Koliko treba da se nauci Ruski i Ceski jezik?

Imam talenat za jezike, dakle mislis da cu kroz godinu dana moci da naucim oba jezika dobro?
Naravno da je moguće... naročito kao Srbi ruski možemo brzo i lako da naučimo.
Nisam sigurna i za češki, nešto ga nisam slušala i nije me zanimao.
Ruski bi Srbima trebalo da je drugi maternji, a ne strani jezik o kojem se pitamo koliko dugo treba da ga učimo.
Ne znam, bar je meni bio prost kao pasulj, a i sama mislim da imam talenat za ''blablabla''.

To je super, posto zelim da za godinu dana naucim ceski i ruski pa me je zanimalo da li je moguce. Ruski mi deluje da je dosta tezak, ne znam zasto..
Najviše pažnje treba posvetiti ruskom pismu, tu je ''jadac'', to najčešće buni, ali nije bauk, daleko od toga.
Samo dve godine, nedeljno po 90min tj dva školska časa privatno sam ga učila a imam sertifikat da sa mojim ruskim dobro čitam, pišem, razumem i govorim...
Priznajem, govor je najdiskutabilniji, ali mesec-dva na prirodnom govornom području, i nema zime. :)
Ma, nije stvar ni u sertifikatu, nego kad prevedem nešto za prijatelje, više smisla ima to što im ja kažem nego ono što kaže Google translate, a nijanse su u pitanju, što treba da mi je veliki kompliment.

Najviše pažnje treba posvetiti ruskom pismu, tu je ''jadac'', to najčešće buni, ali nije bauk, daleko od toga.
Samo dve godine, nedeljno po 90min tj dva školska časa privatno sam ga učila a imam sertifikat da sa mojim ruskim dobro čitam, pišem, razumem i govorim...
Priznajem, govor je najdiskutabilniji, ali mesec-dva na prirodnom govornom području, i nema zime. :)
Ma, nije stvar ni u sertifikatu, nego kad prevedem nešto za prijatelje, više smisla ima to što im ja kažem nego ono što kaže Google translate, a nijanse su u pitanju, što treba da mi je veliki kompliment.
Dakle ako budem svaki dan ucio ruski 2 sata mogu da ocekujem da cu ga znati super za godinu dana?

Pozdrav, pitanje je jednostavno, koliko bi mi dugo vremena trebalo da naucim ceski jezik, a koliko rusko ako bih svaki dan ucio svaki po 2 sata?

Зависи зашто ти је потребан језик. Ако је у питању свакодневна комуникација - можда око пола године. Кажем за руски, али исто би требало да важи и за чешки.

Dakle ako budem svaki dan ucio ruski 2 sata mogu da ocekujem da cu ga znati super za godinu dana?

Сигурно ћеш га знати довольно добро да без проблема комуницираш са Русима.

Ruski mi deluje da je dosta tezak, ne znam zasto..

Баш и није. Врло је сличан спрском.

Poslednja izmena:
Pozdrav, pitanje je jednostavno, koliko bi mi dugo vremena trebalo da naucim ceski jezik, a koliko rusko ako bih svaki dan ucio svaki po 2 sata?
Ne znam za češki
Ruski treba slušati redovno
Mozda možeš da potražiš materijale za slušanje uz pratnju teksta pa polako
Mislim da za godinu dana redovnog rada možeš da dostigneš neki solidan nivo

Back