Koliko su stvarno Bodibilderi "jaki" ?

Чим сам видео ово ''ZNACI JOS JEDNOM, NIJE PROBLEM U NAMA KOJI SMO MANJINA NEGO U VECINI STANOVNISTVA!'' , значи схватио сам у тренутку која је ово глупост.. То је оно сви су луди само смо ми паметни јел? Боди билдингом се баве људи који хоће да изгледају лепо, да иду на она такмичења и не знам ни ја шта већ, али опет је реално да су људима лепши и привлачнији људи који тренирају неку борилачку вештину, типа боксери, џудисти итд итд.. Од свих девојака, па и мушкараца, које ја лично знам, само пар њих готиви билдере, и то су углавном неки сељани.. Значи сви воле лепо развијена тела, али баш билдере, оно мишић као телећи бут, то воли само мала та група људи махом са периферије и даље од Београда..

ANBOLIČKI STEROIDI povećavajumišićnu masu i snagu, ali dovode do povišenog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti, oboljenja jetre (tumori i žutica) agresivnog ponašanja i psihičke zavisnosti. Uz to, kod muškaraca dovode do skupljanje testisa, smanjena produkcija sperme i neplodnosti, impotencije, povećanja prostate i grudi, prevremene ćelavosti, poremećaja rada bubrega; kod žena dovode do razvoja muških osobina – promene glasa i pojave maljavosti po licu i telu, poremećaja menstrualnog ciklusa, uvećanje klitorisa, oštećenje ploda u trudnoći i gušenje libida, a kod adolescenata velike akne po licu i telu, prevremeni pubertet i zakržljalost zbog ranog prestanka rasta kostiju.

STIMULANSI (amfetamin, efedrin i sl) koriste se jer otklanjaju (maskiraju) bol i umpor i povećavaju koncentraciju, ali na „duži rok” dovode do konfuzije, naglih promena raspoloženja, mučnine, gubitka apetita i anoreksije, do psihoza i ubrzanog (otežanog) disanja, povišenog krvnog pritiska i metabolizma, malignog poremećaja srčanog ritma, spazma krvnih sudova srca, infarkta miokarda i moždanog udara.

BETA BLOKATORI koriste se u medicini za lečenje srčanih oboljenja, a kao doping za postizanje maksimalne koncentracije i mira prilikom takmičenja (npr u streljaštvu); posledice susnižen krvni pritisak i usporen rad srca, gušenje, poremećaj sna, seksualna disfunkcija, depresija, umor i smanjena izdržljivost, suženje krvnih sudova u rukama i nogama i – prestanak rada srca.

BETA-2 AGONISTI (klenbuterol i sl) otvaraju disajne puteve (klenbuterol uz to i povećava mišićnu masu) i pospešuje veću potrošnju kiseonika, ali dovode do ubrzanog, nepravilnog rada srca, grčeva mišića, glavobolje i nesvestice, prekomernog znojenja, mučnine, poremećaja raspoloženja i u kombinaciji sa dirureticima do smrti.

KRVNI DOPING (transsfuzija krvi ili crvenih krvnih zrnaca) poboljšvaa potrošnju kiseonika, ali za posledicu može da ima žuticu, stvaranje trombova, antifilaktički šok, moždani udar ili smrt zbog prestanka rada srca.

.

DIURETICI (furosemid i sl) pospešuju izbacivanje telesne tečnosti čime se smanjuje težina što je važno za sportove sa težinskim kategorijama (boks, rvanje, džudo itd), ali i maskira prisustvo drugih doping sredstava u organizmu, odnosno ubrzava „čišćenje” organizma; međutim dovode i do vrtoglavice i nesvestice, gubitka koordinacije i ravnoteže, do dehidracije, konfuzije i promene raspoloženja, grčeva mišića, pada krvnog pritiska i srčanih oboljenja.

