Koliko znate o korišćenju fotografija sa interneta?

Na ozbiljnijim foto sajtovima su tvoje fotke autorski zastićene i ne može ih skidati ko kako hoće što je po meni i u redu jer ti kao autor si uložio u opremu,svoje vreme i trud,na tebi je da li ćeš dozvoliti nekom da ih koristi.Meni lično ne pada na pamet da koristim nečije fotke a nisam ni probao...možda neki avatar ili sl. Tj. Ono što je dozvoljeno

107956655_10220026752113523_1788141847003501558_n.jpg

Jedna za forum, autor sam ja. Ne citata na tabli nego fotografije. Sticaj redosleda je doveo ovu fotku na dve teme na krstarica forumu...

Zašto autor table, autor citata, autor motocikla, nema jednaka prava kao autor o fotografiji?

Kopka me to, zašto je realnost-svet oko nas često bez prave vrednosti a digitalna vrednost je precenjena?

Pogledajte prilog 1047312

Jedna za forum, autor sam ja. Ne citata na tabli nego fotografije. Sticaj redosleda je doveo ovu fotku na dve teme na krstarica forumu...

Zašto autor table, autor citata, autor motocikla, nema jednaka prava kao autor o fotografiji?

Kopka me to, zašto je realnost-svet oko nas često bez prave vrednosti a digitalna vrednost je precenjena?
U komercijalnoj upotrebi fotografije i vlasnik lokacije i proizvodjač motorcikla i kacige mogu da traže zaštitu svojih autorskih prava. Fotograf mora da nabavi pismenu dozvolu (property release) za sve takve stvari ako želi da proda fotografiju.
Izuzetak su umetničke fotografije i one za editorsku upotrebu (vesti, obrazovanje).

Pa ovo je komercijalna upotreba fotografije, reklame koje se objavljuju na forumu.... sad mogu da potražujem svoj autorski dinar?

Naravno da to neću nikada uraditi. Ali u principu je tako ne? Niste dobili dozvolu za komercijalnu upotrebu iste, ali ja jesam dozvolio prikazivanje iste.
ne, ovo ovde nije komercijalna objava, ovo ovde potpada pod "fair use"

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Поштена_употреба

Fair use is a doctrine in United States law that permits limited use of copyrighted material without having to first acquire permission from the copyright holder.
Поштено коришћење је доктрина закона Сједињених Држава која дозвољава ограничено коришћење материјала заштићеног ауторским правима без претходног добијања дозволе од носиоца ауторских права.

A taj princip se koristi i u mnogim drugim zemljama

Back