Koliko, kada i kako glumimo?

authorite

Aktivan član
Poruka
1.667
Imam na poslu jednu koleginicu sa kojom radim u timu, svi je znaju kao dezurnog namcora kojoj je svaka druga rec “mrzim”. Dobro, meni ne smeta jer mi ne pravi nikakve probleme u poslu. Ono sto me kod nje zaprepascuje jeste da kad god joj se obrati klijent ii sef ona se pretvara u umilnu cicu macu, sa potpuno drugacijim tonom glasa, bukvalno cvrkuce i , ko je ne zna, reko bi kakva divna i prijatna osoba(?!!) Ponekad kada se javi nekome na telefon vilica mi se spusti do poda. Licno ne verujem likovima koji se sa ovakvom lakocom transformisu iz cudovista u cica mace i to zavisno od toga da li joj je ta osoba potrebna, odnosno da li joj je ta osoba sa kojom prica od ikakvog interesa. Nama kolegama, (a verovatno i clanovima porodice, prijateljima i ostalim „manje vaznim“ ljudima oko sebe) obraca se tonom a la „jebi se“. E sad, nije mi prvi put da srecem ovakav tip ljudi, i ne bi ih nikada birala za prijatelje. Ja, npr, obracam se potpuno istim tonom svima: kolegama, cistacicama, sefovima, klijenteli, sad naravno, sa kolegama cu da pricam masne viceve, tu i tamo opsujem, sa sefom necu, al nema sanse da se pretvaram u nesto drugo i glumatam nesto sto nisam da bih se uvukla u necije dupe. Ne kazem da mi je to vrlina, ali takva sam. Zanima me, koliko cesto ste vi u toku dana prinudjeni da glumite, da se pretvarate, da cvrkucete, da biste opstali u ovom svetu lazi, prevara, licemerja, glupavih neobrazovanih ljudi od kojih vam zavisi egzistencija ? Sta mislite o ovakvim ljudima koje nije blam od ovakvog ponasanja u kolektivu i uopste u drustvu? Imate li i vi posebni mod za „dupeljubni“ ton i mod za „bolimekuraczatebe“ ton glasa? Hvala.

Poslednja izmena:
Glumim kada moram, ili bih to bolje nazvao transformacija, jer ne mozes sa svakim isto. Primera radi, ako me drug iznervira, mogu da mu opsujem sve po spisku u polu sali, ali tako nesto ne bih mogao da uradim sa devojkom, majkom, ocem i nekim koga ne poznajem.
Isto kao sto mogu da se sprdam oko masnih fora sa prijateljima, ne znaci da mogu sa tim forama na poslu sa kolegama.

Isto u tako nekom "visokom" drustvu, gde prica o ozbiljnim temama, tipa umetnost i knjizevnost, ne mogu da prosipam masne viceve i da psujem iako jedan deo mene jako to zeli ( licno ne volim taj osecaj suzdrzavanja i kada moram da pazim sta pricam previse, osecam se isfolirano ), ali nekako izdrzim, kanalisem i prilagodim sebe situaciji.

I sa ljudima sa kojima radim, znam da su neki debili, i okrece mi se stomak od njih kada ih vidim, ali sta ces, moras lepo, inace ostajes bez posla, posebno kada radis sa ljudima.

Ne gledam da se zavlacim u necije supljine, ali isto tako gledam da ne pravim dramu, sukob ili neprijatnost tamo ga mu mesto nije.

Poslednja izmena:
Tih dvolicnih ima kao kusatih pasa .Problem je sto ima i puno shefova koji vole da im se lize goozica
pa ovi dupeljupci prosperiraju . Ja inace ne cijenim ni jedne ni druge .Bio sam i radnik i shef pa znam kako
ti odnosi izgledaju .Kao radnik sam imao podugacak jezik ali sam bio i izuzetno odgovoran pa nisam
dobijao nogom u goozicu .

