Poslodavcima u Srbiji sve je manje bitna diploma fakulteta, a sve više znanje i iskustvo koje budući zaposleni sa sobom nosi, pokazala je anketa Blica među nekim od naših najvećih kompanija.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Poslodavcima u Srbiji sve je manje bitna diploma fakulteta, a sve više znanje i iskustvo koje budući zaposleni sa sobom nosi, pokazala je anketa Blica među nekim od naših najvećih kompanija.
Tuzna realnost je da je bitnije ko ce da radi za manje para.
Diplomu u mom kraju niko nije ni gledao.
Zavisi o kojoj profesiriji je reč - ako se baviš nekom inženjerskom disciplinom, onda su znanje i pamet važne stavke, ali, nažalost, u svim ostalim profesijama poslušnost je bitnija od znanja - većini srpskih poslodavaca uopšte ne trebaju radnici sa diplomama, znanjem, visokim IQ-om, već poslušni i što je moguće jeftiniji radnici koji će pognute glave bespogovorno izvršavati naređenja i neće mnogo "pametovati" na radnom mestu. Iskustvo je takođe poželjno pošto tipičan srpski poslodavac ne želi ništa da ulaže u nekakve početnike, već sve hoće da dobije na gotovo - investiranje u zaposlene se gleda kao na trošak, a ne kao na investiciju.
Kod velikih firmi i onih sa dobrim platama ipak je najznacajnija veza.
Mozda i nije bilo toliko naglaseno pre godinu dana, ali sada ponovo jeste.
Jednom sam bio bez posla pa radio u jednoj radionici.Gazda je radio samnom dao mi poso i nije gledao nikakve papire.Što se tiče manje para može i đžabe neko da radi ako nezna poso da napravi nema veze za kolko će para da radi jer niko loš proizvod ne može da proda.
Doduše nekad se moglo svašta prodati danas nemože mora kvalitet.
Verovatno jer se još uvek traži neka ladovina,kod sitnog malog poslodavca nema ladovine zato nemogu ni da nađu stručnjake.
To vazi za drzavne firme.Bitno je u kojoj si stranci , pa onda ko ti je "familija"
To vazi za drzavne firme.
Подједнако и за приватне.
Iza diplome fakulteta ili srednje skole trebalo bi da stoji nekakvo znanje.Ako je u pitanju drzavni posao diploma je potrebna,ali ona dobija na tezini samo ako uz nju ide nekakva veza ili clanstvo u nekoj stranci.Kod privatnika nije bitna u velikoj vecini slucajeva,tamo su vaznije radne navike i disciplina.
Ovo je tema gde mogu samo dva misljenja da postoje;treba dilpoma ili NE treba diploma da bi se covek zaposlio.Zavisi dakle GDE zeli da konkurise i to automatski daje i odgovor.O ovome smo pisali ovde pre nekoliko godina i secam se da je to bio jedan od mojih prvih postova na ovom podforumu.Tema je bila otprilike,,Kako zapoceti vlastiti biznis?" ili tako nesto slicno.Onda sam bio napisao,a i sad cu ponoviti da velika vecina mladih i cak sredovecnih ljudi krece da trazi posao ne pitajuci prvo sebe sta moze da ponudi na trzistu radne snage,nego se pitaju:1.kolika je plata?2.koliko je radno vreme?3.slobodni dani i odmori i tome slicno.To je totalno pogresna filozofija i ona moze odvesti jedino u propast.Posle fijaska na poslu i dobijanja(ili davanja)otkaza,covek se malo uplasi,puno se razocara i kada krece da trazi sledeci puta posao nije mu do nicega.Posto ne mozemo ziveti od vazduha ipak se posle izvesnog vremena krece u trazenje novog posla i opet se krece sa istim pitanjima koje sam vec nabrojao,a ne sa pitanjem,,Sta ja to nudim u zamenu za toliku i toliku platu?'Tu je cela sustina mnogih zabluda koje se ne odgonetnu cesto puta ni u stare dane.Takva filozofija postane mit i citave generacije je nose sa sobom kao neprikosnoveno misljenje.Generacije rodjene za vreme Drugog svetskog rata i deceniju-dve nakon njegovog zavrsetka imaju nepokolebljivo uverenje da se jedino moze dobro ziveti samo ako se zavrsi fakultet.Sve je ostalo ponizavajuce i manje vredno.Ideja da se zavrsi fakultet bez daljih ambicija na poslu,da drzava sve to placa,da se nikada ne moze tako malo raditi kolika ti je birokratska plata-dovela nas je u dobroj meri u stanje u kojem danas jesmo.Zanat ili privatni biznis kao nacin zaradjivanja za zivot bile su degradirajuce ideje za te generacije.Danas je primarna ideja da se ode vani i bilo sta da se tamo radi-bolje je nego ostati u Srbiji.Dakle,kada bi se najpre pozabavili sobom,onda bi nam nakon par godina rada bilo sasvim jasno koja bi nam to diploma trebala,za koji posao,sta je trazeno i zasto je bas to trazeno i tada zivot ne bi bio toliko komplikovan.Na kraju krajeva,niosta ispod 7-10 godina rada ne moze da vam da neka iskustva zlata vredna.Dakle,treba poceti ne razmisljajuci na poslu o nicem drugom nego o tome,,Kako da naucim sve tajne posla kojeg radim?"E,to pitanje ko odgonetne-taj je car nad carevima;a to moze jedino radom,zalaganjem i ne razmisljajuci puno puta o tome da li ste uopste na ispravnom putu.Zapamtite jednu stvar-jeste da prvih 3-5 godina imate platu ispod onog sta pruzate,ali taj ko vas isplacuje uz tu mizernu platu daje vam sansu da naucite,a to nauceno nece nikada vise izaci iz vase glave i to je ZNANJE upravo ono sto vam kasnije daje na ceni.Sve se to naplati,a kad shvatite da ste naplatili u isto vreme cete sazreti kao ljudi i doci do tog nivoa da shvatite da u zivotu uopste nije sve u novcu.Za tako nesto su potrebne godine.Pre 20-tak godina ja vam ovako nesto sigurno ne bih nikada savetovao.Znači ima po negog i mog mišljenja.
