Koliko je opasno...

Da si stavio malo vecu sliku ,otisao bih i kupio monitor od 26 inca.

Batali ocitavanje iz bios-a,posto ne radis u biosu vec u windowsu,instaliraj everest ultimate, i pogledaj temperature,kada ne radis nista ne bi trebalo da prelazi 30-40 stepeni ( sve zavisi koji ti je procesor,radni takt,kuler,sobna temperatura),a kada je full opterecen moze da dostigne i oko 60-70. Sve preko toga nije preporucljivo. Obrati paznju i na temperaturu graficke i hard diska.

REGULAR STRESS
2crnajb.jpg
FULL STRESS
1p884o.jpg

Nemoj da te zbuni ovaj izgled to je samo gadget sa windows 7-ice,inace on vuce informacije iz everesta koji izgleda ovako:

2i71lef.jpg

Kad sve to lepo instaliras i vidis temperature u normalnom radu, idi na tools-system stability test i pokreni da optereti komponente,tada ces lepo videti maksimalne temperature,u svakom trenutku test mozes prekinuti na STOP
33dk01f.jpg

I za kraj ako ustanovis da su ti temperature previsoke,ili vidi ocisti kuler ako je pun prasine ili razmisli o kupovini drugog (5000 obrtaja je i vise nego dovoljno cudi me da ne hladi)

Gde nadje samo trial verziju:roll:,saljem ti link ,ne pokazuje graficku a ni hard .Otvori Task manager i Everest jedan pored drugog,uveri se da cpu ne radi nista kada mu gledas temperature,zapamti koja je ,a zatim ga opterti na malo duze,minut je malo ,idi barem na 5min(samo neka ne prelazi 75c) sve to lepo prati,i ako treba zaustavi.

25k3bbo.jpg

fx81fl.jpg

2zzsxnt.jpg

Proveri samo u biosu na koliko ti je na mesteno (ako u opste to imas) da se gasi komp kad dostigne odredjenu temperaturu,ne zelis da se pri stresu na 65 ugasi racunar ,ili da predje 90 na primer pa da sprzis nesto,ako imas tu zastitu,namesti je npr na 80.

Ono sto sam nasao za tvoj cpu je ovo:

Athlon XP-2000+(1.66GHz Thounderbred) max.rad.temp. 90 °C, optimalna 60-70 °C,opet sve zavisi koja ploca,cooler,al kao sto sam vec vidjao za amd nije neobicno da ide i do 90,sto bi za intelov verovatno bilo pogubno

Poslednja izmena:
Evo skinuo sam program kao sto si rekao.. i ovako...
kada sam usao video sam :

19589103.png

Onda kad sam ga stresirao :D Nisam mnogo dugo, stresiram se i ja :)

http://img693.imageshack.us/img693/2064/35832788.png

Sad mi nije jasno... 62-63 a bios 66-68.. ???

vidi on se manje greje u windowsu zato sto mu ubacuje 'idle loop'
(ali desava se jos i da senzor ne ocita dobro originalnu brojku pa da posle mora racunskim putem da se kalibrise)

ono sto mora da se uradi je da ocistis taj ventilator na cPU
primer 1 kako ne treba da izgleda
http://www.technibble.com/articlecontent/2008/09/computer-dust-6.jpg
i ventilator na napajanju, i da izvadis svu unutarnju prasinu
i svu paucinu sto se napravila.

ono sto je opcionalno ali veoma pozeljno je da na pozadi dodas jednu osmicu da izduvava topal vazduh :D
to je fan od 8cm / 8cantima i kosta oko 300 do 450 din

ovako je drugi primer kako ne sme da izgleda :eek:

Prilozi

• 20070618a.jpg
    20070618a.jpg
    16,5 KB · Pregleda: 20
Poslednja izmena:
@dujkenujkeme Imao sam tu priliku da vidim ovako nesto kao na slici br.2,ali jos u gorem stanju,tako da sam na prvi mah pomislio da je neki filter kao na foru onih sto sprecavaju ulazak prasine (samo sto je pogresne boje i nije mu tu mesto) ,toliko je to bilo nabijeno da sam ga odneo pod mlaz vode i ribao cetkom za pranje vesa :hahaha: ,kako nije pregoreo cpu i danas se cudim,taj klinac je cepao igre 24/7

Znaci, izgleda da je normalno 60-68 C?
Pre mi nije prelazilo 58 kad radi k'o lud...
Nisam znao da mu je optimalna temperatura 60-70 :)

jup, cuj ako pre nije prelazio 58, sad prelazi, onda je ili prasnjav ili je kuler oslabio..i to bi trebalo da se pogleda...
ono sta ja kazem ,je da ti procesori mogu da rade na tim temp bez posledica..
a ljudi su navikli na ove nove, i cim poredje 60 C to je vec gotovo..:)
moj je par dana radio ( intel celeron 2.4 ) na 70 C dok nisam izvalio da je pun prasine..ocistio ga i sad radi na 55 C do 60 C..ali overklokovan je na 3.2 ghz...

Back