kolike su plate profesorima na fakultetima?

Asistent je nize zwanje od profesora u srednjoj skoli, ili osnovnoj...
I asistent obicno sprema doktorat, ili nastavlja skolovanje. I ja mislim da asistent ima specijalnu pogodnost da ne placa nista u daljem skolovanju, i moze koristiti dom (nisam siguran sto posto za ovo)

a plate su im tako oko 30-40. Ne wisxe
A sxto se ticxe profesora, otworio sam swojewremeno isto temu. I uglawnom su se tzifre kretale oko 100 hiljada.. Ne bih basx rekao da su im 250 kako neki nawode ovde... Jer oni pored predavanja obicno imaju i rad u nekom institutu ili na wisxe fakulteta su :)

Ne znam ko te je slagao za ovo. Asistent (ne racunajuci one profesorove ljubimce koji sede na ispitu i za dnevnicu popunjavaju indekse) je uglavnom magistar ili postiplomac. Redovno se bavi naukom za razliku od vecine profesora u skoli koji cim zavrse zaborave sve i ne bave se vise time. Tako da je asistent mnooogo vise od skolskog profesorcica i ima vecu platu.
Sto se tice plata profesora, mislim da imaju fiksnu platu od oko 60-ak hiljada, s tim sto uzimaju procenat od prijava ispita, od skolarina, dnevnice za ispite, neki putne troskove. Plus, kao sto neko rece, mnogi rade na vise fakulteta, pisu naucne radove, prevode strucne knjige, pisu recenzije, predgovore raznih knjiga, pisu za strucne casopise itd. Tako da im izadje sigurno jos toliko. A asistenti imaju oko 50 hiljada.

Ono što ja znam to je da su plate redovnih profesora na državnim fakultetima od 100 do 300 hiljada dinara,zavisno od toga koliko je neki fakultet "atraktivan".Plate asistenata-početnika idu od 20 - 35 hiljada i ne zavise od toga da li je fakultet "atraktivan" ili ne.U platu koju profesori dobijaju sem redovnog iznosa koji dobijaju od države ukuljučene su i sume od prijava za prijemni ispit koje oni međusobno redovno dele kao "višak u poslovanju",honorari od knjiga koje studenti obavezno moraju kupiti i novac od projekata.Knjige koju profesori pišu su vrlo retko autorska dela,najčešće ih čine prepisani segmenti iz mnoštva knjiga drugih autora,što se vrlo lako da proveriti kada se na krajevima knjiga pročita spisak korišćene literature,koji često čini nekoliko stotina navoda.Što se tiče projekata,njih po pravilu u potpunosti realizuju asistenti,ali ogroman deo novca uzimaju profe.Ako neki asistent skrene pažnju profesoru na to,njegova akademska karijera će dugo,dugo tapkati u mestu.:rtfm:

Ono što ja znam to je da su plate redovnih profesora na državnim fakultetima od 100 do 300 hiljada dinara,zavisno od toga koliko je neki fakultet "atraktivan".Plate asistenata-početnika idu od 20 - 35 hiljada i ne zavise od toga da li je fakultet "atraktivan" ili ne.U platu koju profesori dobijaju sem redovnog iznosa koji dobijaju od države ukuljučene su i sume od prijava za prijemni ispit koje oni međusobno redovno dele kao "višak u poslovanju",honorari od knjiga koje studenti obavezno moraju kupiti i novac od projekata.Knjige koju profesori pišu su vrlo retko autorska dela,najčešće ih čine prepisani segmenti iz mnoštva knjiga drugih autora,što se vrlo lako da proveriti kada se na krajevima knjiga pročita spisak korišćene literature,koji često čini nekoliko stotina navoda.Što se tiče projekata,njih po pravilu u potpunosti realizuju asistenti,ali ogroman deo novca uzimaju profe.Ako neki asistent skrene pažnju profesoru na to,njegova akademska karijera će dugo,dugo tapkati u mestu.:rtfm:

Jel si ti normalan ne lupaj!
Odakle im 300 000!?
Pa sve preko 100 000 ja cu rezem vene?!
Ministarstvo bi do sada ladno bankrotiralo da je tako kako kazes!:rtfm:

Moj ujak je redovni profesor na Poljoprivrednom i osnovna plata mu je 50000,plus dobija pare za pisanje knjiga,predaje na 2 vise skole kao vandredni profesor i radi jos 100 poslova pored toga,tako da ne zive oni samo od te plate,ali na Pravnom faksu osnovna plata im je preko 100000..Nemaju svi iste plate........

Moj ujak je redovni profesor na Poljoprivrednom i osnovna plata mu je 50000,plus dobija pare za pisanje knjiga,predaje na 2 vise skole kao vandredni profesor i radi jos 100 poslova pored toga,tako da ne zive oni samo od te plate,ali na Pravnom faksu osnovna plata im je preko 100000..Nemaju svi iste plate........

Pretpostavio sam da je toliko, ali 200 000 mislim da je mnogo za srpski budzet za profesore, mozda neki i imaju oko 200 000 kao sto neko rece ali to neki su nekolicina ljudi verovatno:neutral:

Back