Ovo je tema gde mogu samo dva misljenja da postoje;treba dilpoma ili NE treba diploma da bi se covek zaposlio.Zavisi dakle GDE zeli da konkurise i to automatski daje i odgovor.O ovome smo pisali ovde pre nekoliko godina i secam se da je to bio jedan od mojih prvih postova na ovom podforumu.Tema je bila otprilike,,Kako zapoceti vlastiti biznis?" ili tako nesto slicno.Onda sam bio napisao,a i sad cu ponoviti da velika vecina mladih i cak sredovecnih ljudi krece da trazi posao ne pitajuci prvo sebe sta moze da ponudi na trzistu radne snage,nego se pitaju:1.kolika je plata?2.koliko je radno vreme?3.slobodni dani i odmori i tome slicno.To je totalno pogresna filozofija i ona moze odvesti jedino u propast.Posle fijaska na poslu i dobijanja(ili davanja)otkaza,covek se malo uplasi,puno se razocara i kada krece da trazi sledeci puta posao nije mu do nicega.Posto ne mozemo ziveti od vazduha ipak se posle izvesnog vremena krece u trazenje novog posla i opet se krece sa istim pitanjima koje sam vec nabrojao,a ne sa pitanjem,,Sta ja to nudim u zamenu za toliku i toliku platu?'Tu je cela sustina mnogih zabluda koje se ne odgonetnu cesto puta ni u stare dane.Takva filozofija postane mit i citave generacije je nose sa sobom kao neprikosnoveno misljenje.Generacije rodjene za vreme Drugog svetskog rata i deceniju-dve nakon njegovog zavrsetka imaju nepokolebljivo uverenje da se jedino moze dobro ziveti samo ako se zavrsi fakultet.Sve je ostalo ponizavajuce i manje vredno.Ideja da se zavrsi fakultet bez daljih ambicija na poslu,da drzava sve to placa,da se nikada ne moze tako malo raditi kolika ti je birokratska plata-dovela nas je u dobroj meri u stanje u kojem danas jesmo.Zanat ili privatni biznis kao nacin zaradjivanja za zivot bile su degradirajuce ideje za te generacije.Danas je primarna ideja da se ode vani i bilo sta da se tamo radi-bolje je nego ostati u Srbiji.Dakle,kada bi se najpre pozabavili sobom,onda bi nam nakon par godina rada bilo sasvim jasno koja bi nam to diploma trebala,za koji posao,sta je trazeno i zasto je bas to trazeno i tada zivot ne bi bio toliko komplikovan.Na kraju krajeva,niosta ispod 7-10 godina rada ne moze da vam da neka iskustva zlata vredna.Dakle,treba poceti ne razmisljajuci na poslu o nicem drugom nego o tome,,Kako da naucim sve tajne posla kojeg radim?"E,to pitanje ko odgonetne-taj je car nad carevima;a to moze jedino radom,zalaganjem i ne razmisljajuci puno puta o tome da li ste uopste na ispravnom putu.Zapamtite jednu stvar-jeste da prvih 3-5 godina imate platu ispod onog sta pruzate,ali taj ko vas isplacuje uz tu mizernu platu daje vam sansu da naucite,a to nauceno nece nikada vise izaci iz vase glave i to je ZNANJE upravo ono sto vam kasnije daje na ceni.Sve se to naplati,a kad shvatite da ste naplatili u isto vreme cete sazreti kao ljudi i doci do tog nivoa da shvatite da u zivotu uopste nije sve u novcu.Za tako nesto su potrebne godine.Pre 20-tak godina ja vam ovako nesto sigurno ne bih nikada savetovao.
Kianu, to moze da vazi za neke normalne zemlje. U Srbiji je ipak veza najvaznija.