Koliko vremena u istoriji su Srbi rukovodili Srbijom?

A ovome sto ima alergiju na Hercegovce i Crnogorce.... pa sve to Srbija ima a da nesto vredi je poreklom otuda.
Oduzmi Hercegovce, Krajisnike i Crnogorce... i sta ces dobiti od Srba u Srbiji? Neku kombinaciju Bugara sa Cincarima i Vlasima.
Na zalost, u Srbiji zivi vrlo malo izvornih Srba.

Jos je Jovan Cvijic pisao o ovome. Ne sjecam se bas tacnih rjeci ali je rekao nesto u smislu da Srbija po porijeklu stanovnistva predstavlja Srpstvo u cjelini, jer su je nakon turskih pustosenja naselili Srbi iz svih krajeva.

Ja bi rekao da je Bosna naselila Srbiju, Krajinu i Vojvodinu vise od ijednog drugog srpskog kraja. Moji su npr. porijeklom iz Bosne najvecim dijelom, pa onda Raske, Kosova i CG.

Svaki ciga svoga konja hvali, stara narodna koja kaze da je svakom svoje ipak najbolje. Tacno je da u Srbiji ima vrlo malo autohtonog stanovnistva, kad kazem autohtonog mislim na srpsko stanovnistvo koje je zivelo pre turske okupacije na podrucje uze Srbije, takvog stanovnistva ima vrlo malo, iselilo se sa juznjacima tokom velikih seoba u Vojvodini/Slavoniji itd ili se iselilo u druge susedne drzave/drzavice. Po tebi mi Srbi iz centralne sa juga Srbije, Kosova i Metohije smo manje vredni od vas Crnogoraca i Hercegovaca, jer smo po tebi neka mesavina Bugara i Vlaha aaa?? Mene se licno uvredio kao Srbina starosedeaca sa Kosova! Danasnji novokompovani dukljanski Crnogorci su zlo po Srbiji, i oni koji su se doseljavali posle 1945 godine. Zamrzeo sam ih sto su priznali nezavisnost Kosova. Da imam ja neku vlast sve bi ih vratio u njihovu vukojebinu. Pravi Srbi Crnogorci su oni stari doseljenici u Srbiji, a ne ovi novokompovani dukljani koji su stvoreni 1945 godine. Sto se tice Hercegovackih Srba, oni su verni srpstvu najzasluzniji su za oslobodjenje Bosne od Austrougara, moja je prabaka poreklom iz Ljubinja i ponosan sam sto sam malim delom Hercegovac. Jel li ti smatras Crnogorce i Hercegovce drevnim staroseseocima na tim prostorima ili?

Ne treba uzimati stvari blisko k srcu. Kulturoloski su svakako danas svi Srbi- Srbi ali kada govorimo o etnickom poreklu, mnogo je stanovnistva danasnje Srbije koje izvorno nije bilo u sastavu srpskog etnosa. Nije to slucaj samo sa Srbima vec sa svakim narodom u Evropi.

Kada govoris o Crnogorcima onda treba znati da je citava danasnja zapadna CG u stvari anektirana stara Hercegovina. Jasno mi je kada neki Podgoricanin pljuje po srpstvu (posto tamo ima prilican broj etnickih nesrba) ali kada to radi Pljevljak ili Niksicanin, to je onda vrh perverzije. Naravno da ne govorim o nekakvim tamo dukljanima posto je to fenomen sa kakvim se CG vec suocavala za vreme poturcavanja. Zna se ko su bili najverniji janicari.

Napisao sam ono sto sam napisao iritiran primitivnim shvatanjem pojedinaca ucenih po planu i programu KPJ kako su Srbi samo oni koji su rodjeni u okviru SR Srbije a da su ostali tudjini. Ne moze jedan Zofr ili Blajbinger ili bilo ko drugi siriti mrznju i razdor medju ljudima ako se dobro zna da su u istorijskim zapisima Srbi iz Hercegovine opisani medju prvim Srbima uopste. Isti ti Srbi su ne tako davno naselili celu danasnju zapadnu Srbiju ali eto... oni se racunaju medju Srbe posto su rodjeni u okviru SR Srbije.

