Koliko često na razna snimanja CT RTG

corttex

Početnik
Banovan
Poruka
3
Evo na koje pretrage, što se zračenja tiče, su me doktori slali od 2015. godine i prvog učinjenog CT.
Nije li ovo malo previše jer niko ne vodi nikakvu evidenciju o količini primljenog zračenja.

19.05.2015. CT glave
18.06.2015. MRI endokranijuma
15.11.2016. RTG pluća
03.08.2017. RTG kukovi LS kičma
23.10.2017. CT trbušne aorte i donjih ekstremiteta
07.03.2018. CT luka aorte i kardinalnih arterija vrata
26.04.2018. RTG pluća
11.06.2018. Ugradnja stenta u ilijačnu arteriju

I sada me doktor šalje ponovo na CT luka aorte sa karotido-vertebralnim slivom lijeve ruke.
Napomenuo sam sve ove učinjene pretrage ali doktor tvrdi da nije štetno ali ja nešto ne vjerujem.
Šta vi mislite.

MRI не зрачи.

Друга два, зраче.
Доза се анализира на бази примљене дозе зрачења на годишњем нивоу.
Два-три па и четри зрачења годишње је ништа.

С друге стране, имате ли избора, с обзиром да др не може да види кроз важу кожу шта се дешава у луку аорте или у зглобу кука?

MRI не зрачи.

Друга два, зраче.
Доза се анализира на бази примљене дозе зрачења на годишњем нивоу.
Два-три па и четри зрачења годишње је ништа.

С друге стране, имате ли избора, с обзиром да др не може да види кроз важу кожу шта се дешава у луку аорте или у зглобу кука?
to je jako ružan komentar, da li imate izbora ???

dakle, od dva zla biraj manje, bolje da te pogleda CT, koji zrači svaki slajs, dakle kao recimo par stotina snimanja rentgenom, ili da nagadjaju bez snimka

poenta je, da te niko nikada ne pita kad si se poslednji put snimao, tj zračio

ja sam to znao pa sam pitao lekara, jer sam imao ct od pre 7 meseci da li mi ponovno snimanje ct šteti?

on se samo izbečio i rekao je da on ne zna kad se ko snimao a na manei je da odlučim da li hoću ili neći

čista glupost

ko kad slomiš nogu i hirurg ortoped te pita da li hoćeš da se operišeš?

ako on to ne zna, ja to sigurno ne znam :roll:

- - - - - - - - - -

ako to pita samo zbog saglasnosti opet je glupo, jer treba da to tako kaže, da hoće da te operiše zbog toga i toga a ti treba samo da daš saglasnost ili ne...

Шта ти, уствари, Проко хоћеш?
Да доктори виде кроз кожу и да ти не препишу ЦТ и ако ти је потребан па да их онда после гањаш што ти исти нису прописали? Али ћеш да их гањаш и што јесу јер си се ти зрачио пре 7 месеци.
Људи као ти су најгори пацијенти јер тебе уствари није брига шта је за добробит, већ да тражиш мане и недостатке онима којима завидиш.

Nista ne brini kad zaglupis dovoljno od MRI neces se ni secati sta su ti radili pa ce i problemi da nestanu sami od sebe :lol:

Да доктори виде кроз кожу и да ти не препишу ЦТ и ако ти је потребан па да их онда после гањаш што ти исти нису прописали? Али ћеш да их гањаш и што јесу јер си се ти зрачио пре 7 месеци.
Људи као ти су најгори пацијенти јер тебе уствари није брига шта је за добробит, већ да тражиш мане и недостатке онима којима завидиш.

Samo zameni u ovoj recenici rec "pacijenti" sa "musterije" pa da dobije jasnije znacenje :p

Poslednja izmena:

Naravno da ne mogu da vide "kroz kožu"

ali isto tako je tačno da nas ni ne pitaju kad smo se zadnji put zračili

niti ima igde prava informacija o količini zračenja koje je prihvatljivo u recimo godinu dana

zar ne?

Poslednja izmena od moderatora:
Naravno da ne mogu da vide "kroz kožu"

ali isto tako je tačno da nas ni ne pitaju kad smo se zadnji put zračili

niti ima igde prava informacija o količini zračenja koje je prihvatljivo u recimo godinu dana

zar ne?

Па добро Проко, ти изгуглај годишњу дозу па кад поломиш ногу, а ортопед хоће да слика прелом да би знао како да те крпи, ти му реци да не дозвољаваш јер си се већ довољно озрачио за ту годину. За одговор ортопеда не могу да ти гарантујем.

