Koji vam je gori od ove dve vrste trenera?

bRu zLi

Poznat
Poruka
9.401
Podelio bih negativne verzije trenera u neke 2 opste grupe -

rexkwondo.jpg

Jedni su McDojo treneri koji su fini, kulturni, dobri, ali vise vam predaju ples nego borenje realno, ali na njihovim treninzima uzivate u smislu da ste psiholoski zadovoljni, ispunjeni, srecni, zdravo je za zdravlje, kako mentalno tako i fizicko. Ekipica je ok, druzite se, idete radosni na treninge. Jedina mana toga svega je - nemate osecaj da ste borac, sportista i "martial artist", necete nikada zapravo postati "master" i majstor vestine kao pravi majstor vestine ili uspesan sportista sa medaljama, imate utisak pre da trenirate kampovanje, egzoticne plesove, joge za trudne zene, nego borilacki sport i borilacku vestinu.

1412890722_hqdefault.jpg

Drugu vrstu trenera bih predstavio kao sumaute agresivce, koji zive u svom svetu i iscekuju treci, cetvrti, peti svetski rat, ili koji kao da pate od panicnog poremecaja, pa svakog dana istinski veruju da ce na njih biti pokusaj ostvarivanja mnogostrukih atentana, te se borac i praktikant njegovih vestina i sportova mora osposobiti 10001%...jer.....opasnost vreba sa svih strana, svakog trena, od latentno svih mogucih ljudi. :whistling:

Mislite da sam preterao malo? Definitivno postoje ovakvi ljudi, samo ih je tesko prepoznati na prvu, a i nikom se nece ovako ispovedati kao popu ili svom psihoterapeutu. Sve je to nekako sublimirano i potisnuto u "vredan rad i trud", zalaganje, isticanje da je svet rizicno mesto po zivot, pa je "opravdano" biti fanatik i vaditi dusu svojim ucenicima na treningu i sl.

Mislim da takav pristup i uopste pesimisticni, panicni i paranoidni pogled na svet deluje lose i po ljude i po mlade u razvijanju, kao sto anxiozni roditelji prilikom vaspitavanja decu nauce i da budu anxiozne licnosti i razviju visoki neuroticizam kod njih sutradan.
Tako i ovi.

Ok, svi mi zelimo realno da treniramo, da naucimo zaista nesto i naravno - kada se nadjemo u bezizlaznoj situaciji da se realno odbranimo od protivnika i vidimo da ono sto smo godinama trenirali zaista - RADI. :rtfm:

Ali budimo iskreni ! Da li je zaista potrebno da praktikatni postanu svi do jednog invalidi do 25-e godine i zavrse i sportsku karijeru i borenje uopste a mnogima se zgrozi to sve pa i batale svet borilackih vestina i borilackih sportova.
Da li je zaista neophodno prerano ulaziti u sparinge sa 200% snage i jacine sa minimumom ili i bez opreme, a nisu savladali ni srednje slozene pokrete, kombinacije, nisu kondiciono spremni i sl?
Da li je zaista neophodno sektaski voditi klub koji se bazira na krvi, na pitbulovima, na kaFezima, na opstoj agresiji i indirektnim stavovima - "MI smo baje, mi smo opasni, vi trenirate da izgledate lepo, a mi treniramo da vam p... izlomimo" ? Da li je zaista potrebno pored toga sto ce ovladati izuzetno realnim, agresivnim i smrtonosnim udarcima i tehnikama, da imaju i ""smrtonosne poglede" da izgledaju opako da se sire u predelu latisimusa kada idu, a moze voz da im prodje ispod ruke, a u isto vreme mrze i hejtuju te bildere jer se stezu i sire na binama 5 minuta, a ovi to rade isto 24h kroz zivot? I jos nemaju misice takve opet...:hahaha:
Da li je to izvor mrznje prema njima, to sto imaju manje misice od njih, pa frojdovski sublimiraju misic za falus, ili pak antisocijalni poremecaj licnosti i problemi sa autoritetima, pa svako ko pretenduje da bude veci autoritet od mene i veci baja kod mene izaziva komplex alfa muzjaka i moram dokazati da sam ja ipak bolji ili? Pogledajte samo Kristijana u Farmi....ne dao ti bog da nesto mozes bolje od njega, umes vise od njega, da si nacitaniji od njega, da imas veci IQ, ili da ti se slucajno omakne da kazes da mozes da pokusas da se potuces sa njim iako si uveren 99% da bi izgubio? Neeee, kako si smeo to izreci. Moze samo da te on bije, nikako da pokusas da se bijes sa njim.

