Koliko je mehurića u čaši piva?

Koliko ima prosečno mehurića u čaši piva

• oko 1000

glasova: 0 0,0%
  • oko 10000

• oko 100.000

glasova: 1 33,3%
  • preko milion

glasova: 2 66,7%
  • preko milijardu

• Ukupno glasova
    3

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.444
A close-up of a glass of beer shows rising bubbles and a foamy head.
Kad natočite čašu piva, penasta kaskada mehurića se podiže do vrha. Kako se sve više i više sitnih mehurića spajaju, tako čine sloj pene koji golica nos.

U početku taj penušavi tok karbonizacije deluje beskrajno. Ali, koliko mehurića može da iscuri iz čaše piva pre nego što potpuino izlapi?

Upišite odgovor u komentaru, i glasajte u anketi.

Poslednja izmena:
a ko je to uopste i brojao? :think:
Žerar Liger-Belair, profesor hemijske fizike sa Univerziteta u Remsu, Šampanja-Ardeni u Francuskoj, prethodno je istraživao ovu šumeću temu u Šampanjcu, računajući da jedna čaša proizvodi oko milion mehurića.

Nedavno je Liger-Belair zavirio u dubine čaša za pivo i otkrio da oni proizvode dvostruko više mehurića od šampanjca - sa do 2 miliona mehurića koji iskaču u čaši od pola litre, prema novoj studiji.

Gerard Liger-Belair, physicist at the French National Center for... News  Photo - Getty Images

Gerard Liger-Belair, fizičar iz Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja (Centre national de la recherche scientifikue - CNRS), gleda čašu šampanjca pre nego što fotografiše makrofotografijom u svojoj laboratoriji u Reimsu, na severoistoku Francuske, jula 10. 2017. Fizičar je proučavao „matematičko savršenstvo“ mehurića u čašama za šampanjac i pokušava da razume njihovu šumeću tajnu pomoću nauke i fotografije. / AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI (Kredit za fotografiju treba da glasi FRANCOIS NASCIMBENI / AFP preko Getti Images)

Žerar Liger-Belair, profesor hemijske fizike sa Univerziteta u Remsu, Šampanja-Ardeni u Francuskoj, prethodno je istraživao ovu šumeću temu u Šampanjcu, računajući da jedna čaša proizvodi oko milion mehurića.

Nedavno je Liger-Belair zavirio u dubine čaša za pivo i otkrio da oni proizvode dvostruko više mehurića od šampanjca - sa do 2 miliona mehurića koji iskaču u čaši od pola litre, prema novoj studiji.
Cuj zavirio...meni odma kazu da sam pjano.:roll::lol:
Da me puste da zavirujem cesce bio bi to i veci broj.:hahaha:

Back