Koliko su poskupeli aranžmani u Grčkoj? Pad prodaje 2025

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.997
Iako je praksa do sada bila da se u ovom periodu godine rezerviše najveći broj aranžmana za letovanje, interesovanje turista iz Srbije za najpopularnija letovališta nešto je manje nego ranije.

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) kaže da trenutno beleže pet do sedam odsto manje uplaćenih aražmana u odnosu na ovaj period prošle godine.

Uzrok padu interesovanja vidi u poskupljenjima aranžmana, ali i skoku cena restorana i marketa na samim destinacijama.

Građani Srbije uglavnom traže povoljniji apartmanski smeštaj u Grčkoj i to u predsezoni ili krajem sezone, odnosno u maju, junu i septembru kada su cene aranžmana niže.

Turistički aranžmani poskupeli su, kako kaže sagovornik Forbes Srbija, u proseku od pet do 15 odsto u zavisnosti o kojoj destinaciji je reč, načinu prevoza i tipu smeštaja.

Jedan od razloga je i trenutna društveno-politička situacija kod nas i neizvesnost u pogledu toga koliko će na primer, trajati školska godina. Mnogi zbog toga oklevaju sa odlukom za kada da uplate letovanje.

„Videćemo dalje kako će se odvijati, ali utisak je da se manje rezervišu aranžmani naročito za jul i avgust nego prošle godine“, kaže Seničić.

Iako je praksa do sada bila da se u ovom periodu godine rezerviše najveći broj aranžmana za letovanje, interesovanje turista iz Srbije za najpopularnija letovališta nešto je manje nego ranije.

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) kaže da trenutno beleže pet do sedam odsto manje uplaćenih aražmana u odnosu na ovaj period prošle godine.

Uzrok padu interesovanja vidi u poskupljenjima aranžmana, ali i skoku cena restorana i marketa na samim destinacijama.

Građani Srbije uglavnom traže povoljniji apartmanski smeštaj u Grčkoj i to u predsezoni ili krajem sezone, odnosno u maju, junu i septembru kada su cene aranžmana niže.

I politička situacija utiče na interesovanje​

Turistički aranžmani poskupeli su, kako kaže sagovornik Forbes Srbija, u proseku od pet do 15 odsto u zavisnosti o kojoj destinaciji je reč, načinu prevoza i tipu smeštaja.

Jedan od razloga je i trenutna društveno-politička situacija kod nas i neizvesnost u pogledu toga koliko će na primer, trajati školska godina. Mnogi zbog toga oklevaju sa odlukom za kada da uplate letovanje.

„Videćemo dalje kako će se odvijati, ali utisak je da se manje rezervišu aranžmani naročito za jul i avgust nego prošle godine“, kaže Seničić.

U proseku, tokom letnje sezone oko milion naših ljudi letuje u Grčkoj.

Između 400.000 i 500.000 putuje na druge destinacije poput Italije, Španije, Turske i Egipta, gde odsedaju u hotelima.

https://forbes.n1info.rs/lifestyle/...lista-u-grckoj-koliko-su-poskupeli-aranzmani/

Najviše se rezerviše u junu​

Da je predsezona i kraj sezone period kada naši ljudi bukiraju odmor u Grčkoj, ukazuje i Ana Nikolić, vlasnica platforme za rezervacije smeštaja Nikana.gr.

Potražnja za aranžmanima u Grčkoj ove godine krenula je veoma rano. Sve više turista iz Srbije bira putovanja u maju i oktobru, navodi Nikolić za Forbes.

„Već u oktobru imali smo značajan broj upita, a do februara je potražnja bila veća za 30–40% u odnosu na 2024. Mnogi su požurili da rezervišu dok su dostupni povoljniji smeštaji i first minute ponude. Jun je i dalje mesec kada najveći broj turista iz Srbije rezerviše letovanje“, kaže ona.

