mislim da o stećcima još niko nije tačno porijeklo otkrio.
У Босни могу да их називају и обичним камењем није то никакав аргумент, у Босни и српски језик називају босанским........наравно нису у праву.
Српски језик и ћирилица на њима је корпус деликти српског порекла тих споменика.
Само име стећци је такође релативна новотарија од доласка Аустроугара у Босну, до тада су се звали мрамори а таква гробља мраморја, како их о данас данас понеки називају.
Највише таквих мрамора има у Херцеговини, од неких 60 000 колико је до сада евидентирано, па онда у околним областима Босне, Црне Горе, јужне Далмације и Рашке, до долине Ибра, никаква Босна није постојала никада на том простору.
Мрамора ван тих области готово да нема или их је појео зуб времена.
Мрамори говоре о континуитету народа који је живео у то време на том простору, а према другим изворима знамо да су то Срби.
Тако да ко жели да види порекло тих споменика може врло лако.

У Босни могу да их називају и обичним камењем није то никакав аргумент, у Босни и српски језик називају босанским........наравно нису у праву.
Српски језик и ћирилица на њима је корпус деликти српског порекла тих споменика.
Само име стећци је такође релативна новотарија од доласка Аустроугара у Босну, до тада су се звали мрамори а таква гробља мраморја, како их о данас данас понеки називају.
Највише таквих мрамора има у Херцеговини, од неких 60 000 колико је до сада евидентирано, па онда у околним областима Босне, Црне Горе, јужне Далмације и Рашке, до долине Ибра, никаква Босна није постојала никада на том простору.
Мрамора ван тих области готово да нема или их је појео зуб времена.
Мрамори говоре о континуитету народа који је живео у то време на том простору, а према другим изворима знамо да су то Срби.
Тако да ко жели да види порекло тих споменика може врло лако.
Ne tvrdim ništa ali skoro svi steći su napisani Bosancicom?

Ne tvrdim ništa ali skoro svi steći su napisani Bosancicom?
Босанчица је измишљотина од стране Ћира Трухелке крајем 19. века за српску курзивну ћирилицу.
http://www.fpu.bg.ac.rs/studenti/Materijali/Istorija cirilice.pdf
http://www.plemenito.com/sr/ciro-tr...ovine-–-zatirac-srpske-istorije-i-pisma-/o175
Сасвим је јасно да су то српски споменици.

Doseljavanje pravoslavaca Vlaha je počelo dolaskom Turaka za koje su se pravoslavci borili(neki Turski spisi pišu i o neseljavanju Vlaha muslimana iz Srbije) , Nije jasno da li se radi o pravim Vlasima ili o klasama koje su uvedeni u vrijeme Dušana. samo sadašnja istočna Hercegovina ima Srpsku tradiciju u BiH (teritorija Huma) Za vrijeme Turske okupacije u Bosni pravoslavne crkve niču ko pečurke sto je veoma lako provjeriti a katoličke nestaju li se pretvaraju u Džamije (najpoznatiji su primjeri dzamija koje su bile katoličke crkve su u Srebrenici, Zvorniku, Bihaću i u Jajcu gdje je zadnji Bosanski kralj krunisan.
Tema je kolonizacija rimokatolika na područje Bosne i na područje Hercegovine u periodu 1878-1918.

Било је више села са њемачким досељеницима. Поред Новог Села код Бијељине ( Franzjosefsfeld), Нијемци су основали и Нову Тополу код Градишке ( Windthorst ), Александровац код Лакташа ( Rudolfstal ). Мислим да је било преко 50 колонија, што Нијемаца, што Италијана и Чеха (чини ми се код Приедора) и Украјинаца и Галиције. Словаци су били насељени негдје око Бијељине. Наравно да су се насељавали и у градска (варошка) насеља као чиновници. Међу тим, мислим да су најбројнији били Чеси. И данас постоје католичке цркве из тог периода (данас без вијерника) у Бијељини, Сребреници, Рогатици.....

Gruban je okačio i navodni plan za naseljavanje Tirolaca na granicu između Hercegovine i Crne Gore, sa akcentom na potez Bileća - Korita.
Ja nešto gluplje odavno nisam pročitao.
Svako ko je samo jednom obišao to područje zna da se radi o predelu u kome ne uspeva nijedna poljoprivredna kultura, u kome nema obradivog zemljišta, a pogotovu vode. Odatle se ljudi samo iseljavaju, već vekovima.
Bez velike nevolje, tamo niko nije došao da živi.
Mada, ko zna, možda su Habzburzi planirali da u Hercegovini otvore farme poskoka?

Back