Imam na poslu jednu koleginicu sa kojom radim u timu, svi je znaju kao dezurnog namcora kojoj je svaka druga rec “mrzim”. Dobro, meni ne smeta jer mi ne pravi nikakve probleme u poslu. Ono sto me kod nje zaprepascuje jeste da kad god joj se obrati klijent ii sef ona se pretvara u umilnu cicu macu, sa potpuno drugacijim tonom glasa, bukvalno cvrkuce i , ko je ne zna, reko bi kakva divna i prijatna osoba(?!!) Ponekad kada se javi nekome na telefon vilica mi se spusti do poda. Licno ne verujem likovima koji se sa ovakvom lakocom transformisu iz cudovista u cica mace i to zavisno od toga da li joj je ta osoba potrebna, odnosno da li joj je ta osoba sa kojom prica od ikakvog interesa. Nama kolegama, (a verovatno i clanovima porodice, prijateljima i ostalim „manje vaznim“ ljudima oko sebe) obraca se tonom a la „jebi se“. E sad, nije mi prvi put da srecem ovakav tip ljudi, i ne bi ih nikada birala za prijatelje. Ja, npr, obracam se potpuno istim tonom svima: kolegama, cistacicama, sefovima, klijenteli, sad naravno, sa kolegama cu da pricam masne viceve, tu i tamo opsujem, sa sefom necu, al nema sanse da se pretvaram u nesto drugo i glumatam nesto sto nisam da bih se uvukla u necije dupe. Ne kazem da mi je to vrlina, ali takva sam. Zanima me, koliko cesto ste vi u toku dana prinudjeni da glumite, da se pretvarate, da cvrkucete, da biste opstali u ovom svetu lazi, prevara, licemerja, glupavih neobrazovanih ljudi od kojih vam zavisi egzistencija ? Sta mislite o ovakvim ljudima koje nije blam od ovakvog ponasanja u kolektivu i uopste u drustvu? Imate li i vi posebni mod za „dupeljubni“ ton i mod za „bolemekuraczetebe“ ton glasa? Hvala.
.... nemam, ali sam odmereniji svakako u poslovnim kontaktima, što ne uključuje ukočenost i izveštačenost. Ta rutina i veština komunikacije i ponašanja stiče, nauči se vremenom.
Za ljude sa modom na dupeljubnu frekvenciju mislim, u stvari, siguran sam da se te frustracije iskaljuju na nekom desetom, partneru prema kojem su skotovi, najbližima...ja bih rekao da su to teški neurostenici, tako da ta gluma nije toliko ni tragikomična koliko je ona sama po sebi pogubna za neke, možemo da samo likujemo što sa takvim ludacima nismo u bližem kontaktu.

.... nemam, ali sam odmereniji svakako u poslovnim kontaktima, što ne uključuje ukočenost i izveštačenost. Ta rutina i veština komunikacije i ponašanja stiče, nauči se vremenom.
Za ljude sa modom na dupeljubnu frekvenciju mislim, u stvari, siguran sam da se te frustracije iskaljuju na nekom desetom, partneru prema kojem su skotovi, najbližima...ja bih rekao da su to teški neurostenici, tako da ta gluma nije toliko ni tragikomična koliko je ona sama po sebi pogubna za neke, možemo da samo likujemo što sa takvim ludacima nismo u bližem kontaktu.
Na sve sam mogla da pomislim, pre, nego li da su dupljaci, neurostenici...nov ugao gledanja, i analiziranja takvih pogibeljnih pojava....a ja ne mogu da likujem jer ih u okruženju ima mnogo.....ne negiram tvoje mišljenje, naprotiv cenim ga, ali sam samo zbunjena, jer mi to nije palo na pamet...