Osnovni razlog interesovanja za Grčku u tom periodu je i porast cena na drugim destinacijama. Pre svega Turskoj, Egiptu i Hrvatskoj, zbog čega Grčka ostaje najpovoljniji izbor.

Najtraženije destinacije su Halkidiki (posebno Sitonija), zatim Tasos, Lefkada, Parga i Vrahos.

Primećujemo da su ove godine najtraženije destinacije na kojima nema gužve poput Amuljanija, Atosa, okoline Preveze, Piliona, ističe Ana.

Kada je reč o konkretnim cenama, recimo, apartmanski smeštaj krajem juna (bez prevoza) na Sitoniji može se naći od 73 do 250 evra u zavisnosti od tipa studija.

U Pargi, kao jednoj od popularnih destinacija, dvokrevetni ili trokrevetni studio preko jedne od agencija u Srbiji uz autobuski prevoz može se naći u junu u rasponu od 165 do 169 evra za 10 dana.

U julu cene idu od 290 do 360 evra, dok u avgustu treba izdvojiti i 460 evra za takav tip smeštaja.

Skok cena u odnosu na vreme pre kovida i do 50%​

Sagovornica ističe da su hoteli u proseku skuplji oko 15-20%, a apartmani za 10% i više. U odnosu na period pre pandemije, cene su čak i do 50% više. U restoranima i supermarketima u Grčkoj takođe su više za oko 15% u odnosu na prošlu sezonu.

Inače, Ana Nikolić kaže da je prošla godina bila rekordna za Grčku. Ovu zemlju posetilo je tada, kako kaže, 36 miliona turista.

I ovog leta očekuju dobru sezonu, ali uz blagi oprez zbog viših cena smeštaja, globalnih okolnosti i nestabilnosti u svetu, kao i situacije u Srbiji. Sve to zajedno može uticati na letnju sezonu.

Turista će, kaže, ipak biti više u septembru. Sezona se tako, na neki način, produžava

Rumuni preuzeli "srpska" letovališta

Ono što je aktuelno poslednjih nekoliko sezona je da sever Grčke sve više posećuju – Rumuni.

Oni su su sada u mnogim mestima brojniji od srpskih turista, naročito na Tasosu i Halkidikiju, kaže Nikolić.

Zahvaljujući njihovom boljem standardu i brojnosti, raste i spremnost za plaćanje viših cena, što utiče na ukupni rast cena smeštaja, dodaje.

Aleksandar Seničić navodi da taj trend pravi našim turistima problem i da je aktuelan već nekoliko sezona.

Kako kaže, kada neko ko dolazi sa platežnijeg tržišta i boljeg je materijalnog stanja, to ujedno utiče na podizanje cene apartamana. „To još nije tako drastično, ali može biti sve veći trend i jasno je da ne možemo mnogo da utičemo na to“, zaključuje Seničić.

Apartmani povratili primat​

Porodice sa decom biraju bliže destinacije. To su u Grčkoj uglavnom Halkidiki, Solunska, Olimpska regija, dok parovi i oni sa tinejdžerima češće biraju Lefkadu i Jonska ostrva.

Pargu vole parovi, Varahos svi koji žele mirno letovanje. Atos (treći prst Halkidikija) biraju oni koji žele da obilaze lepe plaže, ali bi da izbegnu gužve koje su sve veće na Sitoniji i Kasandri, kaže Ana Nikolić.

gde da ideš ako si sam ili sama, turska grčka, gde
Tajland ako si sam ili sama...
Nadjes nekog pratioca ili pratilju i to je to ....
smestaj je besplatan za drugog , i u grckoj uglavnom i na tajlandu sigurno, karta ebiga kako se zadesi, evo ja sam clan kluba i to direktor neki katar airwaysa mi veza, pa mi nekad ponude za 1300e povratna do Tajlanda, HKT, a nekad za 630e povratna...znaju da me phuket interesuje uvek ali eto nekad hoce da mi uvale i za 1300e...

