Колико добро видите?

Na temu vocnih sokova
mozda se neko od vas seca afere od pre par godina kada je Srbija zamalo uvezla gomilu Fruktalovih sokova od borovnice, sa prevelikom koncentracijom nekog stroncijuma, sto je u stvari sastavni element biljke borovnica
digla se tada velika frka na tu temu, pa su se u Institutu za medicinu rada i radiolosku zastitu prihvatili analiziranja svih sokova od borovnice na nasem trzistu (uglavnom renomiranih, xixixix, domacih proizvodjaca)
nasi sokovi od borovnice apsolutno su zdravi, imaju 0 (nula) posto te akrepinje stroncijuma, al mislim, gde je tu borovnica?
o tome nas zvanicno niko nije obavestio, cisto da se zna :p
mada sam ja i ovako i onako coca-colicarka :p

Na temu vocnih sokova
mozda se neko od vas seca afere od pre par godina kada je Srbija zamalo uvezla gomilu Fruktalovih sokova od borovnice, sa prevelikom koncentracijom nekog stroncijuma, sto je u stvari sastavni element biljke borovnica
digla se tada velika frka na tu temu, pa su se u Institutu za medicinu rada i radiolosku zastitu prihvatili analiziranja svih sokova od borovnice na nasem trzistu (uglavnom renomiranih, xixixix, domacih proizvodjaca)
nasi sokovi od borovnice apsolutno su zdravi, imaju 0 (nula) posto te akrepinje stroncijuma, al mislim, gde je tu borovnica?
o tome nas zvanicno niko nije obavestio, cisto da se zna :p
mada sam ja i ovako i onako coca-colicarka :p

Nije problem kada borovnica sadrzi stabilni stroncijum 88.
Problem je kada u soku svetli stroncijum 90.
Ozbiljan problem.

Како је опште познато да маркетинг продаје производе, све чешће се примећује да су наслови производа ипратеће сличице све крупније а подаци о производу се пишу све мањим и мањим словима.
Колико вам је тешко да прочитате све што је написано на производу па чак и важна обавештења о неким пратећим појавама и опоменама о томе ко може и када да користи производ? Ту ни наочаре не помажу више а пар пута сам затражио од продаваца да ми прочитају па нису умели, чак ни да објасне шта је написано.
Neće da napišu od čega su pravili proizvode,jer su verovatno neke štetne stvari za organizam...naprimer,negde sam gledao da se salama pravi ods svinjskih iznutrica,pišaćke....užas!!!Jedno je sigurno-najbolje je jesti ono što sam narpaviš i za pta znaš da nije štetno

Neće da napišu od čega su pravili proizvode,jer su verovatno neke štetne stvari za organizam...naprimer,negde sam gledao da se salama pravi ods svinjskih iznutrica,pišaćke....užas!!!Jedno je sigurno-najbolje je jesti ono što sam narpaviš i za pta znaš da nije štetno

Саламе, паштете, виршле....све прерађевине овакве врсте се праве од остатака који се иначе, у домаћој варијанти спремања меса, или бацају или дају керовима. Ваљда нема још пуно оних којима то није јасно.

To kod moje žene ne prolazi. A pošto ne vidi baš dobro neće da kupi ako joj ne iščitaju sve aditive.
Samo morate znati koji su štetni i u kojim količinama.
A na proizvodu mora da piše.

Lista emulgatora (aditiva) koji su sumnjivi, opasni i zabranjeni u EU:
- više od 2% nitrita kancerogeno (u određenoj količini izaziva rak)
- više od 3% polifosfata - veoma opasno

E102 - opasan
E103 - zabranjen
E104 - sumnjiv
E105 - zabranjen
E110 - opasan (veštačka boja)
E111 - zabranjen
E120 - opasan
E121 - zabranjen
E122 - sumnjiv
E123 - veoma opasan
E124 - opasan (veštačka boja)
E125 - zabranjen
E126 - zabranjen
E127 - opasan
E130 - zabranjen
E131 - izazivač raka
E141 - sumnjiv
E142 - izazivač raka
E171 - sumnjiv
E173 - sumnjiv
E180 - sumnjiv
E210 - izazivač raka
E211 - izazivač raka
E212 - izazivač raka
E213 - izazivač raka
E215 - izazivač raka
E216 - izazivač raka
E217 - izazivač raka
E221 - poremećaj creva
E222 - poremećaj creva
E223 - poremećaj creva
E224 - poremećaj creva
E226 - poremećaj creva
E230 - štetan za kožu
E231 - štetan za kožu
E232 - štetan za kožu
E241 - sumnjiv
E250 - izaziva poremećaj krvnog pritiska
E251 - izaziva poremećaj krvnog pritiska
E330 - limunska kiselina (klinika za pedijatrijsku kliniku u Diseldorfu tvrdi da izaziva rak)
E311 - izaziva osip
E312 - izaziva osip
E320 - holesterol
E321 - holesterol
E322 - napada želudac, lecitin
E338 - poremećaj želuca
E339 - poremećaj želuca
E340 - poremećaj želuca
E341 - poremećaj želuca
E407 - poremećaj creva
E450 - poremećaj želuca i creva
E461 - poremećaj želuca
E462 - poremećaj želuca
E463 - poremećaj želuca

KONZERVANSI

IZAZIVAČI ZLOĆUDNIH TUMORA: E105, E121, E125, E131, E142, E210, E240, E447
IZAZIVAČI OBOLJENJA ŽELUDAČNO-CREVNOG TRAKTA: E221-226, E320, E338-341, E405, E407, E461-466
IZAZIVAČI ALERGIJE: E230, E239, E311-313
IZAZIVAČI BOLESTI JETRE I BUBREGA: E171-173, E320, E322

izvor: koznazna forum

Mada, ima više takvih spiskova, ko zna koji je tačan :think:

Back