Koliko vremena je potrebno...

• Začetnik teme Začetnik teme kask
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kask

Početnik
Poruka
17
Na jednoj grupi na Facebook-u neko je sinoc postavio zanimljivo pitanje pa ga ja prenosim ovde .Naime , svedoci smo prave poplave "close door" ucenika raznih poznatih majstora i grandmastera kada su tradicionalne borilacke vestine u pitanju .Problem koji se koji se javlja jeste kriterijum koji odredjuje sta je zapravo "close door " ucenik .Postavljac teme na FB-u je izneo svoj stav koji prenosim ovde i glasi da se privatnim ucenikom moze smatrati neko ko je najmanje godinu dana najmanje nekoliko casova nedeljno radio nasamo sa majstorom ili u najgorem slucaju u grupi od dva ucenika . Sa druge strane imamo veliki broj onih koji posle nekoliko seminara ili cak jedne posete majstoru smatraju sebe privatnim ucenikom pomenutog majstora.Cujmo mislenja drugih , nadam se da nece biti spamova i naglasavam da tema nije uperena ni protuiv koga liicno pa nema potrebe da se bilo ko nadje prozvanim , cilj je cuti drugacija misljenja i doci do nekog zajednickog kriterijuma koji je prihvaytljiv za vecinu .

Danas mi jedan prijatelj sa fb-a, inace iz inostranstva , takodje wing chunovac rece da je njegov ucitelj direktni ucenik Yip Mana. Wow, htede da me impresionira. To me podsetilo na razmisljanje Dejvida Cheunga na istu temu. Kako rece, danas , posle smrti Jip Mana, posto vise ne moze dademantuje, svi danasnji veliki i mali majstori wing/ving chuna/tsuna su bili njegovi licni ucenici. Nema veze sto ne postoje video i foto dokazi, ljudi jednostavno nisu zeleli da se slikaju, imaju fobiju od aparata. Oduzima im energiju, aurau sto rece Karlos Kasttaneda. Najveci paradoks je sto se svi oni medjusobno i ne pozonaju, nikada se nisu sreli medjusobno ni kod Jip mana ni uopste. Namece se zakljucak da je Jip man imao mnogo tajnih odaja, soba i vezbaonica tj. lavirinata. Posto je kratko poducavao javno, imao jako mali vezbaonicu i nije ziveo 300 godina, morali su bar jednom da se sretnu. zaklucak izvedite sami.

Na jednoj grupi na Facebook-u neko je sinoc postavio zanimljivo pitanje pa ga ja prenosim ovde .Naime , svedoci smo prave poplave "close door" ucenika raznih poznatih majstora i grandmastera kada su tradicionalne borilacke vestine u pitanju .Problem koji se koji se javlja jeste kriterijum koji odredjuje sta je zapravo "close door " ucenik .Postavljac teme na FB-u je izneo svoj stav koji prenosim ovde i glasi da se privatnim ucenikom moze smatrati neko ko je najmanje godinu dana najmanje nekoliko casova nedeljno radio nasamo sa majstorom ili u najgorem slucaju u grupi od dva ucenika . Sa druge strane imamo veliki broj onih koji posle nekoliko seminara ili cak jedne posete majstoru smatraju sebe privatnim ucenikom pomenutog majstora.Cujmo mislenja drugih , nadam se da nece biti spamova i naglasavam da tema nije uperena ni protuiv koga liicno pa nema potrebe da se bilo ko nadje prozvanim , cilj je cuti drugacija misljenja i doci do nekog zajednickog kriterijuma koji je prihvaytljiv za vecinu .

Kakva je razlika da li ce biti neko biti majstorov ucenik posle prvog ili posle drugog casa?

Back