koliko brzo usvajate novogovor ?

Ђе никако није "новоговор". Вјероватно није "старије" него гдје или гђе, али је у употреби бар 1000 година.
А босанско "дошо, пошо, одо" није ни то "новоговор" него скраћено, народни говор.

SRPSKA,a ne Bosna, SRPSKA

Српска Босна.
Посавјетуј се о томе са устаницима из 1878. у свим новинама и листовима босанскијем током 19. и поч. 20. вијека итд. Нијесу Турци донијели Босну у "ђепу". Босна је српска ништа мање од Србије.

Српска Босна.
Посавјетуј се о томе са устаницима из 1878. у свим новинама и листовима босанскијем током 19. и поч. 20. вијека итд. Нијесу Турци донијели Босну у "ђепу". Босна је српска ништа мање од Србије.

Istorijski jest, ali vise nije. Nasa drzava je Srpska, a ne Bosna, i ona se sastoji o Krajine, Semberije, Romanije, i Hercegovine, u globali.) A Bosna je van Srpske..

Kakva škola? Ja sam kući i na ulici učio.

Hoćeš li ići u grad?
Hoćeš li ići u grad?
Oli ić u grad?

Gdje si hodao?
Gdje si hodao?
Djes odo?

Kolko ste se samo vi nepotrebno mucili:D
U srbiji se kaze ajmo u varosh ili el ce idemo u varosh[/I]

I ti lokalizmi nemaju veze sa nekim standardnim srpskim, covek ih koristi onako kakoi ih koristi i lokalno stanovnistvo bez da pita
te lokalce da li su mozda katolici, pravoslavci, muslimani ili eventualnoi Madjari, Romi, shiptari.

Mislis na reci kao sto su destinacija?

Gadi mi se novogovor. To su izmislili ljudi koji ne poznaju svoj maternji jezik i generalno imaju jako lose opste obrazovanje.

Mislim da jako griješiš u vezi ovoga. Određene riječi neko koristi jer ih je čuo mnogo više puta. Ja sam recimo kao klinac dosta putovao sa kevom i bukvalno sam učio engleski i srpski uporedno. Sada umesto odredište češto koristim riječ destinacija i ne kapiram oko čega se tolika mržnja stvara? Treba čuvati jezik naravno ali kao i sve jezik se mijenja i vremenom se neke reči gube/bivaju zamijenjene nekim "adekvatnijim" riječima. Kad ćemo već o poznavanju maternjeg jezika, što svi ne uzmemo glagoljicu i učimo je, jer je to naše prvo pismo?

Back