Koliko često bi trebalo kupati pse?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.739
Da li ih treba uopšte kupati? Dovoljno je samo da se brčnu u nekom lavoru vode sami ili reci, jezeru ili ih treba redovno kupati?
Koliko često treba? Da li postoji previše kupanja? Sa čim ih perete, mislim kakvim, kojim šamponom?

corgi-having-bath.jpg

Ne često.
Zbog lučenja žlezda, mašćenja dlake ili većih problema.
Ako se pas oseća, dovoljno je često koristiti topao, vlažan peškir sa jabukovim sirćetom, ako je napolju kiša, uprlja stomak i slično.

Na 4 meseca je okej.
Šampionom za pse. Imaš raznih šampona, regenerators, preparata i ostalog za negu.
Važno je kucu četkati redovno, naročito i periodu linjanja. Dugoflake češće, kratkodlaki jednom nedeljno istrimerisati : )
Najbolje mi se pokazao najleftoniji šampon za pse, obična bela bočica na kojoj piše šampon za pse.

Ovu moju koju sam imala ranije samo sam pustala u reke, jezera, prskala vodom iz creva dok je jos ugrejana...Leti je uopste nisam prala samponom.
Doista ja imam dvoriste.
Zimi kada je uglavnom bila unutra onda povremeno, po potrebi ne toliko cesto.

Sada imam malog od 3 meseca. Razmisljam se kada da ga upoznam sa vodom da posle ne bude problema :think:

Isprimao sve vakcine?
Sve 3?
Ako jeste, u principu možeš, al zašto bi ako se ne oseća.
E,.da, zaboravio da napišem: postoje i šamponi za često kupanje pasa. Oni koji su ga koristili kažu da je odličan, a video sam i da im se dlaka lepo sija, okej, nije samo od šampona, na sjajnu dlaku pre svega utiče ishrana.

Mi imamo malog i velikog labu. Šampon tek kasnije u odnosu na plivanje.
Mali ima oko 3,5 meseca.
Do neke reke, pa sam zapliva, pošto su to i vodeni psi, ne verujem da ćemo ga kupati šamponom.

Isprimao sve vakcine?
Sve 3?
Ako jeste, u principu možeš, al zašto bi ako se ne oseća.
E,.da, zaboravio da napišem: postoje i šamponi za često kupanje pasa. Oni koji su ga koristili kažu da je odličan, a video sam i da im se dlaka lepo sija, okej, nije samo od šampona, na sjajnu dlaku pre svega utiče ishrana.

Mi imamo malog i velikog labu. Šampon tek kasnije u odnosu na plivanje.
Mali ima oko 3,5 meseca.
Do neke reke, pa sam zapliva, pošto su to i vodeni psi, ne verujem da ćemo ga kupati šamponom.
Nije, trecu dobija za nedelju dana.
Da se navikava. Ova moja je mrzela kupanje u kuci. Iz jezera sam je jedva vadila.
Mozda samo vodom bez dodataka zbog ranih navika sam mislila.

Iz mog iskustva, učestalost kupanja psa zavisi od dve stvari:
  • od tipa dlake psa i njene potrebe za negom
  • od toga gde i kako pas živi.
Ja svoje pse koji su živeli u dvorištu nikada nisam kupala šamponom, nego su se leti igrali oko creva dok zalivam dvorište i išli su na jezero na plivanje. Te pse sam samo četkala.

A kad je reč o psima koji su živeli samnom u stanu, neke sa zahtevnom dlakom sam kupala na 7-10 dana.. dok one sa manje zahtevnom dlakom sam kupala jednom u mesec-dva.. (osim ako su se jako uprasili, pa sam onda zato i u međuvremenu). To je tako što se tiče kupanje čitavog tela.. a šape i stomak psima koji su samnom u stanu perem češće, posebno u kišnom periodu. Za te pse koristim fiziološki šampon (on inače može da se koristi čak i svakodnevno, i za druge ljubimce, ne samo pse).. A za one pse sa zahtevnom dlakom sam koristila posebne šampone i regeneratore namenjene za njihov tip dlake.

Ne znam gde će i kako tvoj mali pas da živi i kakve će biti njegove potrebe.. ali svakako mislim da je dobro da ga upoznaš sa vodom što ranije, na neki prijatan & zabavan način.. da je se ne bi posle plašio i da bi je voleo. :)

Back