Jos bi samo dodao na post drugara Kora, sa kojim se nace slazem .
I stara Crna Gora (vecim delom) ima korene u Hercegovini i Metohiji , ovo o ljudina oko Podgorice je delimicno tacno , ali treba znati da oni nisu neki veliki element, vec su ti ljudi bili u sastavu srpske drzave i pod vodstvom srpskih knezeva , vlastelina itd , etnicki mozda i nisu Srbi , ali su im se vecini pretci osecali Srbima , ja bi rekao da je to deo migracije sa severa Albanije i malo vlaskog stanovnistva sto je tu ostalo , nista vise , nikad nisu sacinjavali neki znacajan faktor .Ovo je vazno da se napomene , jer u suprotnom bi neko mogao da protumaci drugacije , i da ispadne da devalviramo srpski faktor u oblasti Podgorice , koji istorijski zaista postoji(i etnicki naravno ).:)
Isto tako moramo biti svesni da su migracije ucinile svoje .

Jaoooo......... opet ovaj sa svojim trip temama....
Zasto ne postavis pitanje koliko su Hrvati vladali Hrvatskom?
To ti je valjda bliza tematika. Pusti Srbe na miru.

A ovome sto ima alergiju na Hercegovce i Crnogorce.... pa sve to Srbija ima a da nesto vredi je poreklom otuda.
Oduzmi Hercegovce, Krajisnike i Crnogorce... i sta ces dobiti od Srba u Srbiji? Neku kombinaciju Bugara sa Cincarima i Vlasima.
Na zalost, u Srbiji zivi vrlo malo izvornih Srba.

Е сада си га претерао. Ствараш илузију да си у праву тако што генерализујеш оно што сам написао. Да би ти било јасно, ја сам пореклом Црногорац, мој предак је пред крај 17 векао дошао у околину Ниша, а он је дошао из Никшића.

По трећи пут: ја говорим о Брозовим партизанима који су из Босне окупирали Србију 1944. И напоменуо сам да су у тим јединицама доминирали Срби из Црне горе и Херцеговине, а да су неки од тих кадрова (политички комесати, команданти и т. д.) преузели кључне функције у Србији. Ту предњаче Црногорци који и данас владају Србијом. Ту нема никакве алергије према колонистима у Војводини нити према обичном свету који се доселио у Србију.

Иначе већи део Срба у Србији је аутохтон (ма шта то значило), посебно становништво источно од Велике Мораве и даље према југу обухватајући и део Македоније. То подручје је врло интересантно за етнологе јер су ту сачувани најстарији српски обичаји, митови и легенде.

Заборављате да је у првом светском рату страдала половина мушког становништва, и да се после тог рата населило много људи из Црне горе, Херцеговине па чак и из Хрватске и Словеније.

Poslednja izmena:
Stefan Lazarevic je bio turski vazal. On se ne racuna.

Djuradj Brankovic je bio samo lokalni vlastelin. Ni on se ne racuna.

Crnogorci se ne racunaju jer su jasno izjavili da nisu Srbi.

JA PITAM SAMO ZA NEZAVISNE SRBE: KOLIKO SU TI SRBI BILI NA CELU SRBIJE, od kosovskog boja na ovamo?

Какво је то вазалство било - отприлике као што је данас приступање НАТО савезу, имао је обавезу да помаже Турцима у њеним ратовома. Али истовремено је био вазал и Мађарима и за то добио Мачву и Београд, а он лично неке поседе у Војводини и Славонији. После пораза Турака код Ангоре, где је Лазаревић више пута покушао да извуче Бајазита, а овај није хтео да напусти изгубљену битку, па је тако и погинуо, дошло је до борби у Турској за султанско канабе. Стефан Лазаревић је лично подржао Мехмеда (који ће постати султан Мехмед I), који у почетку беше доживео пораз и склонио се код Стефана, али је прикупио војску и из Стефанове Србије кренуо у поход да освоји турски трон. То му је и успело, па је касније Турска имала одличне односе са Стефановом Србијом. Односи су били такви да је Мехмед I Стефана звао својим другим сином. То је био лековит период мира за Србију. Од вазалства ту није било ни слоба в. Дакле, Стефан Лазаревић је био вазал до битке код Ангоре.