Poslednja izmena:
Imam na poslu jednu koleginicu sa kojom radim u timu, svi je znaju kao dezurnog namcora kojoj je svaka druga rec “mrzim”. Dobro, meni ne smeta jer mi ne pravi nikakve probleme u poslu. Ono sto me kod nje zaprepascuje jeste da kad god joj se obrati klijent ii sef ona se pretvara u umilnu cicu macu, sa potpuno drugacijim tonom glasa, bukvalno cvrkuce i , ko je ne zna, reko bi kakva divna i prijatna osoba(?!!) Ponekad kada se javi nekome na telefon vilica mi se spusti do poda. Licno ne verujem likovima koji se sa ovakvom lakocom transformisu iz cudovista u cica mace i to zavisno od toga da li joj je ta osoba potrebna, odnosno da li joj je ta osoba sa kojom prica od ikakvog interesa. Nama kolegama, (a verovatno i clanovima porodice, prijateljima i ostalim „manje vaznim“ ljudima oko sebe) obraca se tonom a la „jebi se“. E sad, nije mi prvi put da srecem ovakav tip ljudi, i ne bi ih nikada birala za prijatelje. Ja, npr, obracam se potpuno istim tonom svima: kolegama, cistacicama, sefovima, klijenteli, sad naravno, sa kolegama cu da pricam masne viceve, tu i tamo opsujem, sa sefom necu, al nema sanse da se pretvaram u nesto drugo i glumatam nesto sto nisam da bih se uvukla u necije dupe. Ne kazem da mi je to vrlina, ali takva sam. Zanima me, koliko cesto ste vi u toku dana prinudjeni da glumite, da se pretvarate, da cvrkucete, da biste opstali u ovom svetu lazi, prevara, licemerja, glupavih neobrazovanih ljudi od kojih vam zavisi egzistencija ? Sta mislite o ovakvim ljudima koje nije blam od ovakvog ponasanja u kolektivu i uopste u drustvu? Imate li i vi posebni mod za „dupeljubni“ ton i mod za „bolimekuraczatebe“ ton glasa? Hvala.
ja bi je snimio i ucenjivao da cu svakom pokazati njenu dvolicnost

Na sve sam mogla da pomislim, pre, nego li da su dupljaci, neurostenici...nov ugao gledanja, i analiziranja takvih pogibeljnih pojava....a ja ne mogu da likujem jer ih u okruženju ima mnogo.....ne negiram tvoje mišljenje, naprotiv cenim ga, ali sam samo zbunjena, jer mi to nije palo na pamet...

Није то неки угао гладања, просто сам то видео, кад неко промени цело понашање у року од секунде, то је хистерично понашање.
Ти сад не можеш да видиш какви су они према посилнима, ако их нема, само да цвркућу надређенима.

...
E pazi, a stvarno ima istine u tome, imala sam jednu koleginicu sa faxa, koja savrseno odgovara opisu, isto tako, non stop nervozna, urnisala je svoje u kuci, a kada se obraca novim likovima, koje tek srece ili profesorima, ne mozes uopste da je prepoznas, da se lepo zaljubis u nju. A van tog okruzenja je upravo to- histerija od zene. Prekinula sam druzenje s njom upravo zbog toga, nisam vise mogla da se nosim sa tom losom energijom.

E pazi, a stvarno ima istine u tome, imala sam jednu koleginicu sa faxa, koja savrseno odgovara opisu, isto tako, non stop nervozna, urnisala je svoje u kuci, a kada se obraca novim likovima, koje tek srece ili profesorima, ne mozes uopste da je prepoznas, da se lepo zaljubis u nju. A van tog okruzenja je upravo to- histerija od zene. Prekinula sam druzenje s njom upravo zbog toga, nisam vise mogla da se nosim sa tom losom energijom.
Познајем и ја такве, зато и кажем то је неки "хистерични егоцентризам", лаички сасвим,

са једне стране то је макијевијализам, да се постигне успех, сав труд да се остави добар утисак, а са друге стране терор над породицом, пријатељима, онима који од њих зависе. Не знам да ли имају пријатеље баш због тога.

Poslednja izmena:
Pa dobro, u primeru iz uvodnog posta reč je o licemerki i dupeuvlakačici.