INSULIN se koristi za lečenje dijabetesa, a kao doping sredstvo dovodi do drhtavice, pospanosti, mučnine, oboljenja pankreasa, ubrzanog disanja, opšte slabosti, oštećenja mozga, kome i smrti.

Boldovanu recenicu sam imao prilike i licno da dozivim, jer sam "slucajno" imao drugacije misljenje od njega.
A da li si se ikada zapitao zasto si ti posledica? Zasto dozvoljavas sebi da budes posledica i nasjedas na svakakve provokacije! Tema treba da bude tu da bi izneli svoje misljenje, i ja sam se pitao zasto svi misle da bi mogli prebiti nekoga nabildanog? Ali nikada nisam dozvolio sebi da da me to toliko iritira i utice na mene. Svim sportovima kojima sam se bavio i kojim se bavim postojao je i postoji razlog, a to je zbog sebe i svog zdravlja. To sto neko umisli sebi da ako trenira neki od borilacki sportova moze prebiti bilo koga to je njegova stvar i u to ne ulazim niti me zanima ta njegova teorija. Tako isto ima i sa druge strane onih koji misle da kada odo u teretanu malo ojacaju dobiju malo misica i misle da bi svakoga mogli prebiti (to su pretezno klinci i ova generacija omladine koja raste bukvalno na ulici). Dakle bitno je sebe izdvojiti od tih misljenja i raditi onako kako tebi odgovara, a to da li neko misli da te moze prebiti to ne treba da te iritira ni najmanje. Moje misljenje je da svako ima pravo da misli i prica sta hoce, a ja cu da zakljucim sta je najbolje po mene i tako cu da radim, a ako se to nekome ne svidja i zbog toga hoce da me prebije neka izvoli.

Za fajt? Da bi prebio nekoga uopste ti nisu potrebni misici, najlakse je nekoga prebiti. Ko tako misli da u teretanu ide da bi posle mogao nekoga prebiti ili je neki balavac ili jedan od onih sa ulice (koji imaju nekakve svoje grupe i umisljaju da su nekakva mafija)...

To su bajke, u borilackim sportovima nikada neces vidjeti da se kategorije odredjuju po pojasevima koje takmicari nose vec po njihovoj kilazi, zasto? Upravo iz tog razloga sto se ne moze porediti neko sa 50-60 kg sa nekim od 90...

Evo da ne bude da imam nesto licno protiv tebe, samo da kazem da se npr sa ovim delom slazem sa tobom....NAravno postoje izuzeci kada neko od 70 kg (ali kakvih - odnos misicnih vlakana i odnos sala) pobedi nekog od 90 kg (opet kakvih + ostali faktori - srce zelja, strah, brzina) ALI AKO GENERALIZUJEMO , u vecini slucajeva ovo vazi za pravilo - covek od 90kg je jaci od coveka od 70 kg..

E sad po meni preko 100 kg ovo je slabo priimetno iz prostog razloga jer je preko 100 kg mase veoma tesko nabaciti neki kilogram misica, obicno je to samo salo koje vise da smeta nego sto koristi jr usporava jer misici koji dizu kosti (ruke i noge) sada trebaju da jos dizu i extra salo....

Ali u kilazi od 65 pa negde do 90 kg tezina igra toliko veliku ulogu, cak i presudnu....

Zato ja zameram svim borilackim vestinama, jer ni jedna do sada ne postoji da moze da bude samostalna od fizicke spreme tj da uz pomoc TEHNIKE NEKE BOR.VESTINE potpuno ali potpuno suzbijemo faktor TELESNE TEZINE I SNAGE!

