Pozdrav svima koji bi mogli da mi daju neki savet o putovanju kroz Albaniju!
Nameravam da krenem krajem Novembra sa BG tablicama (kapiram da to nije problem)... Da, znam da ce vreme biti hladno, vlazno i mracno ali je to vec neka druga tema.
Mnogo bi ti značilo da ne ideš bez nekoga tko nije Albanac ili tko nije sa Kosova, ne u smislu bezbednosti koliko u smislu drugačijeg odnosa prema tebi kada nešto plaćaš i sličnih situacija.
Bio sam u Skadru, nisam hteo da idem do Tirane, magistralne ceste su ok, lokalne izbegavaj, zabiti poput Kukeša i sličnih "mesta", posebno na severu Albanije izbegavaj, posebno ako ideš sam.
Imaju problema sa strujom, elektroenergetska mreža je u raspadu odavno, raspitaj se gde ćeš eventualno da prenoćiš, bolja mesta imaju agregate na dizel koji to rešavaju kako treba.
U gradovima nema crte izvučene na sredini ceste, tako da ne postoji leva i desna strana već voziš paralelno sa ostalima i polako se guraš i paziš da te neko ne udari.
U principu to se ne dešava jer svi paze, policija im je ok, kako pogranična tako i lokalna, ljudi su ok isto, ali izbegavaj sever albanije i zabita sela. Pića i voda samo u konzervi ili flaširana, novčanice malih apoena da bi ti bilo lakše, kod razmene sigurno će te zakinuti za kurs, ali to je normalno, nemoj da se nerviraš oko toga.
Ne očekuj da na benzinskoj imaš hladna pića, recimo Coca Colu i slično jer toga nemaju, kao ni WC u sklopu benzinske i slične stvari koje su nama normalne.