Koliko su bezbedni crtani filmovi??

Ren i Stimpi, baš kao i Simpsonovi, davali se u terminu od sedam do osam uveče, pre informativnog programa, odnosno u terminu koji je rezervisan za decu i mladu publiku. Saut park je druga stvar i ne ide u istu grupu sa ova dva prethodna.

Mada, da, ne slažem se da je ijedan dečiji, ali to sam samo ja.

Pa ipak se slazete da u scenama postoje skriveni simboli,huh? Dete i ne mora da zna o cemu se radi, ali mu to ostaje u secanju, pa kasnije dolazi do izrazaja. Mnoge stvari deca tek posle nekoliko nedelja, meseci pa cak i godina mogu da ponove i reprodukuju kada se najmanje ocekuje. Licno znam kada je jedan moj rodjak od 3 godine iz cista mira, nakon nekoliko meseci, poceo da peva pesmu na plazi: "do jaja, do jaja bas si ti":D To jeste smesno, ali nisu sve stvari tako bezazlene....

na stranu poruka koju crtaći pružaju
svi znamo da ne treba puštati deci "agresivne" crtaće, gde ima nasilja
ko što neko reče, nasilje možemo pronaći svuda, i u starim crtanim, na kojima smo mi odrastali, nasilja ima i u bajkama)
mislim da je poenta u tome da ne treba preterivati sa crtaćima...sat dva crtanog filma u toku dana je dosta, možda je i to previše
i to ako je jako loše vreme, pa dete ne može napolje...ajde ustiš mu crtani
al svakako mislim da je bolje da bilo šta drugo rade (šaraju popapiru, čitaju, idu napolje) nego da gledau crtani
ali umereno nije strašno...

Ren i Stimpi, baš kao i Simpsonovi, davali se u terminu od sedam do osam uveče, pre informativnog programa, odnosno u terminu koji je rezervisan za decu i mladu publiku. Saut park je druga stvar i ne ide u istu grupu sa ova dva prethodna.
Davali su i Saut Park svojevremeno u tom terminu, i reklamirali su ga kao crtani o đacima trećeg razreda... :dash:
A trenutno Simpsonovi idu sa upozorenjem i crvenim krugom i brojem, kao svaki sitkom

Tom i Džeri su crtani iz sredine prošlog veka, i ne vidim razlog zašto im ne bi stajao u ćošku npr. broj 9 ili 10 (kad bi postojali i ti niži nivoi). Tom i Džeri nisu zamišljeni za današnje predškolce (tj. za ono što se danas smatra prihvatljivim za predškolce). I stare epizode Ulice Sezam danas u Americi na kutiji imaju disclaimer da su namenjene isključivo odraslima.

U suštini mislim da treba da se napravi spisak "nevaljalih" stvari po godinama starosti koje smeju da ih gledaju, i da onda taj neki cenzor pregleda svaki crtani i štiklira sve kockice koje se pojavljuju (mislim kad već dobija pare za tu cenzuru). I mislim da svaku epizodu kod serija treba posebno procenjivati.

Bezbedni? Kad sam ja bila mala gledali smo nindza kornjace, pravili nuncake i makljali se motkama po dvoristu... onda Hi-men! :D- pravili maceve i opet se makljali. Bilo je i tada "nasilnih" crtaca, pa ne znam da je iko od mojih drugara iz detinjstva postao ubica ili krimos. :dontunderstand: Danas moje dete gleda sve crtace na koje naidje, progovorila je uz tv, naucila engleski uz cartoon... a ipak jos se nikad nije potuklo ni sa kim. To koliko ce dete biti nasilno i agresivno ne zavisi od crtaca vec od vaspitanja i okruzenja u kom zivi.

Od dece nasilnike,kriminalce itd. pravi beda a ne crtaci.

