Koliko koristite/verujete google mapama?

prvepruge

Domaćin
Poruka
3.945
Koliko koristite google mape i ocene na njima u odabiru restorana, prodavnice ili drugih usluga?
Danas su svi online, svi imaju pametne telefone, svi kace fotografije jela koje dobiju u restoranu, fotografije menija, fotografije unutrasnjosti restorana/prodavnice/muzeja...

Screenshot_5-7-2024_105033_www.google.com.jpeg

Dakle, verujete li vi ista u ovaj vid informacije?

Edit.
Besplatna reklama na screenshotu koju sam dao za ilustraciju - inace odlican odlican restoran, cuh da su otvorili jos jedan sa druge strane reke. Preporuke.

(Na jednoj drugoj temi smo poceli diskusiju o tome kako su trgovci neljubazni, namrgodjeni i imaju izlive negativnog ponasanja ka kupcima)

Poslednja izmena:
Google maps koristim svakodnevno, verovatno jedna od top 3 aplikacije koje koristim na telefonu. Medjutim ja ga koristim uglavnom kao GPS, za to što kažeš, da čitam recenzije restorana, hotela i sličnog koristim Tripadvisor i poprilično mu verujem.
Ja ne sedam u kola a da pre toga nisam pogledao u google traffic-u kakav je saobracaj. Pa onda pustim aplikaciji da mi isplanira put (iako znam taj put napamet)... no, da bih "zeznuo" google cesto skrenem po slobodnom opredeljenju, onda se on "muci" da mi preracuna put te posle nekog vremena ukapiram da je google traffic bio u pravu (a ko je u pravu dobije ka...).

Koliko koristite google mape i ocene na njima u odabiru restorana, prodavnice ili drugih usluga?
Danas su svi online, svi imaju pametne telefone, svi kace fotografije jela koje dobiju u restoranu, fotografije menija, fotografije unutrasnjosti restorana/prodavnice/muzeja...

Pogledajte prilog 1575131

Edit.
Besplatna reklama na screenshotu koju sam dao za ilustraciju - inace odlican odlican restoran, cuh da su otvorili jos jedan sa druge strane reke. Preporuke.

(Na jednoj drugoj temi smo poceli diskusiju o tome kako su trgovci neljubazni, namrgodjeni i imaju izlive negativnog ponasanja ka kupcima)

Verujem ti nula :) za ovu 'reklamu' :hahaha:

Prvo, zapadni nacin marketinga zamislja da necije drugo misljenje moze da ubedi kupca da kupi nesto (testimonials). To je mozda tako bilo na pocetku svega ali sad se vrlo dobro zna da ima i placenih ljudi da ostavljaju pozitivne komentare, a i vlasnici na drugim mestima takode direktno traze od kupca da ostavi najbolje ocene. Dakle cela ta sekcija moze da ide u djube.

Google maps ne prikazuje sve onako podrazumevano vrv da ne bi bilo pretrpano tako da po nekom svojem algoritmu odaberu sta misle da nekoga ko pretrazuje zanima - sto naravno nema veze sa zivotom. Na srecu cak i ono sto nije prikazano moze obicno eksplicitno da se nadje.

U podacima nedostaje najcesce dobar deo interesatnih informacija, mozda ih neko pomene u komentarima ali malo ljudi pise korisne komentare.

Osim lokacije necega, ono sto mene najvise zanima (trazenje prodavnica, restorana, samoposluga) je da li postoji radno vreme i kontakt telefon, zatim da li ima web sajt, i ako je restoran u pitanju zanima me meni i cene, i kad je guzva.

Sve ove infomacije su strasno sporadicne i cesto nekompletne a nekad ih ih nema.

Evo sinoc sam trazio prilicno dobro poznat kafe na mirijevu, hteo sam da pogledam jelovnik. Ima slika hrane, ima lokacija, telefon, zauzetost ali nema web sajt i nema meni. Umesto web sajta navodi se Facebook i Instagram, sto je OK ali je limitirano, jer ako nemam Instagram i/ili facebook kako cu da dodjem do tih informacija - onaj koji ih postavlja bi trebalo da objasni Inst. i FB da je informacija javna (a to niti znam da li moze da se uradi ali verujem da moze.

Na kraju posle obilazenja mngo interneta i sajtova i dalje nisam nasao meni online.