Mnogi su pokusavali sa nekim hi haj hoj vestinama s anekim magijskim pokretima i "slabim tackama" hahah ali to je prica za decu, ni jedan takav jos nije uspeo u MMA sirovom ringu gde nema bajki za malu decu vec cinjenicno stanje.....

mišićnu masu kakvu imaju bodi bilderi,ne može niko da stvori samo pukim vežbanjem u teretani i pravilnom ishranom...
u tu svrhu se obavezno koriste određene supstance koje svojim dejstvom naduvavaju određene mišićne grupe...
nakon izvesnog vremena,nekom pre nekom kasnije,ta određena hemijska sredstva mogou veoma štetiti po pitanju zdravlja...

ne razumem zašto nekom smeta,ako se ukaže i na problematiku određenog sporta....
ja lično mislim da bodi bilding,ali onaj pravi koji se demonstrira na takmičenjima nije ništa do naduvavanje hemijskim supstancama i statičko vežbanje...
verovatno neko kome se ovaj sport sviđa,misli drugačije...i to je normalno....

ali pitanje je šta je zdravo????

naročito u današnje vreme kada nam generacije postaju sve više truntave,ne kreću se dovoljno,ne trče,nemaju fizičku aktivnost ili je izbegavaju....
da li je zdravo takve osobe poslati u teretanu????

pa zapravo moze, ima tu dosta udela genetike... na primer imam drugara koji bash zgranjava ljude po teretani XD , ima dechko 95 kila, sala bez, trenira osam (8) meseci, i u zivotu nije koristio ni suplemente a kamoli steroide.

zivi neuredno, pushi travu, pije, ide na zurke... zabode i esid neki ponekad... jede fazon dva puta na dan tri maks... i nije mu dobro koliki je i kolko je jak... :D

dodushe, on je burazer bez treninga ikakvog ikada imao 85-6 kila i ronio olimpijski po duzini na dah... :)))

genetika je chudo.

mišićnu masu kakvu imaju bodi bilderi,ne može niko da stvori samo pukim vežbanjem u teretani i pravilnom ishranom...
Niko nije ni rekao suprotno. Stvar je u tome što se ovde nije pričalo o tome, pa me zato začudio post o dopingu. Inače, to je doping koji je zastupljen u bilo kojem vrhunskom profesionalnom sportu, ne samo bodibildingu. ;)
u tu svrhu se obavezno koriste određene supstance koje svojim dejstvom naduvavaju određene mišićne grupe...

E, sad, ovo zvuči jako stručno rečeno, pa neću da komentarišem. :D

ne razumem zašto nekom smeta,ako se ukaže i na problematiku određenog sporta....

Ne smeta nikome. To je problematike gomile sportova na vrhunskom nivou, a ne samo nekog određenog. Bilo je već reči o tome u odgovarajućoj temi.

ja lično mislim da bodi bilding,ali onaj pravi koji se demonstrira na takmičenjima nije ništa do naduvavanje hemijskim supstancama i statičko vežbanje...
Sa ovakvim stavom i poznavanjem materije, bez obzira na ulogu moderatora, ja bih se zadržao na komentarisanje sportova gde imaš više stručnosti. Vidim da ti je karate blizak sport. Učešće na bb temama bih sveo samo na kontrolisanje držanja teme i pristojnog obraćanja. Ovo je prijateljski, ali i kolegijalni savet, pošto sam i sam moderator na forumu koji obuhvata nekoliko sportova, a ja se držim samo jednog - onog kojeg poznajem. ;) Armwrestling, Powerlifting i MMA prepuštam kolegama koji su upućeniji u to, nebitno što poznajem osnove. :)

ANBOLIČKI STEROIDI povećavajumišićnu masu i snagu, ali dovode do povišenog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti, oboljenja jetre (tumori i žutica) agresivnog ponašanja i psihičke zavisnosti. Uz to, kod muškaraca dovode do skupljanje testisa, smanjena produkcija sperme i neplodnosti, impotencije, povećanja prostate i grudi, prevremene ćelavosti, poremećaja rada bubrega; kod žena dovode do razvoja muških osobina – promene glasa i pojave maljavosti po licu i telu, poremećaja menstrualnog ciklusa, uvećanje klitorisa, oštećenje ploda u trudnoći i gušenje libida, a kod adolescenata velike akne po licu i telu, prevremeni pubertet i zakržljalost zbog ranog prestanka rasta kostiju.