Ђурађ није био локални властелин, он је носио исту титулу као и Стефан. После смрти Стефана, Мађарима је враћено Мачва и Београд, па је Ђурађ направио Смедерево, као престоницу, највећу равничарску тврђаву у Европи. Успео је да изгради добре односе са Мађарима тако да добија лично многе поседе у Војводини. Мађарски краљ је деспоту Ђурђу поклонио поседе у тадашњој Мађарској, у којима су се налазила следећа места: Земун, Сланкамен, Купиник (Купиново) и Митровица (Сремска Митровица) у Срему, Стари Бечеј (Бечеј), Кулпин, Чуруг, Свети Петар, Перлек, Песер и Петрово Село (Бачко Петрово Село) у Бачкој, Бечеј (Нови Бечеј), Арач, Велики Бечкерек (Зрењанин) и Вршац у Банату. Као и његов претходник, Стефан Лазаревић, и деспот Ђурађ је на своје поседе у Мађарској насељавао Србе. Поред поменутих поседа на подручју данашње Војводине, деспот је добио још многа места у другим деловима тадашње Угарске. Забележено је да је у Арачу живео деспотов чиновник Брајан, а у Апатину Никола Перетић.

То се не поклања локалном властелину.

Убрзо долази до напада Турске на Српску деспотовину која је тада укључивала и Зету. Још један доказ да није био локални властелин. Готово цела Србија, сем Зете бива освојена од Турака, али касније скупивши војску, заједно са Мађарима, Турци бивају поражени и миром у Сегедину враћају Ђурађу све што су освојили.

Дакле, на основу овога, и Стефан и Ђурађ су били много више српски владари него данашња власт.

Poslednja izmena:
Ne treba uzimati stvari blisko k srcu. Kulturoloski su svakako danas svi Srbi- Srbi ali kada govorimo o etnickom poreklu, mnogo je stanovnistva danasnje Srbije koje izvorno nije bilo u sastavu srpskog etnosa. Nije to slucaj samo sa Srbima vec sa svakim narodom u Evropi.

Kada govoris o Crnogorcima onda treba znati da je citava danasnja zapadna CG u stvari anektirana stara Hercegovina. Jasno mi je kada neki Podgoricanin pljuje po srpstvu (posto tamo ima prilican broj etnickih nesrba) ali kada to radi Pljevljak ili Niksicanin, to je onda vrh perverzije. Naravno da ne govorim o nekakvim tamo dukljanima posto je to fenomen sa kakvim se CG vec suocavala za vreme poturcavanja. Zna se ko su bili najverniji janicari.

Napisao sam ono sto sam napisao iritiran primitivnim shvatanjem pojedinaca ucenih po planu i programu KPJ kako su Srbi samo oni koji su rodjeni u okviru SR Srbije a da su ostali tudjini. Ne moze jedan Zofr ili Blajbinger ili bilo ko drugi siriti mrznju i razdor medju ljudima ako se dobro zna da su u istorijskim zapisima Srbi iz Hercegovine opisani medju prvim Srbima uopste. Isti ti Srbi su ne tako davno naselili celu danasnju zapadnu Srbiju ali eto... oni se racunaju medju Srbe posto su rodjeni u okviru SR Srbije.

Konkretno na koju teritoriju Srbije mislis? Koje stanovnistvo danasnje Srbije nije bilo u sastavu srpskog etnosa?

Поново те опомињем да не вређаш, претерао си.

Ствараш илузију да си у праву тако што генерализујеш оно што сам написао. Да би ти било јасно, ја сам пореклом Црногорац, мој предак је пред крај 17 векао дошао у околину Ниша, а он је дошао из Никшића.

По трећи пут: ја говорим о Брозовим партизанима који су из Босне окупирали Србију 1944. И напоменуо сам да су у тим јединицама доминирали Срби из Црне горе и Херцеговине, а да су неки од тих кадрова (политички комесати, команданти и т. д.) преузели кључне функције у Србији. Ту предњаче Црногорци који и данас владају Србијом. Ту нема никакве алергије према колонистима у Војводини нити према обичном свету који се доселио у Србију.

Својим увредама желиш да замаглиш суштину а она је: 1944 Србија је окупирана од Брозових партизана. У тој суштини само је споредна чињеница састав партизанских јединица.