Google maps mogu da rade navigaciju, prilicno su dobre ako se uzme u obzir mali lag u direkcijama i naravno urnebesno je smesno kad pocne da izgovara nasa imena ulica na engleskom - naravno to je totalno neupotrebljivo za navigaciju.
Posle vise godina saznao sam da moze da se podesi jezik i od onda za lokalnu uporebu koristim gugl mape, a ako idem van grada obicno radije koristim Waze.

Verujem ti nula :) za ovu 'reklamu' :hahaha:

Prvo, zapadni nacin marketinga zamislja da necije drugo misljenje moze da ubedi kupca da kupi nesto (testimonials). To je mozda tako bilo na pocetku svega ali sad se vrlo dobro zna da ima i placenih ljudi da ostavljaju pozitivne komentare, a i vlasnici na drugim mestima takode direktno traze od kupca da ostavi najbolje ocene. Dakle cela ta sekcija moze da ide u djube.

Google maps ne prikazuje sve onako podrazumevano vrv da ne bi bilo pretrpano tako da po nekom svojem algoritmu odaberu sta misle da nekoga ko pretrazuje zanima - sto naravno nema veze sa zivotom. Na srecu cak i ono sto nije prikazano moze obicno eksplicitno da se nadje.

U podacima nedostaje najcesce dobar deo interesatnih informacija, mozda ih neko pomene u komentarima ali malo ljudi pise korisne komentare.

Osim lokacije necega, ono sto mene najvise zanima (trazenje prodavnica, restorana, samoposluga) je da li postoji radno vreme i kontakt telefon, zatim da li ima web sajt, i ako je restoran u pitanju zanima me meni i cene, i kad je guzva.

Sve ove infomacije su strasno sporadicne i cesto nekompletne a nekad ih ih nema.

Evo sinoc sam trazio prilicno dobro poznat kafe na mirijevu, hteo sam da pogledam jelovnik. Ima slika hrane, ima lokacija, telefon, zauzetost ali nema web sajt i nema meni. Umesto web sajta navodi se Facebook i Instagram, sto je OK ali je limitirano, jer ako nemam Instagram i/ili facebook kako cu da dodjem do tih informacija - onaj koji ih postavlja bi trebalo da objasni Inst. i FB da je informacija javna (a to niti znam da li moze da se uradi ali verujem da moze.

Na kraju posle obilazenja mngo interneta i sajtova i dalje nisam nasao meni online.

Google maps mogu da rade navigaciju, prilicno su dobre ako se uzme u obzir mali lag u direkcijama i naravno urnebesno je smesno kad pocne da izgovara nasa imena ulica na engleskom - naravno to je totalno neupotrebljivo za navigaciju.
Posle vise godina saznao sam da moze da se podesi jezik i od onda za lokalnu uporebu koristim gugl mape, a ako idem van grada obicno radije koristim Waze.
Hajde da se ogranicim na Zemun, ubedljivo najbolji deo Beograda. Pa pogledam na google mapama redom:
1) Ciribu Ciriba - ocena 4.8 od 2200 usera, sasvim ispravna odluka, odlicna klopa, jos bolja tamburaska atmosfera
2) Thyme (koji sam naveo gore) - 4.8 od 1050 usera, totalno opravdana ocena, nesvakidasnja fora ali odlicna i pristojne cene klopa
3) Bella Napoli - 4.7 od 2777 usera, odlicna italijanska klopa, sasvim zasluzena ocena
4) Campo di Fiori - 4.7 na 975 usera, druga najbolja pizzerija u BGD, znaci zasluzena ocena
5) Bosiljak - 4.7 od 1770 usera, najbolja pizzerija u BGD, bez dodatnih komentara
6) Slonce - 4.7 od 1750 usera, odlican restoran srpske kujne, zasluzena ocena
7) Micina domaca kujna - 4.7 od 1150 usera, krkanluk domace a nesvakidasnje klope, nezasluzeno niska ocena ( valjda ljudi ne vole volujske repove i obrazine, vise vole pljeske)

Svi ovi restorani u 1-2 km rastojanja u Zemunu su sasvim zasluzeno ocenjeni tako da su google preporuke na njima sasvim realne. Na stranu da znam te restorane i pre google mapa i da sam tamo uzivao u hrani i sam davao recenzije i posle 5-te ili 15-te posete.

