Koliko brzo ucite?

blejac

Primećen član
Poruka
608
Ovo pitanje se odnosi samo na drustvene nauke, kao istorija i geografija. Cilj je da saznam kolika je prosecna brzina ucenja, i uporedim je sa mojom (isto mozete da uradite i vi).

Koliko vremena vam je potrebno da naucite materijal od oko 20 strana, i koju ocenu dobijate? Pretpostavlja se da o lekcijama nemate nikakvo prethodno znanje (uzimam primer of '20 strana', jer je to obicno kolicina materijala za kontrolne u osnovnim i srednjim skolama. Bar u mom slucaju, sad sam drugi razred srednje).

Alternativno, ako nikada ne ucite kampanjski, koliko vremena vam je potrebno da naucite jednu lekciju (bez ikakvog prethodnog znanja). Jedna lekcija obicno ima oko 4-5 strane.

Ovo pitanje se odnosi samo na drustvene nauke, kao istorija i geografija. Cilj je da saznam kolika je prosecna brzina ucenja, i uporedim je sa mojom (isto mozete da uradite i vi).

Koliko vremena vam je potrebno da naucite materijal od oko 20 strana, i koju ocenu dobijate? Pretpostavlja se da o lekcijama nemate nikakvo prethodno znanje (uzimam primer of '20 strana', jer je to obicno kolicina materijala za kontrolne u osnovnim i srednjim skolama. Bar u mom slucaju, sad sam drugi razred srednje).

Alternativno, ako nikada ne ucite kampanjski, koliko vremena vam je potrebno da naucite jednu lekciju (bez ikakvog prethodnog znanja). Jedna lekcija obicno ima oko 4-5 strane.

Uf, ovo je teško pitanje... Prvo, ne sećam se da sam imao lekcije za koje nisam imao NIKAKVO prethodno znanje, jer se u moje vreme učilo iz sveske ono što zapišeš na času, tako da uvek imaš pojma o čemu se radi, i taj prvi korak "upoznavanja sa gradivom" ti je odrađen (i štikliran).
Drugo, gurao sam se da odgovaram pre nego što bi se nakupilo dvadeset strana. Treće, nama su na prirodnom smeru ipak malo (ili malo više) prežvakavali i razvodnjavali gradivo.

Ali ako je sve kako navodiš, mislim da treba DOSTA vremena, kao kada se sprema ispit na fakultetu, i da je preporučljivo raširiti to vreme na nekoliko dana po nekih 30-45 minuta učenja sa pravljenjem mape lekcije, slišavanjima i preslišavanjima, šetanjem po hodniku i deklamovanjem itd. Ako je cilj postići neke stvarno dobre rezultate, a ne samo prolaznu ocenu, onda spremanju ispita mora da se pristupi profesionalno.

I ako stvarno ne postoji NIKAKVO predznanje (neko ko nije bio u školi priprema se za razredni ispit) a gradivo je stvarno veliko, onda treba odvojiti bar sat vremena na upoznavanje sa gradivom (iščitavanje i fizičko crtanje mape lekcija na posebnom papiru kao neki algoritam)

Sad, mi smo to počeli da radimo tek na fakultetu, ali je činjenica da nismo imali toliko zahtevno gradivo u srednjoj školi.

Mislim da to zavisi od vise faktora, a pre svega da li ucis za test ili usmeno odgovaranje. Ja kad ucim za test (gde znam da ce biti ponudjeni odgovori, bla bla) ne potrosim ni 20% vremena od potrebnog za ucenje kad je usmeno odgovaranje :)
Ne znam tacno vremenski da kazem u minut koliko mi vremena treba, ali mi se cini da manje vremena treba kad ucis nesto o cemu nemas pojma (kao ja biologiju) nego kad imas neko prethodno znanje koje je onako, nesigurno, pa mislis da znas a ne znas, pa na kraju sve pomesas, pa ajd ispocetka (kao ja istoriju) :lol:

Back