Koliko roditelji 'danas' utiču na decu radi očuvanja nacionalne tradicije ?

Moje misljenje je da je porodica kao osnovna celija drustva sistematski unistavana i na kraju totalno obesmisljena .U tome ima udela i omalovazavanje tradicije .Danas roditelji nemaju ni sami pojma sta bi deci preneli jer nisu usvojili ni sami bog zna sta.Druga stvar je sto nemaju vremena a mnogi ni volje za to.

po tvom mišljenju, šta je najviše doprinelo zaosptavljanju i obezvređivanju
ako gledamo društvo kao - savremeno ?

To je vec politika.A i nas mentalitet da vecito jurimo da budemo neko drugi samo ne ono sto jesmo i da nam je tudje sladje i vece i bolje jer smo iskompleksirana nacija.Takodje rasipamo i ne postujemo i ono malo sto imamo,mnogo bi hteli a lenji smo o svojoj porodici racuna da povedemo.

kad se recimo vratiš unazad X godina, doba detinjstva, pa pubertet itd. kakav je tada bio odnos roditelj --> dete --> tradicija...kako se to odvijalo ?

napravi neku paralelu sa današnjim, ili iz roditeljskog iskustva ili čisto iz ugla posmatrača ?

p.s.
ako smatraš da je pitanje mnogo indiskretno, razumeću ako ne odgovoriš...nema frke :)

Mogu da napravim paralelu ali bojim se da cu biti pristrasna u tom smislu sto svi mi negde naginjemo ka tome da kazemo - u moje vreme je bilo bolje.Mislim da su i moji roditelji napravili dosta omaski kao i roditelji tih generacija kada su krenula sva ona desavanja,raspadanja,cepanja,inflacije.Gledali su da se sacuva ziva glava.Al opet nismo kao deca bili toliko izlozeni stranim uticajima nismo imali net.Znalo se kad se kuci dolazi,kad se ide i sa kime se druzi.Koliko toliko.Mozda su nase babe i dede poslednji koji su nesto valjano odradili po pitanju tradicionalnog vaspitanja.A mozda i gresim

Mogu da napravim paralelu ali bojim se da cu biti pristrasna u tom smislu sto svi mi negde naginjemo ka tome da kazemo - u moje vreme je bilo bolje.Mislim da su i moji roditelji napravili dosta omaski kao i roditelji tih generacija kada su krenula sva ona desavanja,raspadanja,cepanja,inflacije.Gledali su da se sacuva ziva glava.Al opet nismo kao deca bili toliko izlozeni stranim uticajima nismo imali net.Znalo se kad se kuci dolazi,kad se ide i sa kime se druzi.Koliko toliko.Mozda su nase babe i dede poslednji koji su nesto valjano odradili po pitanju tradicionalnog vaspitanja.A mozda i gresim

verovatno su nam ta doba približno zajednička, tačno znam o čemu pričaš kao i ovo što je boldovano u tvom komentaru

nešto razmišljam, majku mu, da li je sve net "izopačio", preusmerio, prvo roditelje pa zavisno od toga i decu ili samo deci diriguje ? :think:

kad se bolje pogleda, internet više prednjači svojim negativnim uticajem nego pozitivnim pa tako sveusrdno utiče i na tradiciju

da li je moguće da se ikako to kontroliše...tačnije, da li treba ?
gde su nestale vrednosti, tj. koje su današnje 'vrednosti' društva...ima li spasa ?

znam, mnogo pitanja...jbg. :neutral:

- - - - - - - - - -

Deci treba puštati pesme Baje Malog Knindže tri puta po trideset minuta svaki dan

ma kakvi narodnjaci, to je seljački...nikako :nono3:

Moje misljenje je da je porodica kao osnovna celija drustva sistematski unistavana i na kraju totalno obesmisljena .U tome ima udela i omalovazavanje tradicije .Danas roditelji nemaju ni sami pojma sta bi deci preneli jer nisu usvojili ni sami bog zna sta.Druga stvar je sto nemaju vremena a mnogi ni volje za to.

Moje misljenje je da roditelji niti mogu niti trebaju deci da sve prenose. Postoje i druge institucije koje se bave prenosenjem tradicije, a jedna od njih je SPC. Kada pogledam zgradu u kojoj zivim, za vreme SFRJ u 60% stanova desio se razvod. Sada je potpuno drugacije. Jeste da nema mnogo sklopljenih brakova, ali su prilicno cvrsti i nece sigurno doci do razvoda. A svemu tome je doprinela upravo SPC. Jeste da je manje dece i manje brakova i da ce ih u buducnosti biti sve ukupno manje, ali su oni bolji i tradicija se u njima cuva na pravilan nacin. Zato podrzavam SPC.