Е сада си га претерао. Ствараш илузију да си у праву тако што генерализујеш оно што сам написао. Да би ти било јасно, ја сам пореклом Црногорац, мој предак је пред крај 17 векао дошао у околину Ниша, а он је дошао из Никшића.

Иначе већи део Срба у Србији је аутохтон (ма шта то значило), посебно становништво источно од Велике Мораве и даље према југу обухватајући и део Македоније. То подручје је врло интересантно за етнологе јер су ту сачувани најстарији српски обичаји, митови и легенде.

Заборављате да је у првом светском рату страдала половина мушког становништва, и да се после тог рата населило много људи из Црне горе, Херцеговине па чак и из Хрватске и Словеније.

Nije. Znas li da je pocetkom 19 veka u centralnoj Srbiji zivelo svega oko 600.000 stanovnika, a vise od 2 miliona Srba je zivelo u susednim drzavama/oblasti?

Ne bi se slozio stobom.

Nije. Znas li da je pocetkom 19 veka u centralnoj Srbiji zivelo svega oko 600.000 stanovnika, a vise od 2 miliona Srba je zivelo u susednim drzavama/oblasti?

Ne bi se slozio stobom.

Не разумем шта није?

Није било комунистичке окупације?
У источној Србији није најаутохтонистичко становништво данашње Србије?

Заиста не разумем.

Поново те опомињем да не вређаш, претерао си.
Ne vredjam, bre,,, iznosim cinjenice. Nije onaj iz Bosilevgrada koji se oseca kao Srbin ni za zrno manji Srbin od mene ili tebe. Jedino je pod upitnikom (vrlo verovatno) njegovo staro etnicko poreklo. Dosta je veca verovatnoca da je bugarsko nego srpsko.

Ствараш илузију да си у праву тако што генерализујеш оно што сам написао. Да би ти било јасно, ја сам пореклом Црногорац, мој предак је пред крај 17 векао дошао у околину Ниша, а он је дошао из Никшића.

Razumeo sam sta pises ali si to rekao vrlo nezgrapno.

1944-45 Hercegovci (partizani) su bili okrenuti prema zapadu i nisu ulazili u Srbiju. Isli su kroz Dalmaciju na Sloveniju. Tacno je da su posle rata prednjacili Crnogorci, Hercegovci i Licani ali je to bilo i logicno posto su se najvise i borili. Medjutim, bilo je i svih ostalih.

Својим увредама желиш да замаглиш суштину а она је: 1944 Србија је окупирана од Брозових партизана. У тој суштини само је споредна чињеница састав партизанских јединица.

))))))) Nikakviih tu uvreda sa moje strane nema. Komunisti su uz pomoc velikih sila dosli na vlast (Jalta), svidjalo se to nekome ili ne. Oni su postavili svoju vlast proporcionalno ucescu pojedinih krajeva na strani komunista. CG je specificna u svemu tome posto je KPJ stvorila crnogorsku naciju i sada ispada da su Crnogorci u Srbiji strani kadar. Ko je iz Hercegovine ili Like vladao Srbijom? Niko.

))))))) Nikakviih tu uvreda sa moje strane nema. Komunisti su uz pomoc velikih sila dosli na vlast (Jalta), svidjalo se to nekome ili ne. Oni su postavili svoju vlast proporcionalno ucescu pojedinih krajeva na strani komunista. CG je specificna u svemu tome posto je KPJ stvorila crnogorsku naciju i sada ispada da su Crnogorci u Srbiji strani kadar. Ko je iz Hercegovine ili Like vladao Srbijom? Niko.

Са или без Јалте, окупација је окупација.

По америчком Уставу, може бити председник припадник било које етничке групе, али мора бити рођен у Америци. Волео бих да је тако и по нашем Уставу.

Poslednja izmena od moderatora:
Са или без Јалте, окупација је окупација.

По америчком Уставу, може бити председник припадник било које етничке групе, али мора бити рођен у Америци. Волео бих да је тако и по нашем Уставу.

Tako je.