Napomena, nisam uzimao nijedan restoran sa ocenom manjom od 4.7 (pa je tako otpala i Bela Reka sa NBGD koja ima 2 michelin zvezdice), nisam se upustao preko reke Save a i tamo ima odlicnih restorana.

Generalno moje iskustvo sirom belog sveta je da google recenzije uglavnom jesu realne, i sam imam preko 300 recenzija. A to sa placanjem pozitivnih recenzija sto spominjes moze da radi na broju do 20-30, google ima algoritam koji eliminise usere sa iste IP adrese, sa istog uredjaja, suvuse recenzija u istom danu, nedelji itd. Suvuse je to izbiljan biznis (kosta milijarde $) da bi Google dopustio shabanima da ga laziraju.

Pogledajte prilog 1575131

Edit.

Sam sam autor jedno stotinjak istih, verujem im dovoljno kada je neki ozbiljan broj review-ova iza ocene. Automatski ne verujem ovima što barem 50-ak nemaju.

P.S. evo pre sat vremena sam prošao tu pored Thyme-a na putu do Ljukija :lol:

Poslednja izmena:
Sam sam autor jedno stotinjak istih, verujem im dovoljno kada je neki ozbiljan broj review-ova iza ocene. Automatski ne verujem ovima što barem 50-ak nemaju.

P.S. evo pre sat vremena sam prošao tu pored Thyme-a na putu do Ljukija :lol:
Eee, kako ti zavidim...

Naravno, nista sto nema neki malo veci broj ocena nije pouzdano takvo kako ga predstavlja ta ocena na google maps Na malom broju usera moguce su mutljavine sa prijateljima i rodjacima koji daju 5.0 iako je lokal realno mozda 3.0. No ako imas 300 usera koji daju ocenu 5.0, 20tak sa 4.0 i 10 sa 1.0 onda znas da je tih 5.0 skoro realna ocena. Oni koji su dali 1.0 su ili konkurencija iz kraja ili nezadovoljni korisnici iz nekih svojih musicavih razloga, njih treba ignorisati.

Poznati su slucajevi da je konkurencija ili neki ljudi koji imaju neprijatelje iz porodice vlasnika organizovala negativno glasanje na google maps da bi se osvetili i ubili biznis vlasnicima. Znam da su se u par slucajeva vlasnici izborili i dokazali googleu nameru tih zlonamernika i da su im brisani te negativne ocene a nalozi tim userima gaseni.

Hajde da se ogranicim na Zemun, ubedljivo najbolji deo Beograda. Pa pogledam na google mapama redom:
1) Ciribu Ciriba - ocena 4.8 od 2200 usera, sasvim ispravna odluka, odlicna klopa, jos bolja tamburaska atmosfera
2) Thyme (koji sam naveo gore) - 4.8 od 1050 usera, totalno opravdana ocena, nesvakidasnja fora ali odlicna i pristojne cene klopa
3) Bella Napoli - 4.7 od 2777 usera, odlicna italijanska klopa, sasvim zasluzena ocena
4) Campo di Fiori - 4.7 na 975 usera, druga najbolja pizzerija u BGD, znaci zasluzena ocena
5) Bosiljak - 4.7 od 1770 usera, najbolja pizzerija u BGD, bez dodatnih komentara
6) Slonce - 4.7 od 1750 usera, odlican restoran srpske kujne, zasluzena ocena
7) Micina domaca kujna - 4.7 od 1150 usera, krkanluk domace a nesvakidasnje klope, nezasluzeno niska ocena ( valjda ljudi ne vole volujske repove i obrazine, vise vole pljeske)

Svi ovi restorani u 1-2 km rastojanja u Zemunu su sasvim zasluzeno ocenjeni tako da su google preporuke na njima sasvim realne. Na stranu da znam te restorane i pre google mapa i da sam tamo uzivao u hrani i sam davao recenzije i posle 5-te ili 15-te posete.

Napomena, nisam uzimao nijedan restoran sa ocenom manjom od 4.7 (pa je tako otpala i Bela Reka sa NBGD koja ima 2 michelin zvezdice), nisam se upustao preko reke Save a i tamo ima odlicnih restorana.

Generalno moje iskustvo sirom belog sveta je da google recenzije uglavnom jesu realne, i sam imam preko 300 recenzija. A to sa placanjem pozitivnih recenzija sto spominjes moze da radi na broju do 20-30, google ima algoritam koji eliminise usere sa iste IP adrese, sa istog uredjaja, suvuse recenzija u istom danu, nedelji itd. Suvuse je to izbiljan biznis (kosta milijarde $) da bi Google dopustio shabanima da ga laziraju.