Moje misljenje je da roditelji niti mogu niti trebaju deci da sve prenose. Postoje i druge institucije koje se bave prenosenjem tradicije, a jedna od njih je SPC. Kada pogledam zgradu u kojoj zivim, za vreme SFRJ u 60% stanova desio se razvod. Sada je potpuno drugacije. Jeste da nema mnogo sklopljenih brakova, ali su prilicno cvrsti i nece sigurno doci do razvoda. A svemu tome je doprinela upravo SPC. Jeste da je manje dece i manje brakova i da ce ih u buducnosti biti sve ukupno manje, ali su oni bolji i tradicija se u njima cuva na pravilan nacin. Zato podrzavam SPC.

Slazem se sa tobom delimicno ali izbegavam vec o pitanju crkve jer nisam potkovana.A i necu da skrecem u druge vode.Ali u principu da,crkva bi trebala kao institucija a i drzava da potpomogne roditelju u tome..ali eto :)

Vecina roditelja,popusta deci jer su oni sami bili ustrogovani,pa tako racunaju da ne budu prestrogi.Medjutim tu se polako popusta "Uzde"kako se kaze u narodu,a deca hvataju zamah i onda ih je sve teze obuzdati.Ne kazem da treba da se bude prestrog,prema deci,ali osnovno vladanje i uzrastanje treba da se zna,I tu ne treba tuci decu,vec samo mnogo komunikacije sa decom.Pricati sta je normalno i dobro,a sta ne.E sad ima i dece razlicite,fde je potrebno i malo zustrije vaspitanje,ali ako se pocne na vreme,sve se moze postici.

Da li konzervativizam izumire ili je već odavno stavljen ad akta ?

U kojoj meri, intenzitetom(ukoliko je to bitno) bi trebalo ići tim pravcem očuvanja tradicionalnih vrednosti ?

Koliko je uopšte važna tradicija za nova pokolenja jedinke i društva ?

Vaša:

mišljenja, principi, iskustva, delovanja, načini...

:kpozdrav:

Zar se ti tim misljenjima uopste bavis? Ja sam mislila da zivis da pljujes zene. Il oces tradiciju leb na celo pa cekicem?

Da li konzervativizam izumire ili je već odavno stavljen ad akta ?

U kojoj meri, intenzitetom(ukoliko je to bitno) bi trebalo ići tim pravcem očuvanja tradicionalnih vrednosti ?

Koliko je uopšte važna tradicija za nova pokolenja jedinke i društva ?

Vaša:

mišljenja, principi, iskustva, delovanja, načini...

:kpozdrav:

Važna je kroz riječenicu: >> Patriotizam bez kulturno-istorijske svijesti je varvarizam ! <<

Važna je kroz riječenicu: >> Patriotizam bez kulturno-istorijske svijesti je varvarizam ! <<

lepo rečeno

busanje sa nekim patriotizmom a nepoštovanje, zaboravljanje, odstranjivanje svoje tradicije i nema baš nekog smisla

gledajući raznorazne nacije, uzimam prvi primer svoje - srpske(oprostite ali pišem po 'zastarelim' gramatičkim pravilima bez slova 'B')
sve nešto stičem utisak da jakom prednjače ispred ove moje...mnogi izuzetno poštuju svoje i sumnjičavo se odnose prema drugim tradicijama
dok je to kod srpskog naroda malo kontra...bolje je i zanimljivije samo ako nije svoje

ovo je samo primer iz mog ugla gledanja svog porekla, a svako ko je druge nacionalnosti može reći svoj stav
shodno svom narodu i sebi

lepo rečeno

busanje sa nekim patriotizmom a nepoštovanje, zaboravljanje, odstranjivanje svoje tradicije i nema baš nekog smisla

gledajući raznorazne nacije, uzimam prvi primer svoje - srpske(oprostite ali pišem po 'zastarelim' gramatičkim pravilima bez slova 'B')
sve nešto stičem utisak da jakom prednjače ispred ove moje...mnogi izuzetno poštuju svoje i sumnjičavo se odnose prema drugim tradicijama
dok je to kod srpskog naroda malo kontra...bolje je i zanimljivije samo ako nije svoje

ovo je samo primer iz mog ugla gledanja svog porekla, a svako ko je druge nacionalnosti može reći svoj stav
shodno svom narodu i sebi

Upravo se o tome radi ...
Izbrisao si tradiciju , izbrisao si i jedan narod !

Ја утичемк колико могу. Додуше благо и не по сваку цену. За сад ми иде добро, колико видим. Само прилично тупав човек коннзервативно повезује се ретроградним и застарелим. Заштита породичних вредности, на личном плану а националне државе на општем плану. То је конзервативизам.

Back