Kisindzer recimo nije mogao da se kandiduje za predsednika Amerike (a pobedio bi sigurno!) jer je stigao u Ameriku kada je imao samo TRI GODINE! (Bio je rodjen u Nemackoj)

По трећи пут: ја говорим о Брозовим партизанима који су из Босне окупирали Србију 1944. И напоменуо сам да су у тим јединицама доминирали Срби из Црне горе и Херцеговине, а да су неки од тих кадрова (политички комесати, команданти и т. д.) преузели кључне функције у Србији.

Istočna Hercegovina uopšte nije bila partizanska u toj mjeri.Četnici i partizani su se međusobno sukoboljavali a ovi drugi su se našli na strani pobjedinika ne svojom zaslugom nego kao rezultat političkih dogovora na globalnom nivou.
Ne znam na osnovu čega zaključuješ da su Hercegovci vladali Srbijom ili imali neki veći uticaj.
Koliko znam,u vrhu KPS- SKS a ni na saveznom nivou nije bilo istočnih Hercegovaca a nije mi poznato ni da ih je bilo na važnim mjestima u privredi ili službi državne bezbjednosti .Krajem osamdesetih jedan Hercegovac bio je kratko vrijeme predsjednik vlade Srbije i jedan rektor BU početkom devedesetih.Ovaj prvi je bio Miloševićev marioneta bez realnog uticaja.
Dopuštam mogućnost da ih je bilo još ali svakako je to daleko od nekog "vladanja".

Istočna Hercegovina uopšte nije bila partizanska u toj mjeri.Četnici i partizani su se međusobno sukoboljavali a ovi drugi su se našli na strani pobjedinika ne svojom zaslugom nego kao rezultat političkih dogovora na globalnom nivou.
Ne znam na osnovu čega zaključuješ da su Hercegovci vladali Srbijom ili imali neki veći uticaj.
Koliko znam,u vrhu KPS- SKS a ni na saveznom nivou nije bilo istočnih Hercegovaca a nije mi poznato ni da ih je bilo na važnim mjestima u privredi ili službi državne bezbjednosti .Krajem osamdesetih jedan Hercegovac bio je kratko vrijeme predsjednik vlade Srbije i jedan rektor BU početkom devedesetih.Ovaj prvi je bio Miloševićev marioneta bez realnog uticaja.
Dopuštam mogućnost da ih je bilo još ali svakako je to daleko od nekog "vladanja".

Ма, слажем се са тобом. Већ сам написао да су Црногорци владали, али сам навео да су јединице из босне имале у саставу Црногорце и Херцеговце (наравно и друге) и ништа више од тога.

Ма, слажем се са тобом. Већ сам написао да су Црногорци владали, али сам навео да су јединице из босне имале у саставу Црногорце и Херцеговце (наравно и друге) и ништа више од тога.

Zasto ne potrazis Jovu Kapicica u Bgd i sa njim ne porazgovaras o toj temi:)
On ti je tipican predstavnik zla koje je zadesilo Srbiju posle 1944.

Zasto ne potrazis Jovu Kapicica u Bgd i sa njim ne porazgovaras o toj temi:)
On ti je tipican predstavnik zla koje je zadesilo Srbiju posle 1944.

Bilo je te pogani iz sviju srpskih krajeva. Srbe je rasrbilo jugoslovenstvo i bratstvo i jedinstvo 1918/1941, tako da je komuna i svakakv zlocina usao medju Srbe kroz sirom otvorena vrata. Najvise iz CG ako cemo procentualno.

Bilo je te pogani iz sviju srpskih krajeva. Srbe je rasrbilo jugoslovenstvo i bratstvo i jedinstvo 1918/1941, tako da je komuna i svakakv zlocina usao medju Srbe kroz sirom otvorena vrata. Najvise iz CG ako cemo procentualno.

Tako je. Baš zato i ne volim svaljivati krivicu na druge, kao sve je neko rugi kriv, a mi ponavljamo stalno iste greške. Niko drugi nije kriv, nego mi sami.
Meni jedna crta našeg karaktera nije jasna, i malo je se stidim. Npr, Srbi su ranije surovo likvidirali nekoliko svojih
vladara ili vođa. A onda su prihvatili tuđinca i neprijatelja, saradnika NKVD, lažova i ubicu sramnog pedigrea, dali mu dvor svojega kralja, lepu Srpkinju za ženu a povrh svega iskrenu ljubav. Kako za života, tako i posle. E to mi nije jasno.

Back