Koliko strpljenja imate i smirenosti pred moguci incident/borbu ?

svi se ovde slazemo da niko normalan bio on majstor ili ne nece ici okolo I maltretirati ljude izivljavati se nad njima I tuci ih samo zato sto je eto vest I znasan I moze mu se.
upravo obrnuto..govorimo u smilu odbrane sebe I bliznjih od takvih
po mom iskustvu te hijene kako ih ja zovem nikad nisu sami..obavezno vuku sa sobom svoje copore I obicno su uradjeni necim plus alkoholom te su iznadprosecno agresivni I nije im vece ako nekog ne polome..ali takodje za to imaju odlicno razradjene taktike..tipa jedan ti pridje osacuje te kao potencijalnu zrtvu za izivljavanje pocne da te provocira podhebava ti ga naravno ignorises I kuliras dok za to vreme njegov copor te opkoljava sa sve onim e nemoj brate vidis da je pijan bla bla pljuc dok te ne uhvate u masinu .
ako se nadjes u tome nemas tu vise nuzne odbrane vec iskljucivo bezanja ako mozes a vec ne mozes jer si opkoljen..jedino resenje je napad..

a sto je u svemu najgore ne znas ko ce da u odsutnom momentu ugleda odlicnu priliku da te shebe a iako nije sa njima vec stoji sa strane ali si mu se nesto zbog necaga zamerio pa priskoci na tebe phe

meni se desilo..da se nadjem u okrsaju sa trojicom..jednim lokalnim djilkosom jednim lokalnim krimosom agresivce I bitangom a jedan je bio gorilla onom andriji draskovicu
umesa se I to totalno neocekivano cetvrti covek ( nije nikola kojo ha ha ) koji me u kljucnom momenytu imobilise..odnosno uhvati me sa strane za rame I levu ruku.. I pokusavao da mi je zavrne za ledja..lik koji nema nikakve veze sa ovom trojicom ali je imao izgleda nesto protiv mene I ugledao priliku..kasnije sam I saznao sta je imao protiv mene..phe
pominjem okrsaj iz koga sam jedini put u ziovotu izvukao solidne batine..iako sam I dao koliko sam I dobio ipak nije to to phe jbga..niko nije prosao bez povreda ali ovaj gorilla I ovaj djilkos su zajedno sa mon morali u bolnicu..
sve se desavalo u 2 ipo kvadratna metra u nekoj diskoteci

Slažem se to sam i sam tako u komentaru protumačio.

Što se tiče udarca na udarac i to sam pojasnio čini mi se u primeru sa policajcem, a i ti si to dobro pojasnio u prethodnom postu, nerazumevanje nastaje kod namere odnosno kad napadač posle prvog udarca nastavlja sa napadom u tom sam smislu plastično objašnjavao da do prekoračenja nužne odbrane neće doći dok je ona srazmerna napadu i otprilike na napad odgovoriš istom merom.
Čim napad prestane da ne bi prekoračio nužnu odbranu moraš i ti prestati, jer u tom slučaju postaješ napadač i u tom slučaju i nastaje najviše problema. Kako da razdražen čovek u afektu odreaguje staloženo i kako će biti siguran da je napad prestao?

Опрости ми, али не умем да одговрим на твоје питање, иначе мислим да си остало добро казао.

Na zapadu rade usaglašavanje sudske prakse da bi te stvari izbegli, kod nas sud nije dužan da se usaglašava sa sličnim slučajevima već mu je dato isključivo pravo da sudina osnovu postojećih dokaza.

Ovde bi interesantna dilema bila kako bi sud presudio da nakon što je udario prvo lice, onaj drugi shvativši da se radi o obučenom borcu radi odbrane izvadio nož i da je prilikom napada naneo TTP povrede nožem napadaču, ali ih je pritom i zadobio. Da li bi u tom slučaju sud cenio da je došlo do prekoračenja nužne odbrane? :)

У мисаоном примеру који си навео, ја верујем да би онај који се користио ножем био кривично гоњен за покушај убиства, а не за прекорачење нужне самоодбране.