Ок?

nije ok
jasno je da kad doje stani pani mora da se snima

ali kad su u pitanju redovne kontrole, onda bo trebalo da se zna koliko se puta možemo snimati godišnje, zna se da ct zrači ko 100 snimaka rtg, ili slično, to te pitam

koja je prihvatljiva doza zračenja na godišnjem nivou

ne banalizuj, ne pitam da li da se snimam kad je frka, nego kad su kontrole i sl.....

recimo ja sam imao dva kontorlna snimanja CT kod dvojice različitih specijalista u tri meseca, niti me je ko pitao niti sam ja to tada znao

pa kad sam posle to napomenuo, rekli su miu stilu da sam trebao reći pa bi drugo snimanje pomerili, ali tako se tada poklopilo, jer se snimanje zakazuje unapred mesecima

Ако је нешто редовна контрола, чему анализирање примљене дозе?
Да се преконтролошеш мораш.

Значи, ЦТ и Ртг ти нико неће радити ако није нужда.

Или можда мислиш да ти на контроли није потребан снимак?

Постоје ситуације кад пацијентима тражимо ЦТ на три месеца. Са све претходно спроведеним зрачењима с озбиљним дозама.

Дакле, Проко правиш проблем где га нема.

redovna kontrola može da se pomeri posebno ako su na godišnjem nivou

mesec dva gore dole, ne zmnači ništa ako je u ptianju godišnja kontrola

nema potrebe svaki čas tada ići na CT

- - - - - - - - - -

Постоје ситуације кад пацијентима тражимо ЦТ на три месеца. Са све претходно спроведеним зрачењима с озбиљним дозама.

ne pitam da li treba, nego pitam koliko smo ozračili telo u recimo ovom slučaju koji si sama navela

samo enmoj opet o tome da treba i da je to manji problem od onog koji se leči

nego reci, koliko je to zračenja upilo naše telo i da li postoji mogućnost da se te radioaktivnosti oslobodimo posle ???

Poslednja izmena od moderatora:

Ne sećam se da je iko od lekara pogledao ijedan rentgenski snimak, kao i MR snimak. Međutim, kad im treba MR, daju oni preporuku za uput, međutim, uvek im je hitno, tako da "... ako biste mogli još ove nedelje da mi donesete taj snimak, ovo mi se čini hitno, znam da je skupo, ali zdravlje je neprocenljivo, možete taj snimak napraviti u privatnoj klinici ... eto ako biste mogli nekako to da ubrzate, vaše zdravlje je u pitanju ..."
I tako ja plaćam privatno MR, koji košta kao dobro letovanje, jer se u državnoj čeka po četiri meseca i više. To snimanje obavljam u privatnoj ordinaciji u kojoj moj lekar ili njegov kolega (svi iz državne službe) rade dodatno ... CD sa MR niko nikada nije pogledao, nijedan. Na RTG bace ponekad pogled, ako sam baš navalentna, ... ali godinam nisu skapirali da imam iskliznut disk nakon pada.
Isto tako je i sa svim ostalim analizama.
Retki su lekari koji su zaista lekari, uglavnom su to najobičniji grabeži. Kad nanjuše da pacijent ima para, ne znaju šta je dosta. Kad pacijent nema para, prepisuju mu lekove na kojima se još vrši ispitivanje (npr. nije završeno ispitivanje kontraindikacija, kakvo je dejstvo na zdravog čoveka, ...)

Poslednja izmena:
Ne sećam se da je iko od lekara pogledao ijedan rentgenski snimak, kao i MR snimak. Međutim, kad im treba MR, daju oni preporuku za uput, međutim, uvek im je hitno, tako da "... ako biste mogli još ove nedelje da mi donesete taj snimak, ovo mi se čini hitno, znam da je skupo, ali zdravlje je neprocenljivo, možete taj snimak napraviti u privatnoj klinici ... eto ako biste mogli nekako to da ubrzate, vaše zdravlje je u pitanju ..."
I tako ja plaćam privatno MR, koji košta kao dobro letovanje, jer se u državnoj čeka po četiri meseca i više. To snimanje obavljam u privatnoj ordinaciji u kojoj moj lekar ili njegov kolega (svi iz državne službe) rade dodatno ... CD sa MR niko nikada nije pogledao, nijedan. Na RTG bace ponekad pogled, ako sam baš navalentna, ... ali godinam nisu skapirali da imam iskliznut disk nakon pada.
Isto tako je i sa svim ostalim analizama.
Retki su lekari koji su zaista lekari, uglavnom su to najobičniji grabeži. Kad nanjuše da pacijent ima para, ne znaju šta je dosta. Kad pacijent nema para, prepisuju mu lekove na kojima se još vrši ispitivanje (npr. nije završeno ispitivanje kontraindikacija, kakvo je dejstvo na zdravog čoveka, ...)

пропустила си да напишеш да је радиолог очитао и написао налаз након урађене МР,
и да си са тиме отишла код др..
овако испада да радиш МР,добијеш ЦД,др не гледа, и зато немају појма да ти је исклизнуо диск након пада.
мсм., не лупај више..

