Koliko nas "kosta" djak :D

Dosta kosta. Moje su u srednjoj skoli, ti udzbenici su skuplji u odnosu na knjige za osnovnu skolu. Kod mene je jos sve x2 ista udzbenika za svaki predmet. Pored toga tu su i raznorazne radne sveske za popunjavanje. Ono sto ne dupliram su zbirke zadataka. To im u skoli ne treba vec koriste zajedno kuci.

Jos sto se tice udzbenika neki kupuju i stare,ali ja se to ne usudjujem. Jer se udzbenici svake godine mjenjaju. Ne iz svih predmeta ali recimo mojima za drugi razred cak za 6 predmeta izlaze nove knjige i kojih jos nema u prodaji.

Ono sto ne kupujem su drvene bojice,flomasteri,pernice,vodene bojice-imamo stare zalihe a maltene da se i ne koriste u srednjoj. Kupim tempere i blok. Ruksake imaju.

Ne kupujem im ni garderobu posebno za skolu,vec im se kupuje kako sta prerastu.

Nemam školarce ali dok su išli u školu kraj avgusta je uvijek bio period koji najviše opterećuje budžet.
Mogu li sad djeca da nasledjuju knjige ili mora sve novo da se kupuje?
Kako sam i napisala mogu stare knjige da se kupe ali je to rizik. Jer se neko "pametan" dosjetio da svake godine mjenja poneki udzbenik. Pa ajde sad ti znaj sta ce da se promjeni od knjiga po sadrzaju. Sem toga ovi sto kod nas prodaju stare, prodaju cio komplet. Ako neka od tih knjiga ne odgovara,eto ti duplog troska.

Evo vec par godina unazad iz inata kupujem deci polovne knjige. Prve godine kada sam to uradila, mladja cerka je dobila komentar nastavnice biologije "Ja ne predajem iz polovnih udzbenika." Ok. Odem u skolu i resim stvar ocas posla. Nije kinjila moje dete niti sam sa njom nakon toga imala bilo kakva negativna iskustva. Mislim da smo mnogo cemu i mi roditelji krivi. Deru nam kozu sa ledja zbog raznoraznih hirova/dilova a mi cutimo iz straha. "Boj se ovna, boj se govna,a kada cu zivjeti?"

Poznato je da smo svi slabi na djecu i zato je tako. Sve iz želje da nam se djeca ne osjećaju loše pristajemo na neke stvari, tako i to s udžbenicima. Pretpostavljam da ima nastavnika koji imaju i neki procenat od prodatih pa forsiraju nove.
Dobro pretpostavljas. A da vidis kakav je tek "procenat" od realizovanih ekskurzija... Moj prijatelj drzi jednu od najstarijih i najboljih turistickih agencija u gradu preko koje godinama skole organizuju ekskurzije tako da znam kakva i kolika je zarada prosvetarima na njima. Sramota kakvi ljudi nam poducavaju decu. Naravno da ima i divnih i postenih ali...

Evo vec par godina unazad iz inata kupujem deci polovne knjige. Prve godine kada sam to uradila, mladja cerka je dobila komentar nastavnice biologije "Ja ne predajem iz polovnih udzbenika." Ok. Odem u skolu i resim stvar ocas posla. Nije kinjila moje dete niti sam sa njom nakon toga imala bilo kakva negativna iskustva. Mislim da smo mnogo cemu i mi roditelji krivi. Deru nam kozu sa ledja zbog raznoraznih hirova/dilova a mi cutimo iz straha. "Boj se ovna, boj se govna,a kada cu zivjeti?"
Ma znas sta urade kod nas u Bosni? Izbace par lekcija,ubace par novih i promjene izgled korica. Onda se dijete nadje u neobranom grozdju kad treba da uci a lekcija fali.
Moze se nedostajuce i kopirati,ali to pratiti je petljancija. Sta reci vec da uvijek se nadje nacin kako da se izvuku od naroda pare za knjige.

za sad naravno nov komplet knjiga, kasnije videcemo :)
ekskurzije su posebna prica sa prostom matematikom kada sam im predocio da "dnevnica za nastavnika" ispada kao da svako dete ima svog cuvara da ga preti cro dannevesto je bio odgovor "pa to je tako" pa nije bre. pare nisu problem problem je moj inat. zasto direktor skole i vlasnik agencije da po detetu uzimaju cistih 70-100e za 4dnevnu ekskurziju :evil:

kao sto je neko napisao, slabi smo na decu.
koliko ja volim da provodim vreme sa svojom toliki ima roditelja koji ne pitaju za cenu da imaju "svoje vreme bez svoje dece" i takvi nikada nisu hteli da.me podrze na roditeljskim sastancima da ili dobijemo popust od nametnutih agencija ili sami nadjemo ko ce ekonomski isplativije da uradi isto tj organizuje ekskurziju

za sad naravno nov komplet knjiga, kasnije videcemo :)
ekskurzije su posebna prica sa prostom matematikom kada sam im predocio da "dnevnica za nastavnika" ispada kao da svako dete ima svog cuvara da ga preti cro dannevesto je bio odgovor "pa to je tako" pa nije bre. pare nisu problem problem je moj inat. zasto direktor skole i vlasnik agencije da po detetu uzimaju cistih 70-100e za 4dnevnu ekskurziju :evil:

kao sto je neko napisao, slabi smo na decu.
koliko ja volim da provodim vreme sa svojom toliki ima roditelja koji ne pitaju za cenu da imaju "svoje vreme bez svoje dece" i takvi nikada nisu hteli da.me podrze na roditeljskim sastancima da ili dobijemo popust od nametnutih agencija ili sami nadjemo ko ce ekonomski isplativije da uradi isto tj organizuje ekskurziju
Zaboravio si ukalkulisati i sveske, takodje sam ih smetnula sa uma i ja. :mrgreen: To tek treba da kupimo. Za srednju skolu uzimamo one tvrdih korica,od onih tankih nema nista. Predmeta 15x2djece =😵

Sto se tice ekskurzija u osnovnoj skoli to je bila mrtva trka. Nikada nismo uspjeli oboriti odabranu ponudu. Uzmi ili ostavi. Dok u gimnaziji je to bila druga prica. Bila sam u savjetu roditelja skole u cijoj je nadleznosti odabir kako destinacije,tako i agencije. Tako da smo vodili racuna o prihvatanju najpovoljnije ponude i nije bilo govora o nekoj navlakusi od strane rukovodstva skole ili agencije.

Back