Teorija Doba duše prkosi ideji da svi imamo samo jedan život. Veruje se da ljudi imaju više života da žive i uče dok ne izrastu u svoje najviše ja. Svaka duša prolazi kroz individualni proces evolucije. Starosti duše su zasnovane na tome gde je u ciklusu reinkarnacije duša uspela da napreduje. Dok se reinkarnira u različitim telima, duša prikuplja iskustva i lekcije koje nosi sa sobom tokom čitavog ciklusa reinkarnacije.
Cilj je isplatiti karmu kako ona napreduje i dostiže tačku slobode gde može da vrati univerzalnu i beskonačnu svest. Što se duša više razvija, ima više svesti i iskustva. Starost duše govori o iskustvima koja je osoba stekla živeći na planeti, a ne samo o tome koliko je života proživela. Sa svakim životnim ciklusom, duša treba da nauči nešto specifično, počevši od toga kako da postoji u svom fizičkom obliku i živi po pravilima društva, do pronalaska nezavisnosti i povratka duhovnosti.
Zašto se zamarati sa teorijama koje postavljaju zvezdočitači ili astrolozi i ostali koji se bave metafizikom?
Postoje učenja koja su bila prisutna na ovoj planeti od samog čovekovog 'silaska' u ovaj svet i ona su uvek iznosila samu suštinu učenja.
Mi, kao Duša, nemamo starost jer smo kreiranu u samom srcu Kreatora koji je daleko iznad svetova negativnog pola kreacije.
Tako kreirani, iako smo duhovno Biće baš kao što je i naš Kreator, bili smo bez iskustva i kao takvi posedovali smo sebičnost, lenjost, nekreativnost... iako smo potencijalno bili istovetni sa Samim Kreatorom.
To je bio razlog da ON kreira niže nivoe u okviru čisto duhovnih svetova ili svetova čiste svesti i ljubavi da bi tak onda kreirao svetove nižeg pola a to su svetovi materije energije, prostora i vremena. Ovi niži svetovi su naš trenažni poligon gde iskustveno preko kreiranja uzroka i sagledavanja ili suočavanja sa posledicama (ono što se zove Karma) iskustveno učimo život.
U nižim svetovima provedemo više stotina hiljada života pa i preko milion...
Tek u odmakloj duhovnoj zrelosti mi u sebi samima počeno osećati i znati da život nije ono što je oko nas, što vide, osećaju i znaju naša čula (objektivni svet) već je život nešto što tek trebamo spoznati, znati i realizovati.
Zato "Znati Sebe," kako je naglašavao Sokrat znači spoznati Sebe kao duhovno Biće, Dušu, i to znači da tek tada po prvi put okusimo svetove čiste svesti od našeg silaska u ovu školu života. To je praktično tek pravi početak naše prave ekspanzije svesti da bismo doseglči tzv. Bog-Svest sa čime znamo ali i realizovali Najviše stanje svesti koje se može realizovati dok smo još u fizičkom telu.
Ova istina je podučavana otvoreno sve do pre pet hiljada godina kada su se pravi učitelji povukli u ilegalu zato što su bili proganjani i ubijani... Ponovo su ova učenja iznešena u javnosti pre nekoliko decenija zbog ulaska čovečanstva u posebno težak period životnih iskustava...
Ako neko želi sam proučiti par knjiga od mogućih 12 može ih potražiti i sam proučiti. Ostalih deset knjiga pojedinac još za života ovde može proučavati dok noću putuje višim svetovima. Na svakom od viših svetova u odgovarajućim hramovima postoji po jedna knjiga koju Mi, Duša, proučavamo tako što se znanje direktno utiskuje u nas, Duše. Takvo znanje je moguće da znamo mi, Duša, ali ne i naš um jer on praktično i nema pristupa u svetovima čiste svesti...
Knjiga se zove Shariyat-Ki-Sugmad pa ko voli može je potražiti.
[Mnogi su se prihvatili vedskih učenja koja su zabeležena tek pre nekoliko hiljada godina a koja su pisana po sećanju ili predanju o ovim čistim učenjima koja su direktna. Zato u tim učenjima može se naći po koji pravi tračak ali najveći deo toga je iskrivljen i netačan.]
Sažeto, mi nemamo starost kao Duša jer smo besmrtni i večiti ali ovde jesmo da prođemo bukvalno sva moguća iskustva sa bilo koje tačke gledanja na život. Šta to znači? To znači da smo uzrokovali i najgora iskustva i iz njih ućili ali smo uzrokovali i mnogo onih koja opisujemo kao ljubav i nesebičnost. Taj proces teče sve dok ne naučimo da uzrokujemo samo ono što je u skladu sa Zakonom Ljubavi.
Ovih nekoliko rečenica ne znači da je sve rečeno i da se sve razume ali one mogu reći da je pred nama put stvarnog svesnog učenja života.
Pozdrav!