[Ne_Vazim_Se];27959041:
to mozda ako je taj uvezban borac Majk Tajson a ta chetvorica ljudi kinezi od 50 kila ali inache ovako teshko... i to shto kazesh, shta je uopshte uvezban borac? da li se misli na nosioce crnog pojasa u nekoj veshtini, ili profesionalce, ili ljude koji su neshto trenirali duze od nekog perioda? to moze da znachi bilo shta... po meni je uvezban borac neko ko trenira neku bv ili neke bv duzi vremenski period, kao shto je uvezban vozach onaj koji vozi vishe od 10 godina lupam... ali tu je onda pitanje kako da ti dokazesh nechije iskustvo u nechemu? jedino da idesh okolo i vrshish istragu o toj osobi i ispitujesh svedoke i ko zna shta a to ne verujem da se radi zbog prekrshajne prijave... i uopshte koje su to ostale okolnosti iza tog "uvezbanog borca"... sve mi to nekako deluje kao da je to vidjenje mitsko i prepumpano, chovek je chovek, bio borac ili ne... iskreno mislim da je nechija mishicna masa vishe ugrozavajuci faktor nego poznavanje borilachkih veshtina... mislim vecina ljudi ima kakve-takve instinkte za borbu ali obichno istu dobija jachi a ne veshtiji... tako da lupam shta vredi ako taj uvezbani borac ima 60 kila a napadne ga neka strvina nabildovana od 120 kila... ili, kao shto je rekao taj bezbednjak, njih chetvorica...

Ја верујем да мишљење о "увежбаном борцу" потиче из времена када је УДБА регрутовала џудоке шампионе, који су ликвидирали усташку емиграцију и друге стране плаћенике и домаће издајнике по Западу.
Знам за више случајева где су наше голуруке џудоке ликвидирале наоружане противнике из страних обавештајних служби у борби на улици или успевала да изађу на крај са више нападача и сами приведу више њих у југословенске амбасаде.
Но, тада се џудо вежбао мало другачије - као борилачка вештина, а не као борилачки спорт.
Када је дошао распад СФРЈ и братоубилачки ратови, велики број тих врхунских мајстора је нашао посао у мутним пословима у земљи или у иностранству.

На пример ово био могао бити увежбан борац, у овом случају боксер, против четворице:

У мисаоном примеру који си навео, ја верујем да би онај који се користио ножем био кривично гоњен за покушај убиства, а не за прекорачење нужне самоодбране.

Najverovatnije bi se desilo to što kažeš, ali ako bi se institut nužne odbrane dosledno primenio mogao bi da bude i oslobođen na osnovu tok instituta. Dakle da pojasnim, u navedenom primeru dvojica starijih građana su napadnuti od utreniranog borca i nakon što je jedan od njih bez pravog povoda zadobio TTP od ovog utreniranog, utrenirani kreće ka ovom drugom u nameri da nanese TTP i njemu ili ga možda i liši života (ovo napadnuti može ceniti na osnovu toga što je utrenirani dosta svirepo patosirao njegovog pajtosa).

E sad pošto po našem KZ i instituta nužne odbrane, napadnuti nije dužan da se spašava bežanjem, drugi napadnuti građanin u strahu po svoj život poteže nož i to ne da napada već dase barni od malđeg i utreniranog. Utrenirani ne haje i napada udarivši nogom i drugog grđanina i nanosi mu TTP u nameri da sa tim nastavi, u odbrani ovaj zamahom nožem zakači po nozi napadača i nanosi mu TTP.

Napadač nakon ovoga ne može da nastavi napad, a napadnuti ne nastavlja da se brani već čeka policiju. Šta je ovde pravedno i da li je prekoračena nužna odbrana, poznajući pravo verujem da će se sud voditi srazmernošću nastalih posledica i da bi građanin mogao biti oslobođen. Ovaj institut je zapravo i zamišljen zbog ovakvih i sličnih slučajeva, ali je naveći problem moguće prekoračenje. sa druge strane ako eliminišeš problem mogućeg prekoračenja ulaziš u moguće zloupotrebe instituta da kroz namerno izazivanje napada povrediš lice čiju si reakciju namerno izazvao uvredom ili na drugi način.

Ја верујем да мишљење о "увежбаном борцу" потиче из времена када је УДБА регрутовала џудоке шампионе, који су ликвидирали усташку емиграцију и друге стране плаћенике и домаће издајнике по Западу.
Знам за више случајева где су наше голуруке џудоке ликвидирале наоружане противнике из страних обавештајних служби у борби на улици или успевала да изађу на крај са више нападача и сами приведу више њих у југословенске амбасаде.
Но, тада се џудо вежбао мало другачије - као борилачка вештина, а не као борилачки спорт.
Када је дошао распад СФРЈ и братоубилачки ратови, велики број тих врхунских мајстора је нашао посао у мутним пословима у земљи или у иностранству.