пропустила си да напишеш да је радиолог очитао и написао налаз након урађене МР,
и да си са тиме отишла код др..
овако испада да радиш МР,добијеш ЦД,др не гледа, и зато немају појма да ти је исклизнуо диск након пада.
мсм., не лупај више..

Четири године једва ходам због њиховог немара, јер терапије које су испробавали на мени само су погоршали стање тог диска и изазвале хронични ишијас. Укратко, пад је изазвао исклизнуће диска, а онда су лекари закомпликовали још више. Ово није лупање, него налаз лекара који нема везе са свим овим нашим плати-млати-назови-лекарима. Могла бих чак и да их тужим. А што се тиче диска, могли су га видети на РТГ одмах, да су гледали, али нису. Тај први снимак показује проблем, да су га гледали, остала снимања не би морала да се обаве у толиком броју, већ само контролно у току опоравка.

Четири године једва ходам због њиховог немара, јер терапије које су испробавали на мени само су погоршали стање тог диска и изазвале хронични ишијас. Укратко, пад је изазвао исклизнуће диска, а онда су лекари закомпликовали још више. Ово није лупање, него налаз лекара који нема везе са свим овим нашим плати-млати-назови-лекарима. Могла бих чак и да их тужим. А што се тиче диска, могли су га видети на РТГ одмах, да су гледали, али нису. Тај први снимак показује проблем, да су га гледали, остала снимања не би морала да се обаве у толиком броју, већ само контролно у току опоравка.

Које си симптоме имала?

...pa sto ne tuzis kad bi mogla???

Ljudi MR i skener nisu vise opasni,kao rentgen,ali ako mora nesto da se proveri,pa to je za nase dobro,a ne zbog doktora,jer na rendgenu,ako se slucajno ne pogodi dobar ugao,ne moze da se vidi sta treba.Zato su tu MR i CT.Te masine rade presek tela iz vise uglova,pa ne mora toliko cesto da se snima.ja licno idem na MR svake godine po jednom da vidim kako je stanje moje kicme,jer imam velikih problema,a godina je velika i moze da se vidi kada se progorsa stanjeDoduse meni su samo prvi put posle povrede trayili Rentgen,posle su mi stalno trazili ili MR,ili CT,jer kaosto sam rekao,mnogo se bolje vidi na tim snimcima,kakvo je stanje..Znam ranije kao klinac,je dolazio onaj autobus za snimanje pluca,jednom godisnje i da se pricalo da je opasno snimati se vise puta na krace vreme,ali ako je neki prelom i ako se ne vidi dobro na snimku,pa sigurno treba uraditi drugi snimak iz drugog ugla da bi doktori mogli da nameste,slomljenu ruku ili nogu kako treba.Ovamo skupo nam je da platimo MR,a necemo na Rentgen,kad treba.

Sto se mora, mora se. Ja svake godine idem 2x na Magnetnu i svaka 3 meseca na skener pluca i abdomena. Nisam ni razmisljala o tome koliko zraci jer je to
jedini nacin da se vidi stanje organa koje je zahvatila metastaza i da li postoji recidiv na mestu gde sam imala tumor. Koliko bi trebala da budem blesava da bi
odbila da obavim snimanje jer zraci. Svasta.
Cinjenica je da sam nekoliko puta platila ta snimanja, ali sam puno puta isla i na zakazano snimanje u nasim drzavnim ustanovama. Ceka se puno, to svi znamo, a
na zalost mnogo je bolesnih. NIkad mi niko nije rekao da idem tu i tu da snimim, nego sam svaki put sama isla tamo gde sam mogla da platim i gde mogu da
dobijem popust kao njihov korisnik.

Sto se mora, mora se. Ja svake godine idem 2x na Magnetnu i svaka 3 meseca na skener pluca i abdomena. Nisam ni razmisljala o tome koliko zraci jer je to
jedini nacin da se vidi stanje organa koje je zahvatila metastaza i da li postoji recidiv na mestu gde sam imala tumor. Koliko bi trebala da budem blesava da bi
odbila da obavim snimanje jer zraci. Svasta.
Cinjenica je da sam nekoliko puta platila ta snimanja, ali sam puno puta isla i na zakazano snimanje u nasim drzavnim ustanovama. Ceka se puno, to svi znamo, a
na zalost mnogo je bolesnih. NIkad mi niko nije rekao da idem tu i tu da snimim, nego sam svaki put sama isla tamo gde sam mogla da platim i gde mogu da
dobijem popust kao njihov korisnik.