Do 90-ih nije bilo toliko bede.....svi su koliko-toliko imali..neko vise neko manje ali imalo se.
Od 90-ih polako pocinje osiromasenje drustva i dans je beda kakva dugo nije bila.....takodje danas mnogo toga ima sto bi deca volela da imaju a sto pre nije postojalo......MP3,MP4 ,komjuteri,laptopovi,fensi patike,mobilni.....itd..itd. Mnogi roditelji to ne mogu da priuste deci pa samim tim ta deca uvidevsi da u ovoj zemlji samo olosh uspeva polako krecu tim putem pa od muske dece dobijamo kriminalce,dilere droge......a od devojcica prostitutke ( tzv sponzoruse ) i razne jeftine kurvice.

Tako da crtaci sa tim nemaju nikakve veze vec stanje u drustvu.

Pa ne znam bas... I ja sam odrastala osamdesetih i devedesetih, i recimo da moji nisu mogli da mi priuste vecinu stvari koje su moji vrsnjaci tada imali, pa opet... ne mozes me strpat ni u jednu od tih tvojih kategorija.:)
Nego da ne spamujemo vise... i dalje mislim da je najvise do roditelja a mnogo manje do crtaca i ostalih prilika, bilo finansijskih bilo ekonomskih.

Pa ne znam bas... I ja sam odrastala osamdesetih i devedesetih, i recimo da moji nisu mogli da mi priuste vecinu stvari koje su moji vrsnjaci tada imali, pa opet... ne mozes me strpat ni u jednu od tih tvojih kategorija.:)
Nego da ne spamujemo vise... i dalje mislim da je najvise do roditelja a mnogo manje do crtaca i ostalih prilika, bilo finansijskih bilo ekonomskih.

Ma drugacije je vreme tada bilo. Nisu se gledale patike koja je marka vec da li su lepe ili nisu.
Tada NIKE i Reebok nije imao ni da se kupi kod nas.
Daleko manje klasne razlike izmedju dece su bile.

Jeste delimicno do roditelja ali cinjenica je da veci uticaj na decu danas ima okolina i drustvo nego roditelji. Roditelji su uglavnom pogubljeni u svemu ovome i ako imaju srece da imaju posao uglavnom rintaju po citav dan i malo vremena provode sa decom. Treba biti izuzetno vest roditelj danas da bi uspeo dete dobro da vaspitas.

Bezbedni? Kad sam ja bila mala gledali smo nindza kornjace, pravili nuncake i makljali se motkama po dvoristu... onda Hi-men! :D- pravili maceve i opet se makljali. Bilo je i tada "nasilnih" crtaca, pa ne znam da je iko od mojih drugara iz detinjstva postao ubica ili krimos. :dontunderstand: Danas moje dete gleda sve crtace na koje naidje, progovorila je uz tv, naucila engleski uz cartoon... a ipak jos se nikad nije potuklo ni sa kim. To koliko ce dete biti nasilno i agresivno ne zavisi od crtaca vec od vaspitanja i okruzenja u kom zivi.

pa jeste...mnogo od roditelja zavisi i njihove posvećenosti deci
ako je porodica normalna i roditelji posvećeni detetu i dete će da vrlo lako shvati da crtani film nije isto što i realan život...da u crtanom likovi mogu da se biju koliko hoće, a u rl to boli
da u crtanom filmu pingvin može da uđe u frižider, al da dete ne može, hladno je (+ne otvara se iznutra :mrgreen:)
itd itd primera kolko hoćeš

Ovaj moj klinac je odlepio za Pepom Prase ali meni ja taj crtani extra...gledamo ga zajedno povremeno..dete je evo sa 2. godine naucilo da broji uz Pepu, da zna sta je grmljavina, vetar, patke, naocare..ma show jedan...vrlo sam zadovoljan tim crtacem...a ranije, do pre godinu dana je Baby TV bio otkrovenje i za njega i za nas, roditelje koji smo mogli nesto i da uradimo po kuci dok on, frajer gleda u one boje, oblike i muziku....Hvala bogu na postojanju neta pa mu sa njega skidam Tomasa lokomotivu, raznorazne dinosauruse i tako to...

Back