Koliko su bezbedni crtani filmovi??

dobra je Dora, Meda u velikoj plavoj kući...ima ih dobrih:ok:
Balamori je isto jako lepa (igrana) serija (za decu od recimo 3-4 godine). Gledao sam je na BBC Prime kad je postojao taj kanal. Ima sve elemente koje serija za predškolce treba da ima, a bez preteranog animiranja dece koja se pojavljuju u priči (tj. nema onog "talent show" dela). Kod nas bi verovatno trebalo presnimiti sa drugim glumcima (da se postigne raznovrsnost likova karakteristična za naše podneblje), samo je pitanje koliko bi naši glumci umeli da se izvuku iz uloge zabavljača i "ajmo deco udari u muziku i ples do zore"

Sinopsis: u malom primorskom seocetu negde u Britaniji (kao u serijama Kingdom ili doktor Martin) živi desetak ljudi raznovrsnog izgleda sa raznim zanimanjima (i svi žive u kućama različitih boja; tako deca uče boje). Serija ima šablonski zaplet: neko ima problem i ide kod tri različite osobe (upućuju ga jedni kod drugih) dok ne reši problem. Postoje tačno određeni džinglovi koji se puštaju u određenim delovima emisije (svako ima svoju pesmicu koja se peva pre nego što se pojavi) i onda se dalje nastavlja strukturirano umesto da se raspline. U svakom slučaju glumci su profesionalno odglumili svoje uloge bez kreveljenja.

Likovi:
-vaspitačica
-policajac (sa hobijem da posmatra prirodu)
-prodavačice (dve, jedna u kolicima i jedna zaboravna)
-slikar/muzičar
-recimo sportistkinja
-pronalazač
-vozačica autobusa

Ja mom detetu ukidam kanale koji imaju nasilne crtaće, a pri tom ne mislim da su Tom&Jerry nasilni jer moje dete od 4 godine samo kaže svaki put:"Kako je miš pametan, uvek prevari mačka". :super: I uvek se dobro nasmeje uz njih.
Ni Ben Tena mu ne dam da gleda jer vidim da se plaši, a najčešće gleda DVD-je koje mu kupujemo i tako određujemo šta će da gleda.
Do 3 godine je zakon "Baby TV", a sad mu više nije zanimljiv pa je "Minimax" na prvom mestu. Hrvatski kanali često daju lepe crtaće za razliku od naših domaćih...

Pa ne znam... Ja nesto i nisam za neku preteranu cenzuru. Sad, zavisi u kom smislu. Lascivne reci i tako to (sto Amerikanci smatraju najstrasnijim) mi i nisu nesto problematicne. Nasilje jeste druga stvar... Ali setite se "nasih" crtaca. Koliko puta je kojot pao sa litice kad ga je zeznula prica trkacica i nista mu nije bilo. Dete zna da to nije stvarno.

Hocu da kazem, znaju deca mnogo toga. To "baba lize jaja" (ili kako vec) moze samo odraslima da bude ili smesno ili "ju, ju!" pa da oni na to ukazu paznju detetu.

Naravno, ima crtanih filmova koji nisu namenjeni deci. Tu najpre mislim na anime. Da li se secate kolika su deca izasla istraumirana sa premijere "Princeze Mononoki"? Pa to zaista nije za decu, ne znam odakle im ideja da tako reklamiraju.

Sad, moram da priznam da nisam sasvim u toku sa modernim crtacima, ali da su nasi crtaci bili "fini" i bez nasilja- nisu.

PS-Sto se tice Teletabisa, ja sam cula trac da je to serija za decu sa posebnim potrebama i da zbog toga ima onoliko ponavljanja. S druge strane, mozda je to samo urbana legenda (kao i ono da je jedan od Teletabisa gay i kao takav trebalo da podstakne decu da od malena postanu homoseksualci. :zcepanje: )

Back