KraNp
Veoma poznat
- Poruka
- 10.787
Ma nisu ti ni Rusi nista bolji. Imaju silu oruzja a izginu k'o marva ! Fakticki.....mesom pobede celik. Mislim na DSR.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Швабе и остале Немце хвале због махерске и тактичке борбе, добре организације, строге дисциплине, но то им није помогло да добију иједан рат.
Нису џабе спевани стихови што се преносе на покољења да "бој не бије свијетло оружје, него срце у јунака"
![]()
Што су Срби често голи и боси ратовали, то је ствар и савезника што даљу депеше подршке , а не опрему. Тако је било и у Српско-турским ратовима и свим каснијим. Види најновији пример: да ли је постојао стратешки план и савремена опрема кад паде "invisible" јероплан? Није. А он паде.
Види пример Солунског фронта, шта значи "срце у јунака"..кад су кренули одоздо, очистише пола Европе за тили час од свих здружених наметника..да их нису зауставили малтене силом, стигли би у Будимпешту.
Ја сам свесна да сам женског пола и да немам искуства у ратничким нити војним вештинама, и немојте да ми замерите што се петљам сада у мушке теме.Рачунам да је стратег у рату исто што и тренер у спорту или уметнички руководилац у фолклору - на исти начин размишљају:како најлакше (и најбезбедније за учеснике) победити (без жртава, одн.повреда) , не само у једном сукобу (такмичењу и сл.) него и у "финалу".
И зато мислим да не треба мењати етнопсихолошке особине (ионако је немогуће)), већ обратно: оне треба да буду полазна основа за развој стратегије и војне вештине, исто као што је и домаћи (значи познати) терен битна ствар за стратегију.. Битно је знати и етнопсихолошке особине противника и то искомбиновати . У источњачким борилачким вештинама једна од ефикасних техника је да пустиш противника да се сам "уништи", пратиш његову психу и претпостављене реакције.
. На страну то што амерички генерали нису као Макензен или надвојвода Јозеф Август од Мађарске, и што њима не само да ич не значи храброст српског војника, него им служи за спрдњу и сатанизацију.
То је апсолутно њихов проблем, слика њихове психе,а не објективна ствар.
Тамо где је Долар постао Бог, све вредности су девалвиране.Зато је код њих војник=плаћеник, који је "мотивисан" пуном шаком наркотика.
Срби су генерално поистовећивали масовне и тактички сасвим непотребне касапнице са херојством и славом.
Зашто смо, нарочито као демографски минијатуран народ, морали непрестано да масовно гинемо? Зар би кнез Лазар био мање свет да је пропустио Османлије ка западној Европи? Да ли су француски краљеви од Фрање Првог у 16. до Луја Филипа у 19. веку били "несвети" и будале јер су, за добро свог народа, били сарадници и савезници са Турцима уместо њихови непријатељи? Да ли су српски деспоти били будале јер нису чачкали мечку по ***** и јер су сарађивали са Турцима?
Чак и ако се узме да Први светски рат није никако могао да се избегне (јер је, ајде, Немачка одраније инсистирала да пошто пото нападне Србију), зашто смо ми инсистирали на што већој кланици? Срљали смо у борбе, голи и боси, а да се нисмо пре почетка рата детаљно опремили у оружју, опреми, логистици? Уз све, данас испливавају чланци и студије о томе како је наша тактика, између осталог и на чувеном Церу и Клобуари, била очајна и како су бројни губици лако могли бити избегнути...
Мени уз сву ту причу о херојству (коју ни сам не поричем) једноставно непрестано боду очи примедбе како смо се борили смело, али и несмотрено и непрофесионално. На пример када француски изасланик у Ц. Гори, Елсеј, бележи: "У овој земљи, где и најнижа породица има своје анале славе, сваки хоће да другога надвиси у јунаштву. Због тога смели бојеви, али непаметни и недисциплиновани, који су безначајни за исход борбе и више сметају него користе".
Или неки француски пуковник Ф. Феилер који за црногорску војску у 1 светском рату тврди "да би црногорске операције изложиле аустроугарску војску великој опасности "кад би, код Црногораца, тактичка дисциплина била на висини (њихове) храбрости"".
Кад се све сведе, нас су првенствено, ако не и једино (!), хвалили због наше храбрости као и због првих пар победа на самом почетку рата, али не и због наше војне умешности. Утолико испада да су, слободније (циничније) речено, хвалили нашу спремност да гинемо, што је апсолутно смехотресна и иронична "похвала".
Више би ми импоновало да смо имали мање (улудо) погинулих, и да су нас хвалили због махерске и тактичке борбе. Свака борба чији је циљ очување људства је значајна и вредна. Овако остаје чињеница да је Србија изашла из Великог рата са несразмерно високим билансом жртава, и бројним неоствареним војним победама (или, у најмању руку, неоствареним ударцима непријатељу) које су, уз мало мудрости, вероватно могле да одмене изгинуће 1915. и повлачење.
Чак и ако бескомпромисни а нетактички јуриш на далеко јачег непријатеља јесте неки опори вид херојства, никако није кукавичлук борити се како знаш и умеш за то да ти читав народ не изгине.