STIMULANSI (amfetamin, efedrin i sl) koriste se jer otklanjaju (maskiraju) bol i umpor i povećavaju koncentraciju, ali na „duži rok” dovode do konfuzije, naglih promena raspoloženja, mučnine, gubitka apetita i anoreksije, do psihoza i ubrzanog (otežanog) disanja, povišenog krvnog pritiska i metabolizma, malignog poremećaja srčanog ritma, spazma krvnih sudova srca, infarkta miokarda i moždanog udara.

BETA BLOKATORI koriste se u medicini za lečenje srčanih oboljenja, a kao doping za postizanje maksimalne koncentracije i mira prilikom takmičenja (npr u streljaštvu); posledice susnižen krvni pritisak i usporen rad srca, gušenje, poremećaj sna, seksualna disfunkcija, depresija, umor i smanjena izdržljivost, suženje krvnih sudova u rukama i nogama i – prestanak rada srca.

BETA-2 AGONISTI (klenbuterol i sl) otvaraju disajne puteve (klenbuterol uz to i povećava mišićnu masu) i pospešuje veću potrošnju kiseonika, ali dovode do ubrzanog, nepravilnog rada srca, grčeva mišića, glavobolje i nesvestice, prekomernog znojenja, mučnine, poremećaja raspoloženja i u kombinaciji sa dirureticima do smrti.

KRVNI DOPING (transsfuzija krvi ili crvenih krvnih zrnaca) poboljšvaa potrošnju kiseonika, ali za posledicu može da ima žuticu, stvaranje trombova, antifilaktički šok, moždani udar ili smrt zbog prestanka rada srca.

.

DIURETICI (furosemid i sl) pospešuju izbacivanje telesne tečnosti čime se smanjuje težina što je važno za sportove sa težinskim kategorijama (boks, rvanje, džudo itd), ali i maskira prisustvo drugih doping sredstava u organizmu, odnosno ubrzava „čišćenje” organizma; međutim dovode i do vrtoglavice i nesvestice, gubitka koordinacije i ravnoteže, do dehidracije, konfuzije i promene raspoloženja, grčeva mišića, pada krvnog pritiska i srčanih oboljenja.

INSULIN se koristi za lečenje dijabetesa, a kao doping sredstvo dovodi do drhtavice, pospanosti, mučnine, oboljenja pankreasa, ubrzanog disanja, opšte slabosti, oštećenja mozga, kome i smrti.

Dobar tekst samo ga treba postaviti ovde: http://forum.krstarica.com/showthread.php/470015-STEROIDI-PROFESIONALNI-SPORT-I-LICEMERJE-!!/page5

Interesantno je da na ovom pdf ima ljudi koji odlicno poznaju ovu oblast a nisu reagovali.
Neki su pak iznosili informacije, dogadjaje a nijednom kategoricno nisu zauzeli stav - da ili ne.

Bilderi jesu jaki, ali samo onoliko koliko se trude da budu jaki i koliko rade vezbe od kojih ce biti jaki.

Da pojasnim, biti jak znaci raditi poslove,pokrete il iz svakodnevnog zivota lako. Ako dignes neki teret sa zemlje, bices "jak".

Ako u teretani provodis vremena vecinom za masinama, kablvima i sl, tesko da ces biti jak. Naime, misic generalno navikavas na pokret. Misic je navikao da savladava opterecenje kroz odgovarajuci pokret na koji smo ga primorali. Neces biti funkcionalno jak ako radis iskljucivo izolacione vezbe. Ne! Bices jak, funkcionalno jak, ako radis osnovne slozene multi-zglobne vezbe, tipa cucanj, iskorak, press rameni, bench pressove, zgibove ili lattove, razna veslanja, itd itd... Radeci ove vezbe, misic i celo telo navikavamo na prirodne pokrete (cucanj npr) i povecavajuci tezine, jacamo snagu potrebnu za taj pokret. I onda cemo moci podici dosta i kasnije, van teretane, jer smo telo navikli na to. Tako je stvara funkcionalna snaga. Suprotno, radecu izolacione vezbe (sutiranje za quad, butterfly za grudi, itd...), ne razvijamo tu funcionalnu snagu, vec se samo "bildujemo i pumpamo". Misic navikavamo na pokrete, koje realno ne koristimo u zivotu. Ajde, koliko ste puta zezali nekog druga sto je nabldovan od masina i sprava, a ne ume po metra drva da iscepa? :) Razumete na sta ciljam.