Ali, niko od nas, realno, nema isti odnos prema svim ljudima, u svakom trenutku, u svim situacijama.
Baš me zanima koliko i kako je prosečan forumski korisnik prilagodljiv kada, npr, ode u MUP po novi dokument, ili u Dom zdravlja da zakaže pregled ...
Srbija se saginjati neće! :mrgreen: i nikako neće biti snishodljiva i lažno ljubazna kada joj nešto treba.
Kada joj ništa ne treba, tj. kada je svoja među svojima, u društvu jednako bednih, može da bude i na "yebisimater".

Pa dobro, u primeru iz uvodnog posta reč je o licemerki i dupeuvlakačici.

Ali, niko od nas, realno, nema isti odnos prema svim ljudima, u svakom trenutku, u svim situacijama.
Baš me zanima koliko i kako je prosečan forumski korisnik prilagodljiv kada, npr, ode u MUP po novi dokument, ili u Dom zdravlja da zakaže pregled ...
Srbija se saginjati neće! :mrgreen: i nikako neće biti snishodljiva i lažno ljubazna kada joj nešto treba.
Kada joj ništa ne treba, tj. kada je svoja među svojima, u društvu jednako bednih, može da bude i na "yebisimater".

То је већ нешто сасвим друго, прво би било и бесмисленио да Молбу прецртамо и попунимо (јер само штаро поносни и то нас вређа наводно) као Захтев, то су уиграна правила грађанског понашања. Али, обде причамо о примеру "дупељубног тона" кад је понашање извештачено у неким другим ситуацијама.
Очекивано је да неке људе нећемо уважавати или ћемо друге више, некоме ћемо се посебно радовати, кад видимо брата на улици одушевићемо се јер смо се срели... а ово је друго, чујем како неког мрзиш, плачеш због њега, зазвони телефон и ти се претвориш у нешто што шокира, обрадујеш се, увлачиш, мењаш тон, то паљење на лампицу у дупељубном тону је оно што људи зову лицемерјем. И ту је та разлика, искрено-лицемерно.

То је већ нешто сасвим друго, прво би било и бесмисленио да Молбу прецртамо и попунимо (јер само штаро поносни и то нас вређа наводно) као Захтев, то су уиграна правила грађанског понашања. Али, обде причамо о примеру "дупељубног тона" кад је понашање извештачено у неким другим ситуацијама.
Очекивано је да неке људе нећемо уважавати или ћемо друге више, некоме ћемо се посебно радовати, кад видимо брата на улици одушевићемо се јер смо се срели... а ово је друго, чујем како неког мрзиш, плачеш због њега, зазвони телефон и ти се претвориш у нешто што шокира, обрадујеш се, увлачиш, мењаш тон, то паљење на лампицу у дупељубном тону је оно што људи зову лицемерјем. И ту је та разлика, искрено-лицемерно.

Da.

Setih se poznanice koja se dupeljubno ponašala ... i vrlo dobro prolazila u karijeri dok se nije previše osilila i pomalo dezorijentisala u traganju za najadekvatnijim d.petom.
Naime, posle izvesnog vremena zaboravila je pred kim i šta treba da glumi.

Što se tiče jednog od gornjih komentara, u kome se kaže da je neko neprijatan među svojim ukućanima a ljubazan van kuće, sklona sam da poverujem da iver ne pada daleko od klade ili da, barem, postoje (opravdani) razlozi takvog ponašanja: vaspitanje, usvojeni model ponašanja, nedostatak razumevanja i ljubavi porodice, neuroze, psihoze itd.itd.
Razmaženost nisam uzela u ozbiljno razmatranje.

Da.

Setih se poznanice koja se dupeljubno ponašala ... i vrlo dobro prolazila u karijeri dok se nije previše osilila i pomalo dezorijentisala u traganju za najadekvatnijim d.petom.
Naime, posle izvesnog vremena zaboravila je pred kim i šta treba da glumi.

