Kokta -jugoslovenska verzija Koka-Kole.

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
384.002
8. marta 1953. godine u Planici predstavljena je Kokta, jugoslovenska verzija Koka-Kole.
Otac Kokte, Emerik Zelinka stvorio ju je u preduzeću "Slovenijavino".
Upotrebio je plodove šipka, vitamin C, razno aromatično bilje, karamalizovan šećer i izvorsku vodu.
Glavni sastojak bio je plod divlje ruže, divlji šipak. Ime Kokta nastalo je iz reči koktel.
U prvoj godini proizvedeno je oko milion litara kokte. Punila se u flaše od 0,25 litara.
U narednih 14 godina svoga postojanja, prodaja kokte rasla je za čak 25% godišnje.

493277922_30403614265896374_7236127557061034120_n.jpg
502671874_30403615235896277_5448724067015489147_n.jpg

Probao ja mojim klincima da pre 15-tak godina dam Koktu, starije dete se secalo Kokte iz Srbije ali mladje nije imalo pojma sta je to iselio se a da je nikad nije pio, ja im pricao o tome kako smo mi pili Koktu pre nego Coca Colu. Tada vec kao 10-godisnjaci probaju oni Koktu... i bljak, "kako nesto ovako odvratno si mogao da pijes?".

I kad pricam sa prodavcima u prodavnicama sa "nasom" robom kazu da niko mladji to ne kupuje, kupuju samo matori yugonostalgicari.

Probao ja mojim klincima da pre 15-tak godina dam Koktu, starije dete se secalo Kokte iz Srbije ali mladje nije imalo pojma sta je to iselio se a da je nikad nije pio, ja im pricao o tome kako smo mi pili Koktu pre nego Coca Colu. Tada vec kao 10-godisnjaci probaju oni Koktu... i bljak, "kako nesto ovako odvratno si mogao da pijes?".

I kad pricam sa prodavcima u prodavnicama sa "nasom" robom kazu da niko mladji to ne kupuje, kupuju samo matori yugonostalgicari.

meni kokakola optereti želudac i nadima a kokta je laka osvežavajuća i pitkaa

Od svih tih soft otrova, Cockta je bila i ostala klasa za sebe.
Zagrebačka pivovara muti neku Hydru od naranče i limuna, bolja i manje nezdrava alternativa Coca Cola proizvodima, ali još uvijek otrov.
Realno, Cockta je isto otrov, ali najukusniji i najmanje štetan otrov, uz možda Coca Cola Schweppes Bitter Lemon.
Od gaziranog najbolje Sarajevski kiseljak ili neki lager (nebitno koji i čiji, bitno da sam jako žedan, on hladan i boca je 0.5L).
Ovih dana derem Jelen, to je u Hrvatskoj egzotika.
Lava ima posvuda, Jelena ne.
Ako bi već mogao birati, zimi Zlatorog, ljeti Pan.

Od svih tih soft otrova, Cockta je bila i ostala klasa za sebe.
Zagrebačka pivovara muti neku Hydru od naranče i limuna, bolja i manje nezdrava alternativa Coca Cola proizvodima, ali još uvijek otrov.
Realno, Cockta je isto otrov, ali najukusniji i najmanje štetan otrov, uz možda Coca Cola Schweppes Bitter Lemon.
Od gaziranog najbolje Sarajevski kiseljak ili neki lager (nebitno koji i čiji, bitno da sam jako žedan, on hladan i boca je 0.5L).
Ovih dana derem Jelen, to je u Hrvatskoj egzotika.
Lava ima posvuda, Jelena ne.
Ako bi već mogao birati, zimi Zlatorog, ljeti Pan.

ljeti i da listaš pan erotiku i vrući kaj 🤣

Back