Cilj svakog vezbanja je stvoriti funkcionalno jako telo. Tacka. To se moze postici BB trenizima, trenirajuci celo telo, jakim tezinama i najvaznije radeci osnovne, multi zglobne vezbe.

nakon izvesnog vremena,nekom pre nekom kasnije,ta određena hemijska sredstva mogou veoma štetiti po pitanju zdravlja...

verovatno neko kome se ovaj sport sviđa,misli drugačije...i to je normalno....

ali pitanje je šta je zdravo????

naročito u današnje vreme kada nam generacije postaju sve više truntave,ne kreću se dovoljno,ne trče,nemaju fizičku aktivnost ili je izbegavaju....
da li je zdravo takve osobe poslati u teretanu????
sterodi nisu stetni , ne postoje znastvene studiji koji to dokazuju

@NSHC

Džaba i sprave i slobodne težine kad vidim nekog u svakodnevnoj situaciji kada savije kičmu da bi podigao nešto teže sa zemlje. :D E, onda počnem sebi u bradu da gunđam. :D Čemu silni čučnjevi, mrtva dizanja, veslanja u pretklonu... sve te silne vežbe gde je kičma pod konac, kada u realnom životu to ne sprovodiš nego se iskriviš kao kifla da bi podigao teret ispod nivoa kolena.

Verovatno si video takve primere i znaš o čemu pričam. :)

ajde dokaži....:ceka:

to ne bi bilo tesko za dokazati . Vecina sportista koristi steroide , naravno koriste se u umerenoj meri i mozda tek 2 puta u vecoj meri nego sto organizam proizvodi . Drugo su neki likovi sto koriste preterane doze i do 1000 puta vece od prirodnih vrednosti . Recimo posle treninga opada nivo tog hormona i onda se vicina sporasa dozira .

dovoljno je samo reci da steroid razbije jetru kao nista , samo to je dovoljno reci a ne ostalo.

Svako neka proveri ko ne veruje - neka uzme steroide i neka ide da izvadi krv da vidi kolike ce transaminaze imati. Imace kao da ima cirozu jetre.

a hi[pogonadizam, a kardio vaskularne bolesti itd.

Poslednja izmena od moderatora:
to ne bi bilo tesko za dokazati . Vecina sportista koristi steroide , naravno koriste se u umerenoj meri i mozda tek 2 puta u vecoj meri nego sto organizam proizvodi . Drugo su neki likovi sto koriste preterane doze i do 1000 puta vece od prirodnih vrednosti . Recimo posle treninga opada nivo tog hormona i onda se vicina sporasa dozira .

VEĆINAAAAAAA!!!!!!!????????

e stvarno sad preteruješ...:aha:...da ne koristim terminologiju koja mi nije primerena...

i stvarno nemaš pojma ko i kada koristi steroide...

@ Fitness guy

Ok sve to, ali jel se ti savijes "kao kifla" kada pokusas da podignes teret? Ili se trudis da, posto vec znas sve moguce posledice, drzis se sto pravilnije. Ipak treniras i znas pravilne forme. I sta te briga ako se neko savije kao kifla. ;) Bitno je da se ti drzis pravilne forme.