Što se tiče jednog od gornjih komentara, u kome se kaže da je neko neprijatan među svojim ukućanima a ljubazan van kuće, sklona sam da poverujem da iver ne pada daleko od klade ili da, barem, postoje (opravdani) razlozi takvog ponašanja: vaspitanje, usvojeni model ponašanja, nedostatak razumevanja i ljubavi porodice, neuroze, psihoze itd.itd.
Razmaženost nisam uzela u ozbiljno razmatranje.
Е, то - каријеристи са таквим моделом понашања. Код њих постоји сврха таквог понашања и несрећа је у томе што тај циљ не надмаши никад целокупну амбицију, тако да то никад не престаје... увлачењу и глуми нема краја. И осиони су и бахати према онима који не испуњавају њихове узусе по тим строгим правилима.
Можда су неспособни и све им иде у ствари јако тешко, али су упорни до граница издржљивости? Можда је то у питању...али то има и своје жртве.
У одбрану тих људи јер нико од нас није громада, сви смо слојевити, слаби, често себе изненадимо, то је истина, не значи да они немају изграђене етичке вредности, да су склони манипулацијама, сплеткама...не мора аутоматски да значи. Али, ја им не бих био у близини јер такви људи исцрпљују и са њима не можеш да будеш отворен, нити верујем да су они некоме блиски. То је моје виђење, наравно да то не мора да буде и једини поглед.

Ima ona (ta koleginica o kojoj govorim) najbolju drugaricu ovde na poslu, uvek zajedno piju kafu, odvojeno od ostalih, ogovarkaju i tako (zenske jel), i tako ti dodje ona meni, otvori fb i kaze "e da ti pokazem njen profil (njene "najbolje "drugarice sa kojom kafenise) da vidis kako joj je muz ruzan. Zamisli nikad mu nije popusila (?!?) ja, ono wtf??!! Nit sam ja sa njom bliska nit je ta njena drugarica svesna sta ova prica okolo. ******. Stvarno ne znas kako da se ponasas u njenoj blizini, sta smes da kazes.Trudim se da joj dajem sto manje informacija o sebi. Bas je sjebana u glavu.

Ima ona (ta koleginica o kojoj govorim) najbolju drugaricu ovde na poslu, uvek zajedno piju kafu, odvojeno od ostalih, ogovarkaju i tako (zenske jel), i tako ti dodje ona meni, otvori fb i kaze "e da ti pokazem njen profil (njene "najbolje "drugarice sa kojom kafenise) da vidis kako joj je muz ruzan. Zamisli nikad mu nije popusila (?!?) ja, ono wtf??!! Nit sam ja sa njom bliska nit je ta njena drugarica svesna sta ova prica okolo. ******. Stvarno ne znas kako da se ponasas u njenoj blizini, sta smes da kazes.Trudim se da joj dajem sto manje informacija o sebi. Bas je sjebana u glavu.

Ma klasično loš čovek, pomešano sa gore pomenutom histerijom....neprijatno mi je ponekad, kada u nekim ljudima pepoznam i svoje mane.....ali se ovde zaista ne prepoznajem i lakše mi je...a ja sam daleko od savršenstva....mene upravo ova tema pogađa iz razloga što tu dupljčku osobinu nikako ne mogu da shvatim, niti se pronalazim, kao u nekim drugim osobinama, koje me nerviraju kod ljudi, a sama ih imam...a pogađa me i iz razloga što od takvih ljudi uvek i gotovo uvek imam štetu, ima i onih koji bolje prolaze kod njih, mene ukače u sekundi.
Čak sam u zadnje vreme ne baš bukvalno, ali opsednuta idejom kako neutralisati kod sebe izazivnje dupljaka, naravno uvek smo poslovno vezani za njih...koju glumu primeniti, i njima biti nezanimnjiv....teška matematika...

Nemam dobro misljenje o vecini ljudi niti mi prija njihovo drustvo,pojava...sta god. Ali, nema potrebe da budem neprijatna ako me niko ne ugrozava ili ne napada.
Najkulturnije razgovaram sa svima. Ne mislim da je to gluma jer stvarno nemam potrebu da svima stavljam do znanja sta stvarno mislim.
Nije da potiskujem sebe, da se sad nesto foliram,nego me stvarno bas boli uvo za sve.

Хаха, лик....

Back