Moje misljenje je iako se ubijaju lokalci na phuketu , desi se, da je phuket izuzetno sigurno mesto, jer sam video kako me nocni cuvari, hotelijeri i drugi znaju da zamole da regulisem neku pijanu strankinju a nece da je zloupotrebe...iako se meni cini da ona bas to zeli...

Sto si stariji to ti je topla voda koja je uvek iste temperature milija....
Jeste Grcka lepa , jeste da ima i plaza gde je vrlo malo hladna voda, nego je hladnjikava, ali ima ih da ti se cini da ce ti se kosti ukociti koliko je hladna...
Ja sam vec zaboravio kakva je voda na CG primorju...nesto se secam da sam ulazio polako i kao dete...rano ujutro a zort..

Jedno je sigurno postoji 4,5 mesta na svetu gde je temperatura priblizno ista i zimi i leti , a temperatura vode oscilira relativno malo..
Kazu i Maldivi, ali u praksi ja sam video phuket, ne Tajland nego bas samo phuket...
Samo da kazem kupanje u pretoploj vodi je uzas zivi...Desilo mi se na bazenu na olimpu , vidim niko nece u bazen, uskocim ja...ono vruca voda koliko je sunce zagrejalo...od onog moze da se rikne...bez zezanja...Plivati u vrucoj vodi koja je iznad 33C je uzasan osecaj

Poslednja izmena:

Apartmani povratili primat​

Porodice sa decom biraju bliže destinacije. To su u Grčkoj uglavnom Halkidiki, Solunska, Olimpska regija, dok parovi i oni sa tinejdžerima češće biraju Lefkadu i Jonska ostrva.

Pargu vole parovi, Varahos svi koji žele mirno letovanje. Atos (treći prst Halkidikija) biraju oni koji žele da obilaze lepe plaže, ali bi da izbegnu gužve koje su sve veće na Sitoniji i Kasandri, kaže Ana Nikolić.
Eto ja tu mislim da su te porodice glupe...
zasto to mislim..
Zato sto je jedinstveni front mnogo dobra stvar, a to postoji u nekim mestima..
Npr na Santoriniju je zabranjeno da deca budu na plazi....i neces videti nijedno malo dete na plazi , mozda jednom i to zadnji put..
Cak i deca do 10 godina, osim lokalaca, zabranjeno je na plazi...ali je dozvoljeno u bazenu koji svaki hotel ima...i deca i ne izlaze iz tih hotelskih okruzenja, uopste..
samo uvece da setaju sa roditeljima...danju nikad...

To znaci da obicno jedan roditelj ili vise njih ostaje uz decu, a bazeni su uvek tu jedan do 1,2m dubine, i tu deca svih nacija plivaju druze se, i nauce neku mesavinu jezika, oni se sve razumeju , a roditelji nista...uzmi spoji madjarski svedski norveski , spanski , rumunski i nemacki i sva se deca razumeju parlaju kao ludi , a niko od roditelja nista ne kapira sta pricaju. Zanimljivost, recepcionarka posto joj tu blizu mesto recepcije pa izadje i tu sedi na klupici i slusa decu , da ume da govori taj cudan jezik...Znaci lepo ona objasni madjaru kako ce resiti problem sa rezervacijom i kako njegov kolega sa posla nece morati da bude u istom tom hotelu nego ce mu ona naci drugi, to moze na Santoriniju jer ih zabole za rezervaciju , cim se ukaze slobodno izdace ga u roku od jedan dan......

Tako da sam ubedljivo za sistem Santorini za maloletnike do 10 12 godina, nisam za sistem od 16 godina jer koriste britance i ostalu decu , srbe koji masovno tamo dolaze da bi se naduvali i uzivali u zurkama...placaju ogromne pare, ogromne troskove, nema kriminala to je tacno , samo se napiju od vocnih i alko koktela i ovi stariji se poseksaju....ipak je Santorini ostrvo , a znate sta vazi za Grcka ostrva Lezbos i ostala...sve je to komsiluk...