Ovde se ipak vise provela prica na tebi koliko u bilderi jaki. A ja sam pripadnik onog old school misljenja da se jacina najbolje stice jakim osnovnim vezbama. Verovatno si i sam upucen u ovu materiju, da ne drvim previse ;)

Poenta mog posta prethodnog je: ne mora da bude stereotip da cim se vidi neko nabildovan da se kaze da nije jak. Ima gomila napumpanih bildera, koji nemaju funkcionalnu snagu, opet imas "izrezanih" ljudi (bildera) koji jesu funcionalno jaki. Imas i jednih i drugih i uvek ce ih biti, to je razumljivo. Ali biti nabildovan pa jos i izrezan (izdefinisan), ne iskljucuje da nije jak.

Ne, ne, kao da nisi ni čitao moj post ili si ga skroz pogrešno razumeo. :D Pa, ti si počeo priču o funkcionalnosti mišića i koja je uloga mišića ako nisu funkcionalni. E, sad, koja je uloga toga što u teretani treniramo sa pravim leđima, ako ćemo u "real life" situaciji kriviti kičmu za neka dizanja?? :) Ja to ne radim, naravno ali kažem da mnogo onih koji treniraju prave takvu grešku. Zašto niko ne razmišlja o tome van teretane i da mu dizanje sa pravom kičmom bude rutinski refleks? Znači, pokret iz teretane mu nije postao funkcionalan i nema primenu u svakodnevnom životu van nje, a ne bi smelo da bude tako.

Šta mi vredi mrtvo dizanje ili veslanje u pretklonu sa pravom kičmom, ako ću se iskriviti kao kifla u pokušaju da podignem džak krompira na pijaci? :D Kapiraš li sada poentu prethodnog posta? :)

Obično bude tako, jednom kad se opečeš misliš se - samo da bude sve okej, neću više nikad da budem nepažljiv..

Ja sam isto tako pokušavao neke ljude iz okruženja da nateram da stvari podižu tako i tako, sve oni razumeju, sve je jasno.. Al kad dođe do stvarnog podizanja, opet noge prave a leđa savijena.. Kad prigovoriš oni se sete.. Džabe, kad neko tako navikne jedino da ga šibaš svaki put kad pogreši..

E, to sam hteo istaći. Razumeli ste me vas dvojica. :) Znači, nije samo reč o tome da se u teretani stekne funkcionalna snaga(koja ima primenu i van teretane), nego i funkcionalni pokreti tela u real life-u. Što kaže Ursus, i za novčić čučnem sa pravim leđima jer mi je to refleksni pokret, stečen u teretani.

Što se tiče same snage bb, mislim da običan svet, koji nema mnogo veze sa bb&fitness svetom, previše očekuje od njih. Ja kad vidim bodibildera, ne razmišljam o njegovoj snazi, nego se divim izgledu(to je i cilj bb - izgled). Dok je prva reakcija običnog čoveka otprilike "woow, vidi koliki je. taj bi sam mogao da popne veš mašinu na 5. sprat". :D Znači, ja ne bih imao nikakvu reakciju i da sam sam lično sa Warrenom trenirao i video da mu je maksimum na čučnju 100kg sa onakvim nogama. :D Navikao sam da ne gledam težine, niti kod drugih, niti kod sebe. Ako hoću da gledam težine, odem da gledam Strongmen ili PL takmičenje. :)

Ajde jos malo, pa cemo se naci na sredini valjda...

Ajde, kako ja gledam. Ako u teretani radim osnovne pokrete sa pravilnom formom, i u real life cu urezati sebi u glavu to i primenjivati. To mi se nekako desi svaki put kada treba da podizem nesto. Nekako refleksno ispravim ledja, jer sam navikao na to. Iako to ne mora da bude automatska akcija, ali eto, setis se pokreta koji si, ipak, vezbao. Ako drugi ljudi to ne rade, a vezbaju osnovne vezbe u teretani, ***, sta da im radim.

Sama tema nije "lepota" bildera, vec koliko su jaki. Verovatno se misli koliko imaju te primenjene snage. Za profi bb naravno da je najvaznija ta "lepota". Ali, to je ipak neka druga tema.

Back