На пример ово био могао бити увежбан борац, у овом случају боксер, против четворице:

pa to i jeste uvezban borac, vidi mu se po gardu i kretanju da je bokser, i to u finoj aktegoriji i dobro utreniran.

e ali vidish isto je zanimljivo da je ovaj lik shto su ga napali na snimku fizichki superioran u odnosu na napadache.

odokativno, batica je pro bokser i ima tipa sto kila mishica, a juri ga neki mali presmeshni batica, neka dva relativno smeshna lika i mali debeli lik.

dali su sebi krila jer su u grupi a zaboravili su koliko je samo fizichki nadmocan oovaj lik u odnosu na svakoga od njih pojedinachno i eto...

... ali, shta mislish, da li bi bokser ovako dobro proshao da su 4 lika koja ga jure bila njegovih dimenzija i performansi?

[Ne_Vazim_Se];27963162:
pa to i jeste uvezban borac, vidi mu se po gardu i kretanju da je bokser, i to u finoj aktegoriji i dobro utreniran.

e ali vidish isto je zanimljivo da je ovaj lik shto su ga napali na snimku fizichki superioran u odnosu na napadache.

odokativno, batica je pro bokser i ima tipa sto kila mishica, a juri ga neki mali presmeshni batica, neka dva relativno smeshna lika i mali debeli lik.

dali su sebi krila jer su u grupi a zaboravili su koliko je samo fizichki nadmocan oovaj lik u odnosu na svakoga od njih pojedinachno i eto...

... ali, shta mislish, da li bi bokser ovako dobro proshao da su 4 lika koja ga jure bila njegovih dimenzija i performansi?

Ne deluje uopšte da je fizički superioran nego je dobro utreniran a i likovi što ga napadaju napadaju kao idioti. Jednostavno čovek se izuzetno dobro kreće i ima osećaja za prostor.

Ne deluje uopšte da je fizički superioran nego je dobro utreniran a i likovi što ga napadaju napadaju kao idioti. Jednostavno čovek se izuzetno dobro kreće i ima osećaja za prostor.

Po tome kako naleću ko muve malo sam sumnjao da se ne radi o nekoj nameštenoj kombinaciji za snimanje, ali sve ostalo manje više deluje verodostojno pa izgleda da je snimak OK. Ali zaista ga nerezonski napadaju, e sad to ti je ulična tuča, retko ili gotovo nikad ide majstor na majstora.

itekako da deluje veruj ti meni... burazeru... trening sa ovime veze nema... lik maltene nije ni imao potrebu za gardom da ga nije drzao mozda bi ga neko jednom zakachio ali nebitno to...

poenta... lik bezi u nazad i baca ljude u nokaut kratkim direktom, i to je ovog malishu shto je poleteo ka njemu levom sasekao... manje-vishe trenibg, batica je na prvom mestu prejak.

[Ne_Vazim_Se];27963162:

Ја мислим да се онда то добро уклапа у мишљење војног безбедњака о "увежбаном борцу".
Хипотетичка ситуација коју наводиш би по исходу, бар ја тако мислим, показала да поменуто мишљење о "увежбаном борцу" треба прилагодити реалности.

- - - - - - - - - -

Ma covek je boxer :D

To je to.

Јесте, и имао је осим вештине и малко среће на својој страни.

Ја мислим да се онда то добро уклапа у мишљење војног безбедњака о "увежбаном борцу".
Хипотетичка ситуација коју наводиш би по исходу, бар ја тако мислим, показала да поменуто мишљење о "увежбаном борцу" треба прилагодити реалности.

- - - - - - - - - -

Јесте, и имао је осим вештине и малко среће на својој страни.

Sreća prati hrabre.

Idealna pozicija, lik se tako kretao i nameštao da ih je postrojio sve u jednoj liniji, tako da je svaka borba zapravo bila borba sa jednim čovekom a ne četvoricom.:lol: Likovi su tako postrojeni još ometali jedan drugoga.Dileje.

Back