Tako da taj zakon da deca ne smeju biti na plazi mi se svidja, nema spasilaca, ali nema dece...mozda ima 2 spasioca na 2 km...ali nema dece...

Eto ja tu mislim da su te porodice glupe...
zasto to mislim..
Zato sto je jedinstveni front mnogo dobra stvar, a to postoji u nekim mestima..
Npr na Santoriniju je zabranjeno da deca budu na plazi....i neces videti nijedno malo dete na plazi , mozda jednom i to zadnji put..
Cak i deca do 10 godina, osim lokalaca, zabranjeno je na plazi...ali je dozvoljeno u bazenu koji svaki hotel ima...i deca i ne izlaze iz tih hotelskih okruzenja, uopste..
samo uvece da setaju sa roditeljima...danju nikad...

To znaci da obicno jedan roditelj ili vise njih ostaje uz decu, a bazeni su uvek tu jedan do 1,2m dubine, i tu deca svih nacija plivaju druze se, i nauce neku mesavinu jezika, oni se sve razumeju , a roditelji nista...uzmi spoji madjarski svedski norveski , spanski , rumunski i nemacki i sva se deca razumeju parlaju kao ludi , a niko od roditelja nista ne kapira sta pricaju. Zanimljivost, recepcionarka posto joj tu blizu mesto recepcije pa izadje i tu sedi na klupici i slusa decu , da ume da govori taj cudan jezik...Znaci lepo ona objasni madjaru kako ce resiti problem sa rezervacijom i kako njegov kolega sa posla nece morati da bude u istom tom hotelu nego ce mu ona naci drugi, to moze na Santoriniju jer ih zabole za rezervaciju , cim se ukaze slobodno izdace ga u roku od jedan dan......

Tako da sam ubedljivo za sistem Santorini za maloletnike do 10 12 godina, nisam za sistem od 16 godina jer koriste britance i ostalu decu , srbe koji masovno tamo dolaze da bi se naduvali i uzivali u zurkama...placaju ogromne pare, ogromne troskove, nema kriminala to je tacno , samo se napiju od vocnih i alko koktela i ovi stariji se poseksaju....ipak je Santorini ostrvo , a znate sta vazi za Grcka ostrva Lezbos i ostala...sve je to komsiluk...

Tako da taj zakon da deca ne smeju biti na plazi mi se svidja, nema spasilaca, ali nema dece...mozda ima 2 spasioca na 2 km...ali nema dece...
Kad imaš decu, naročito malu biraš mesta koje pogoduju istima. Nema tu nikakvog komfora i razmišljanja gde je tebi bolje.

Kad imaš decu, naročito malu biraš mesta koje pogoduju istima. Nema tu nikakvog komfora i razmišljanja gde je tebi bolje.
Pa zar ti nije bolje kad celo mesto drzi istu politiku prema deci....da se ima bazen za svako dete....

Uzmi plazu u Mihanjoni, Solun, ima da ides 1,5km i voda ce ti biti do kolena, pa do butine pa do kolena i tako....dok se ne oznojis posteno i onda stizes do malo dublje vode....odlicno za decu , nekog uzrasta ogradis im 1,5km, i boli te uvo , ali je selo i niko te tu ne gleda, ima 20 turista usred jula...mozda ih ima vise, pa se voze brodovima, pa ski jetovima i slicno , nek ih je 200 max, za jedno selo , to je taman...A plaza tolika da moze da stane 20 000 ljudi...
Ali zanimljivo je letovanje tamo...skoro da si domaci...
Osim ovog sto 1,5km moras da ides do duboke vode na jednoj plazi

Poslednja izmena:
Pa zar ti nije bolje kad celo mesto drzi istu politiku prema deci....da se ima bazen za svako dete....
Mnogi ljudi idu zaista da bi deci pružili ugođaj mora, a onda besmisleno deluje da ih pustiš na bazen a i ti uz njih.

Ne, postoje zato mesta prilagođena za parove,soliste, sex turiste, omladince, partijanere, porodice...i to mi je sasvim ok.

Back