Sednicu etičkog odbora zakazuje predsednik dr Goran Bogdanović.
Jel to ovaj lik?
Пријава против паланачког неуролога
Лекар Горан Богдановић оптужен да је одбио да прегледа 81-годишњу пацијенткињу, а њену здравствену књижицу бацио на под
Смедеревска Паланка – Драган Радовановић из Глибовца код Смедеревске Паланке 10. маја поднео је пријаву директору паланачке Опште болнице „Стефан Високи” против доктора Горана Богдановића, неуролога и бившег директора ове установе, због тога што је, како тврди, одбио да прегледа његову 81-годишњу мајку, бацивши јој здравствену књижицу на под.
Радовановић се овим поводом обратио „Политици” и проследио нам копију пријаве, а на исход још увек чека.
Према Радовановићевим речима, најпре је 26. априла одвео мајку Милицу на заказани контролни преглед код доктора Богдановића. Тада није прегледана, као и још десетак пацијената, јер је медицинска сестра објаснила да су велике гужве и да дођу после празника. Поучени овим искуством, 10. маја су поранили и већ око 6 часова он и мајка били су испред ординације, како би избегли гужву и чекање. Били су, тврди, први. После њих пристизали су и други пацијенти и предали здравствене књижице. Како је навео у пријави, медицинска сестра је узела књижице, а убрзо је стигао и доктор који је са собом већ увео једног пацијента. Затим је, наводи Радосављевић, ушао други, па трећи...
– Питао сам сестру да ли постоји могућност да нас поново врати, рекла је да ће мајка бити прегледана. Изашао сам и чекао. Почела је прозивка, али поново нисмо били ни први, ни други, а ни трећи. Сестра је поново изашла, питао сам је како то да нисам прозван, рекла је да прво иду лежећи пацијенти. Завршили су и са њима и поново је почела прозивка. Пошто ни тада није прозвала мајку, ушао сам у амбуланту и питао: „На шта то личи?” Доктор Богдановић је отворио врата своје ординације и сав бесан питао сестру ко сам и које је моје име. Када сам рекао име мајке, узео је књижицу, бацио је на ходник и рекао: „Неће бити прегледана”. Направио сам телефоном фотографију и узео име и презиме првог пацијента који је седео до мене. Након тога отишао сам код главне сестре, која ме је упутила у правну службу где сам написао пријаву, стоји у пријави коју је Драган Радовановић поднео против паланачког неуролога.
Овом инциденту није претходио никакав лични сукоб са доктором Богдановићем, напротив, тврди наш саговорник, њих двојица се познају и јављају се једно другом на улици.
Вршилац дужности директора болнице др Никола Ристић за „Политику” каже да је пријаву погледао и од колеге Богдановића и медицинске сестре затражио писане изјаве поводом тврдњи пацијента.
– Стигле су њихове изјаве. Доктор Богдановић је написао да је књижицу спустио на под поред врата. О тврдњама пацијента да је рекао да неће прегледати његову мајку, доктор се није изјаснио – каже Ристић.
Упитан, зашто би неко спустио здравствену књижицу на под, каже да се и он исто то пита.
– То спуштање књижице, не знам шта то значи. Могу да прочитам ово што пише, али моја одлука мора да буде на основу рационалног размишљања и запажања, а не прича за малу децу. Свакако, без обзира да ли је пацијент у праву или не, неко ко се бави медицином, себи не може да дозволи да баца нечију књижицу – објашњава актуелни директор болнице и најављује да ће до краја недеље, када прикупи још неке информације у болници, одлучити о епилогу инцидента и о томе обавестити пацијента који се жалио.
Позвали смо и доктора Богдановића за коментар. У кратком разговору поручио је да дођемо у паланачку болницу.
– Не видим никакву потребу да се „Политика” о овоме информише, поготово не телефоном. У време када сам био директор позивао сам све медије да дођу овде да испричам неке ствари, нико се није јавио, а сада за ово немам никакву потребу да вам дајем изјаве. Оно што је од мене службено тражено ја сам доставио, а ако директор дозволи даћу вам све информације које имам – казао је доктор Богдановић.
Овај паланачки неуролог у време директоровања често је био у медијима. По доласку на челну позицију поднео је кривичне пријаве против двојице претходника оптужујући их да су мимо законске процедуре куповали опрему вредну око 12 милиона динара, од које део никада није употребљен. Потом је бронхоскоп, који није коришћен у Паланци, уступио београдском Ургентном центру. У жижу јавности је доспео и када у новембру 2015. није дозволио добровољно давање крви подмлатку ДС-а из те општине, уз образложење да хуманитарна акција не може да се спроведе из техничких разлога. Ништа мању пажњу није изазвао ни сукоб са др Владимиром Милосављевићем, који је тврдио да је Богдановић хтео да му оспори раније добијену специјализацију. Виши суд у Смедереву забранио је прекид специјализације, али је потом уследио отказ, након чега га је министарство вратило на посао. Према писању медија, као други део тадашње плате млади доктор примио је свега три динара, на шта је Богдановић одговорио да он не броји паре.