Kojim jezikom ucite dete da govori?

neznostopalo

Zainteresovan član
Poruka
134
Pozdrav "Srbo-Amerikanci"!!! Moja zena i ja planiramo da se prselimo u Toronto, Canada u septembru. Ona je trenutno u 3. mesecu trudnoce. Dete cemo naravno da ucimo i srpski i engleski, ali "ne znamo" kako da ga ucimo. Da li je bolje neko vreme govoriti na engleskom pa na srpskom, ili jedan dan na srpskom a drugi na engleskom? Kako ste vi ucili vasu decu da govore srpski i engleski? Da li dolazi do mesanja jezika kod deteta?

Hvala i pozdrav svima.

Pozdrav "Srbo-Amerikanci"!!! Moja zena i ja planiramo da se prselimo u Toronto, Canada u septembru. Ona je trenutno u 3. mesecu trudnoce. Dete cemo naravno da ucimo i srpski i engleski, ali "ne znamo" kako da ga ucimo. Da li je bolje neko vreme govoriti na engleskom pa na srpskom, ili jedan dan na srpskom a drugi na engleskom? Kako ste vi ucili vasu decu da govore srpski i engleski? Da li dolazi do mesanja jezika kod deteta?

Hvala i pozdrav svima.

Veoma zeznuto pitanje.
Iako je moje dete pricalo i engleski i sprski pre nego sto smo dosli u Kanadu, sad prica samo engleski. Mi mu sve pricamo na srpskom a ono sve odgovara na engleskom. Za sada mi je dovoljno da nas razume i ne zelim da ga na silu teram da prica srpski. Ako zeli propricace. To je moje iskustvo, a naravno sve zavisi i od deteta.
Zavisi od puno okolnosti, da li dete ide u vrtic (moje ide pa zbog toga i zna engleski relativno bolje nego zena i ja i to samo sa 4,5 godine, savrseno upotrebljava present perfect i pasiv), da li su tu baba i deda (znam ljude cija deca nisu progovorila rec engleskog do 5 godina i kad su krenuli u skolu potpuno su se izgubila). Naravno u ovom slucaju ce kad tad nauciti engleski, ali ima zestoko stresan period u zivotu, a ja to svom detetu ne zelim.

Takodje mislim da je jedna od presudnih stvari da li se druzite sa Srbima. U Kalgariju iovako nemam mnogo Srba, a ne zelim da se druzim sa Srbima samo zato sto su Srbi. Zanimljivo je bilo kada smo otisli u crkvu za Uskrs, svi odrasli su pricali na srpskom, a sva njihova deca medjusobom na englskom ;)

Na kraju krajeva ako zna sprski nece mu skoditi. Ako ga samo razume nije ni to lose. Ako ga ne zna, ipak zivi u Kanadi, u zemlji u kojoj se prica engleski (francuski), tako da ce znati jezik zemlje u kojoj zivi. Samo u mojoj firmi znam gomilu ljudi (25-40 god) ciji su roditelji dosli kao imigranti a ne znaju svoj imigrantski jezik . Ne vidim da im to nesto smeta u zivotu...

Poslednja izmena:
Možda da jedan od roditelja s njim priča srpski, a drugi engleski...

Naravno jedan od uslova za to je da taj drugi roditelj zna savreno engleski. U bilingularnim porodicama deca znaju savrseno oba jezika jer im roditelji znaju savrseno spostvene jezike. Iz mog iskustva dete ce bolje engleski nauciti iz skole ili vrtica nego od roditelja. Uglavnom je dovoljno da svi pricaju sprski kuci, a napolju (posao, skola) engleski.

Naravno jedan od uslova za to je da taj drugi roditelj zna savreno engleski. U bilingularnim porodicama deca znaju savrseno oba jezika jer im roditelji znaju savrseno spostvene jezike. Iz mog iskustva dete ce bolje engleski nauciti iz skole ili vrtica nego od roditelja. Uglavnom je dovoljno da svi pricaju sprski kuci, a napolju (posao, skola) engleski.

Bas tako. Dete treba sa roditeljima u kuci da govori samo i iskljucivo srpski. I tako ce engleski brzo da nauci vec igrajuci se sa drugom decom.
Roditelji bi trebalo da budu konsekventni i da zaista u kuci ne mesaju oba jezika, jer se onda ide linijom manjeg otpora pa se srpski zanemari.

Veoma zeznuto pitanje.
Iako je moje dete pricalo i engleski i sprski pre nego sto smo dosli u Kanadu, sad prica samo engleski. Mi mu sve pricamo na srpskom a ono sve odgovara na engleskom. Za sada mi je dovoljno da nas razume i ne zelim da ga na silu teram da prica srpski. Ako zeli propricace. To je moje iskustvo, a naravno sve zavisi i od deteta.

Na kraju krajeva ako zna sprski nece mu skoditi. Ako ga samo razume nije ni to lose. Ako ga ne zna, ipak zivi u Kanadi, u zemlji u kojoj se prica engleski (francuski), tako da ce znati jezik zemlje u kojoj zivi. Samo u mojoj firmi znam gomilu ljudi (25-40 god) ciji su roditelji dosli kao imigranti a ne znaju svoj imigrantski jezik . Ne vidim da im to nesto smeta u zivotu...

Svakako da ne smeta da dete govori samo engleski, ali svakako da ne skodi da zna srpski jer ce mu kasnije biti jako,jako jednostavno da uci recvimo i ruski, ali i
da razgovara i sporazumeva se sa babom,dedom, nekim rodjacima iz Srbije.

to :ok:

Definitivno srpski u kuci. Engleski ce brzo nauciti u vrticu i kasnije u skoli...pa zasto placamo vaspitacice onoliko.
Dosli smo davno u ameriku, cerka je tada imala 4 ipo godine, to bi rekli ni tamo ni ovamo sa jezikom. Taman se dete naviklo na slova, cirilica...latinica i za samo godinu dana savladala je engleski bez problema. Moja supruga i ja smo se dogovorili da cemo pricati u kuci isklucivo srpski sa decom i to samo iz razloga da im se deca ne podsmevaju kad malo porasti i odu kod baba i deda nazad za Srbiju. Velika su pomoc babe i dede ako su u zdravstvenom stanju za daleki put da vam dodju na par meseci. Mi smo imali tu srecu da je moja draga Tasta dolazila nekoliko puta po 6 meseci. Em sto skuva em i decu pazi. Drugo dete je rodjeno ovde sa 4 godine krenuo u vrtic i podjednako dobro se snalazi sa oba jezika. Njega je cuvala jedna Baka ovde po ceo dan dok smo mi radili. na je Licanka pa mi sin ima nekoliko reci i iz tog podrucja. Mnogo smo joj zahvalni na cuvanju deteta. A vama preporucujem: ako ste u finansijskoj moci...dovedite nekoga odande da vam pomogne. Visestruko ce vam se isplatiti.

Hvala i pozdrav svima.

Ej, ja imam pitanje za tebe, kako planirate to trudnoca, tamo ste, a nemate helath care prva tri mjeseca???? Ja imam slicne planove i bas se brinem za taj period izmedju. Nosim se mislju da sletimo u Albertu, jer tamo tece od prvog dana. Pregledi, konrole, i sam porodjaj ili nedaj Boze neka komplikacija???????? Sta ste planirali? Bas bi mi znacilo da vidim sta drugi misle.

Back