Ne znam ni jedno od tih mesta (sto se najbolje pice u gradu tice neki se ne bi slozili, meni svejedno - ako mi se jede pica pravim sam), a i nisam bio u Zemunu jos od kad sam se raskantao sa bivsom, a i tome ima.

Sasvim je razumljivo da kad se nakamari gomila ljudi i njima se nesto dopadne to se smatra dobrim (makar bilo ili ne bilo dobro). Sto se Beograda tice, da, ima zanimljivih mesta ali ovde nista nije posebno, jbt cak ni kod kineza ne mozes da dobijes kako valja kinesku hranu, o mediteranu da ne govorimo - mi imamo tunel vision sto se tice toga.... Onoliko se raspravljasmo o pestu (pesto djenoveze je jedino sto znamo generalno o pestu). Ovde nema mediteranskih sastojaka i kad ih ima ponekad, nisu to sto bi trebalo da budu a cene ih astronomski. Sushi. Katastrofa. Godinama nisam pojeo pristojan susi - sad su poceli da prave ove 'zapadnjacke'. To NIJE sushi. Dakle opet isto - nema sastojaka, nema tog ukusa. Btw, nema ni engleskog caja, morao sam da ga navatavam preko drugara koji povremeno dodje u Beograd. Mi smo jedan srecan narod, ne znamo sta nemamo i super smo. Joj da, kornfleks. Jel moze neko ovde da dodje i napravi neku tehnologiju da se dobije neki normalan kornfleks (jes da Kelloggs nije bas da je dno ;) )

Ali Srba ne haje, zanimljiva i mozda drugacija hrana, pa ajde da dam ocenu.

Ali nista bez kevinog praseta (ono sto se komada tanjirom i specijalno je predpripremljeno). Imamo tradiciju peciva (kako smo dosli do nje nije mi jasno) pecivo je OK ali nije za svaki dan. Rostilj je domaci - ko gde sta - zna se kako treba da izgleda rostilj i on je u redu generalno. Ali ja ne mogu rostilj da jedem svaki dan. Kolaci? Od kako sam proskitao po svetu nekad poznati po kolacima ponuda se srozala na sacicu mesta gde mogu da se pojedu koliko toliko dobri kolaci. Bice da bake nisu ostavile recepte. Ali nije to - omladina jede nekakve drugacije kolace koje ja ni u snu ne mogu da nazovem kolacima. Za mene su to sto oni jedu ili slatki hlebovi ili buckurisi.

Morska hrana je ovde nezamisliva stvar - hoba na salatu (to zapravo ne postoji, poslednju sam pojeo - i to duplu prociju, u Miristu) - nije mi jasno to je sve ukupno 5 sastojaka - jel moguce da to niko ne moze da sabere, dimljeni losos takodje (barem ne onakav kako ga prave Kanadjani). Pre neki dan prekopao sam pola grada da narucim riblju corbu. A da narucujem iz Zemuna preko mosta ne pada mi napamet. Riba je generalno OK, ali i na najpoznatijim mestima dobije se manje vise isti recept - ne znam sta im je sa svim tim pohom... Dagnje. Jos nisam nasao buzaru koja je mediteranska (mozda me razmazila bivsa). Ima dobre skoljke u necemu sto je nalik na buzaru - jako dobro - ali nije buzara. Mi ne volimo ribu, jedemo kad moramo, ali ja ne mogu da povremeno ne jedem ribu 17 godina mediterana i te kuhinje izvrsi neki odredjeni uticaj na coveka. Na stranu sto mi organizam trazi (valjda je ostala hrana siromasna u nekim sastojcima).

Zakljucak. To sto je 3000 ljudi reklo da je hrana dobra, apsolutno nista mi ne znaci dok ne odem i ne probam. Pa cak i za one najizvikanije tipa Burek kod Trpkovica (legenda bureka) - bio nedavno, prvo su bili krajnje neljubazni, a drugo, burek (koji je nekad bio milina da pojedes stvarno ne znam sta su mu radili) dakle burek im se srozao, gori je nego na nekim mestima gde i nije bio nesto mnogo dobar. Dakle suma sumarum - ne verujem ni ljudima ni recenzijama. Ne znam kakav im je ukus.