Kako to dokazati nekima.Ne daj Boze nikom,ali kad se mora nesto,mora se.I to normalno zbog sebe,jer kako ce moci lekari da lece pacijente koji nece da se izlazu zracenju.I ja sam ranije isao 2x godisnje,ali kada mi je uspostavljena dijagnoza,rekli su mi zasad samo jednom godisnje,ako ne pocne,nesto na gore.Ja im kazem,vec malo iz zezanja,"Pa kud ce te gore,kad prsljenovi polako nestaju,polako,ali sigurno".Sta da radimo protiv nekih stvari se ne moze.Stvarno se nadam i voleo bih kada bi svima vama koji imate vecih problema bude bolje,pa i sebi.Cuvajte se i ne dajte se.

ćuti, ne sluti zlo, uvek može gore

- - - - - - - - - -

na kraju krajeva, kad se mora mora se, ali zašto se krije koliko to zrači i koliko je štetno'

zašto niko ne vodi evidenciju koliko puta jedan pacijent sme da ide na rentgen, kad su u pitanju kontrole

ni te kontrole nikad ne budu onako kako ih je lekar tražio na zadnjem pregledu, recimo ako kaže za 6 meseci pa dok doje vreme za zakazivanje posle 5 meseci retko kad bude zakazano u tom roku a često i mesec dva preko roka, pa ako se nikad ni jedan doktor ne žali što nisi došao za 6 meseci nego posle 8, zašto se onda ne pravi raspored zračenja tj snimanja kako ne bi pacijent bio ČESTIM A prekomernim zračenjem oštećen?

dakle, kad je hitno to ne brojimo

- - - - - - - - - -

na kraju krajeva, kad se mora mora se, ali zašto se krije koliko to zrači i koliko je štetno'

zašto niko ne vodi evidenciju koliko puta jedan pacijent sme da ide na rentgen, kad su u pitanju kontrole

ni te kontrole nikad ne budu onako kako ih je lekar tražio na zadnjem pregledu, recimo ako kaže za 6 meseci pa dok doje vreme za zakazivanje posle 5 meseci retko kad bude zakazano u tom roku a često i mesec dva preko roka, pa ako se nikad ni jedan doktor ne žali što nisi došao za 6 meseci nego posle 8, zašto se onda ne pravi raspored zračenja tj snimanja kako ne bi pacijent bio ČESTIM A prekomernim zračenjem oštećen?

Ko ce ga znati sta je toliki problem,pa se zakazuje na tako dug period.Ni te masine nisu svemocne,kvare se,a nisu bae jeftine.E sad je pitanje koliko je politicarima stalo da se to popravi na vreme,jer treba dosta para da se ulozi.Ovamo po TV-u stalno zovu kako ljudi treba da idu na redovne kontrole,a ne kazu na koliko se te kontrole zakazuju.Nazalost mnogi i ne docekaju to.Ima tu i nemarnog naroda.Mnogi misle "Mene nista ne boli,sta cu kod lekara",nazalost posle cujes nema ga vise,odjednom.A za to si u pravu.Uvek od goreg ima gore.

- - - - - - - - - -

Zavisi kako gde, ja cim obavim jedno snimanje magnetnom rezonancom, uzimam uput od lekara na klinici za sledece i odmah tog dana ili eventualno za dan, dva,
zakazem sledece snimanje za 6 meseci, i eto recimo snimala sam u oktobru i zakazala sledece u aprilu, i to tako ide, jer ako bi cekala 5 meseci da prodje pa tad da zakazem nebi bilo termina za tad kad meni treba....to je to....

Kad sam imala zracenja na otpusnoj listi tacno pise koliko sam zracena i koliko je jako to zracenje bilo i pojedinacno i ukupno, ali nisam primetila da je to ikom nesto
znacajno sem onom lekaru koji je tu terapuju prepisao.

- - - - - - - - - -

Kako to dokazati nekima.Ne daj Boze nikom,ali kad se mora nesto,mora se.I to normalno zbog sebe,jer kako ce moci lekari da lece pacijente koji nece da se izlazu zracenju.I ja sam ranije isao 2x godisnje,ali kada mi je uspostavljena dijagnoza,rekli su mi zasad samo jednom godisnje,ako ne pocne,nesto na gore.Ja im kazem,vec malo iz zezanja,"Pa kud ce te gore,kad prsljenovi polako nestaju,polako,ali sigurno".Sta da radimo protiv nekih stvari se ne moze.Stvarno se nadam i voleo bih kada bi svima vama koji imate vecih problema bude bolje,pa i sebi.Cuvajte se i ne dajte se.

Ni ne trudim se da dokazujem, meni je jedino bitno da budem dobro i da to sto se smimam i zracim na tim aparatima, ima svrhu i smissao, da oni vide kako se
bolest razvija, da li se usporila, i kakvi mi lekovi trebaju ili ne trebaju vise.
Hvala takodje i ja tebi zelim da budes sto bolje.

Back