Koleno, meniskus, ligamenti.

• Začetnik teme Začetnik teme shako
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

shako

Početnik
Poruka
1
Molim vas, treba mi pomoć.

Biću nešto opširniji, oprostite mi na tome.
Znam da je na forumu ranije bilo sličnih tema ali zanima me još mišljenja i iskustava.

Pre oko godinu dana sam osetio bol u desnom kolenu. To se desilo nakon težeg fizičkog rada pri kome se koleno dosta puta naglo uvrtalo ili bar ja to vezujem za taj događaj. Bol je sa unutrašnje starne kolena. Pri tome koleno je oteklo u svom gornjem delu. Tada sam otežano hodao-šepao uz jače bolove. Otok i bol su trajali neko vreme i nestali nakon mirovanja od oko mesec dana. Pod mirovanjem podrazumevam normalno kretanje bez opterećenja. Kasnije kada god sam opterećivao nogu trčanjem ili nekim radom ili sportom obavezno je nastajala bol ali sa neznatnim otokom ili bez. Takođe se dešavalo i dešava da tokom noći i u mirovanju osećam bol koja se spuštala niz donji deo noge, ispod kolena. Takođe dolazi do bola kada dodirujem ili blago pritisnem određeno mesto sa unutrašnje strane kolena koje posebno iritira. To stanje je i sada s tim što nemam otoke. Ne mogu da trčim a ni da normalno čučnem. Imam konstantne bolove koji su pri otrećenjima jači ali generalno nisu neizdrživi. Npr. mogu normalno da plivam. Nakon par fizijatriskih akcija i akcija narodnih lekara mogu potpuno da savijem nogu ali ne bez bola. Turski sed posebno iritantan zbog bolova.

U međuvremenu sam uradio rendgen i magnetnu rezonancu te sam pregledan od starne tri hirurga ortopeda.

Nalaz MR je "...dok se u zadnjem rogu medijalnog meniskusa vidi horizontalna zona koja dospeva do zglobne površine, odgovara horizontalnom rascepu..." Iz nalaza sam naveo samo ono što nije ok.
Zključak MR-a je "Stanje posle rupture zadnjeg roga medijalnog meniskusa (horizontalni rascep)".

E sad, ni jedan hirurg nije jasno indikovao da je meniskus naprsao od kojih dvojica predlažu artroskopiju a jedan ne. Sva trojica su eminentni u oblastima i ustanovama u kojima rade.
Oni koji svakako predlažu artoskopiju smatraju da je ta metoda jedina koja može jasno da utvrdi stvarno stanje stvari. Sa druge strane predlažu se fizio terapije, suplementi, vežbe.

Probao sam sa par tretmana u državnom domu zdravlja sa elektroforezom, magnetom... i to ništa nije pomoglo. Išao sam i privatno i to je imalo nekog smisla ali rekao bih premalo a takođe zahteva veća finansijska sredstva.

Došlo je dotle da se ozbiljno dvoumim između da li operisati ili ne s obzirom da sam pred zakazivanje operacije. Jedino što me koči u toj odluci je činjenica da nijedan od hirurga pa ni nakon MR-a ne može da tvrdi da li je stvarno došlo do naprsnuća meniskusa te u tom smislu ne bih da me "buše" bez potrebe. Kažu, jednom kada se uđe u koleno to više nije isto..
Bio sam kod dvojice fiziatara i par narodnih lekara posle čijih sam akcija bio znatno bolje ali ne i sa rešenim problemom. Oni takođe ne savetuju operaciju.

Ostalo je ili da pokušavam i dalje sa nekim vidom saniranja ili na sto, što pokušavam da izbegnem zbog nejasne indikacije naprsnuća meniskusa jer možda su problem ligamenti i vezivna tkiva koji se mogu rešavati i nadrugi način..

Zanimaju me iskustva nakon operacije i iskustva ljudi koji nisu operisali a imali su slične probleme.

Znam da se i nakon intervencije ljudi bave čak i profi sportom itd...
Takođe shvatam da je odluka isključivo moja.

Molim vas za savete i iskustva.

Srdačan pozdrav!

Back