Koliko noževa koristite?

Ravan i reckast,ne usudjujem se skupe da kupim da ne budu bacene pare a ove jeftine treba ostriti stalno
Tako sam i ja dosta dugo...Onda sam kupila neki obican komplet nozeva koji je po mom poimanju skup...Vredi oko 5-6k din..
Mislim da ima 4 mala noza, 1 makaze i 3 velika razlicite velicine.

Znam da postoje nozevi koji su i oko 100 evra mozda i vise ali meni je i ovo bilo skupo.

Verujem da nisu najbolji niti najkvalitetniji ali sam se preporodila u kuhinji :D

Taj jedan veliki ostar tako lepo sece sveze meso, kao maslac. Tako da mi je vredelo :)

Koliko različitih noževa vam je potrebno? Koliko ih imate? Koji su to noževi i koje preporučujete? Bez kojih ne možete? Zašto imate baš te?

Da li dobar nož i vrsta koja se koristi za nešto specijalno uveliko olakšava i ubrzava pripremu jela?
Gde ih kupujete? Kako ih birate? Imate neki sa kojim ste se razočarali? Oduševili?
Kakav oštrač koristite?

Manje više sve o noževima u kuhinji :)

@ljgww hvala na ideji za temu 🌷

343604.1024x576.jpg
Koristim jedan univerzalni kuhinjski nož / chef's knife koji mi služi za sečenje povrća kao glavni nož.
Za otkoštavanje mesa koristim sličan ali malo špicastiji radi preciznosti
I moj omiljeni nož u obliku satare koji u sekundi iseče bilo šta sitno i tanko bez muke, to je definitivno nož koji morate da imate u kuhinji.

Ja nož ne koristim za ljuštenje već isključivo ljuštilicu jer na taj način bacate manje hrane, samo je važno naći kvalitetnu i oštru ljuštilicu od nerđajućeg čelika.
Jedino mi fali mali kuvarski nož za otkoštavanje voća i povrća, to treba da kupim.
Važno je da uz noževe imate i oštrač kako se ne biste povredili jer ćete se pre poseći na tup nož nego na oštar.
Što se tiče sečenja luka ova sprava je genijalna:

Prilozi

• 12691.jpg
    12691.jpg
    5,8 KB · Pregleda: 6
Koliko različitih noževa vam je potrebno? Koliko ih imate? Koji su to noževi i koje preporučujete? Bez kojih ne možete? Zašto imate baš te?

Da li dobar nož i vrsta koja se koristi za nešto specijalno uveliko olakšava i ubrzava pripremu jela?
Gde ih kupujete? Kako ih birate? Imate neki sa kojim ste se razočarali? Oduševili?
Kakav oštrač koristite?

Manje više sve o noževima u kuhinji :)
Malo.. sve sam okrnjila i polomila..
Kad bih izbacila zamrzivač iz kuće imala bih više noževa. :think: Al treba
mi zamrzivač.

imam 20-ak nozeva razno raznih .vecina je namenska - za panglovanje,dranje,povrce itd....mnogo vaznije od kolicine nozeva je njihov kvalitet - u smislu drzanja ostrice.neki nozevi se lako tupe a tesko ostre i obrnuto.zato su kvalitetni nozevi jako skupi i vecini nedostupni,pogotovo originali.ima toliko raznih kopija poznatih marki - solingen ,dick itd.jako je tesko ako si laik da napravis razliku.pre jedno desetak godina na buvljaku u b.potoku jedan rom je prodavao sekire,satare i nozeve.mislim da je bio iz bosne.ja sam kod njega kupio jednu nozekanju skoro ko maceta i bio je estetski jako ruzan.medjutim to je bio cudo od noza,cak sam i sa njim sekao tanji lanac od camca a secivo je bilo neosteceno!!! jedne subote bili smo kod tog roma na buvljaku i on je cenio isto tako neki ruzni noz malo vise.jedan tip iz publike se umesao i rekao ovom prodavcu da taj sklepani noz ne vredi nista jer on ima neki bowi noz original iz amerike koji je placen ko zna koliko .tu su se sporeckali i rom predlozi ovom vlasniku bowija da te nesuglasice mogu da se rese samo na jedan nacin: da se nozevi sudare secivom na secivo i da se onda vidi koji ce da ima vise ostecenja.dali su nekom iz publike oba noza i on je zveknuo secivo o secivo.onaj bowi je imao ozbiljno ostecenje a onaj sdepani skoro ni malo.pa ti vidi.rasproda onaj rom skoro sve kovane proizvode a vlasnik bowi noza tuzno napusti scenu.posle zatvaranja buvljaka u kafani za stolom kovac-rom i onaj vlasnik bowi noza caste li se caste pa i ja popi pivo.aj sad budi pametan.znaci jako je vazno i ostrenje i to da upamtite da je to zanat a ne idimi-dodjimi.i pre toga donesite odluku kako hocete da budu naostreni nozevi.ostar noz je jako opasan ako se ne pazi bude svasta.
1669999554250.png

Back