Poslednja izmena:
Kako misliš neprecizan? Mogu da ti navedem par zanimanja u kojima se extremno vozi po gradovima i svi koriste Google maps.
Pa nije 2004 godina, da li je bilo koji GPS više neprecizan pa čak i oni ugradjeni u autima?
Prema ličnom iskustvu Google mape su potpuno neprecizne u mnogim evropskim gradovima. U Istanbulu mi se skroz izgubila i vodila me u pogrešnom pravcu. Prvo je pokazivalo taj pravac, a zatim se lokacija pomerila skroz u suprotnu stranu. A imao sam i situaciju da mi Google mapa pokazuje da idem putem koji uopšte ne postoji. Kaže skrenite desno, nacrtan put na mapi, a ono okolo samo livade. U Beogradu mi se isto dezorjentisala Google mapa i traži da snimim ulicu da bi mogla preciznije da odredi tačnu lokaciju.

Prema ličnom iskustvu Google mape su……

Verujem ti, dešavalo se i meni, naravno, (kurafte) tehnika je to. Medjutim pošto sam i sam bio dugo godina u prevozničkoj branši znam zaista veliki broj kamiondžija, taxista i sličnih i svi se oni oslanjaju na Google maps kao glavnu aplikaciju da ih odvede do željene adrese. Kamiondzije imaju svoje specijalne kamiondžijske gps-ove koji im pokazuju na primer visinu nadvožnjaka, mostova i sličnog da se ne zakucaju negde, to Google još uvek nema, ali da bi kamionom došli na pravu kapiju i ulaz, jer nekada greška u tome može da bude mnogo mučna, e tu je Google nezamenljiv. Što reče ti da pregledaš lokaciju, šta je i kako okolo, takodje. Poštari takodje koriste Google maps, ne baš oni koji ubacuju pismo u poštansko sanduče ali oni koji razvoze poštu do odredjenih poštanskih stanica. Ovo su sve isto iskustva internacionalnog karaktera, ne pričam lokalno.
Ono najvažnije, Google je besplatan, sve što je bolje od njega košta para ili podrazumeva godisnje pretplate tako da ja stvarno ne znam šta je bolja alternativa.

Verujem ti, dešavalo se i meni, naravno, (kurafte) tehnika je to. Medjutim pošto sam i sam bio dugo godina u prevozničkoj branši znam zaista veliki broj kamiondžija, taxista i sličnih i svi se oni oslanjaju na Google maps kao glavnu aplikaciju da ih odvede do željene adrese. Kamiondzije imaju svoje specijalne kamiondžijske gps-ove koji im pokazuju na primer visinu nadvožnjaka, mostova i sličnog da se ne zakucaju negde, to Google još uvek nema, ali da bi kamionom došli na pravu kapiju i ulaz, jer nekada greška u tome može da bude mnogo mučna, e tu je Google nezamenljiv. Što reče ti da pregledaš lokaciju, šta je i kako okolo, takodje. Poštari takodje koriste Google maps, ne baš oni koji ubacuju pismo u poštansko sanduče ali oni koji razvoze poštu do odredjenih poštanskih stanica. Ovo su sve isto iskustva internacionalnog karaktera, ne pričam lokalno.
Ono najvažnije, Google je besplatan, sve što je bolje od njega košta para ili podrazumeva godisnje pretplate tako da ja stvarno ne znam šta je bolja alternativa.
Kod kamiondžija to možda neke baš propale firme iz Srbije da teraju radnike da koriste Google maps. Ja dok sam vozio kamion imao sam Garmin navigaciju, 250€ je platila firma i mape su se ažurirale redovno. Kasnije sam im tu navigaciju ukrao iz kamiona jer su ispali teška gamad sa plaćanjem i prodao sam je Turčinu za 100€.

Kod kamiondžija to možda neke baš propale firme iz Srbije da teraju radnike da koriste Google maps.

Ne znam za Srbiju a ni za Evropu, ja govorim o Americi gde su kamioni opremljeni Garminima i Rand McNally-jima i od $900, ipak i u tim slučajevima ništa bez Googla.
Doduše u Americi Google maps ima neke pojačane funkcije koje mislim da nema van, na primer te redovno upozorava kada je policija na putu i na primer piče radar - “speed trap in two miles”.

Back