I naravno kako uvek biva, takvi treneri i klubovi privlace i takve ucenike, a ostali se klone daleko toga, pa je tesko reci i zakljuciti da li takav klub i trener proizvode takve ucenike i licnosti od normalnih mladih ljudi, ili pak takvi ucenici su i bili takvi genetski + uslovima sredine doveli svoj genetski okvir skoro do kraja, a eto u klubu ce samo uraditi "master rad", tesko je reci i razdvojiti gde je tu kauzalitet.
Korelacija itekako postoji, zasigurno. Nadje se i medju njima pojedini "kukolj" - neki fin, kulturan, obrazovan mlad covek (ili covek u godinama) koga brzo diskriminise vrsnjacka grupa coporativno, jer totalno odudara sektaskom mentalitetu. Njegova jedina mana je verovatno to sto nema puno psihopatskih crta licnosti, previse je empatican, pa ga neretko prozivaju i da je pi.cka....Nema za psa besnog pitbula i nema mnogo tetovaza, nije rasista, homofob i sexista. Tako da pre ili kasnije takvog indirektno nateraju da prestane da trenira kod njih, iako je bio dobar borac, zeleo realno da nauci borenje i slicno.

Najbolje je kada su trener, klub i vezbaci nesto napola od ove dve grupe opisanog - kada trener nije McDojo sumanuti diletant koji ce "poplocanim putem za pakao" previse uliti samopouzdanje neadekvatno obucenim smotanim antifit smokljanima za borenje, ali pak i da ne bude agresivac koji ce podsrekavati ono agresivno u coveku previse, previse izlagati svoje ucenike nekim krvolocnim borbama kao da su psi a ne ljudi a sve pod devizom "mora to tako jer se realno vezba". Pa onda bolje nista ne vezbati, nego to, kod takvog. Veca je verovatnoca da ces ostati invalid i obogaljen jer si trenirao do 20 i neke kod takvih nego da celog zivota zivis u ovako "rizicnom i opasnom svetu, gde iza svakog coska vrebaju Kun Fu majstori koji bi da te pobede". :roll:

Najbolje bi bilo da se ucenici treniraju da na prvom mestu to pospesuje njihovo i kratkorocno ali i dugorocno zdravlje, pa onda tek realnu upotrebu na ulici za nekada.....
Ko je normalan, ko se ne k.urci, ko ne izaziva probleme i ko ne zalazi u legla gde se ionako skuplja drustveni otpad u 95% slucajeva u svom zivotu nece bii ni u prilici da isproba svoj sport i vestinu.

Eto, uzeo sam sve negativno iz ovoga i grubo podelio u 2 grupe, ni jedna ne valja i svaka ima svoje mane, kontrarne su jedna prema drugoj, tako da mozemo sada diskutovati sta je od ta 2 gore.
I zaista posle ovog pisanja, opet ne znam sta je gore - Mc Dojo trener koji je cool i cool mu je ta prijateljska "sekta", ali ce vam napumpati vestacki sumanuti sistem verovanja da se opasan master pa ce svaka malo labilnija licnost da krene i na Tajsona pod izgovorom ja sam master, ja znam Kun Fu, ili pak agresivac trener, sa psihopatskim crtama licnosti koji ce vas zaista obuciti da budete masina za mlevenje mesa, pa cete i biti svesni da ste mnogo opasni po okolinu, ali ako imate i vi psihopatske crte licnosti, upravo to ce vam biti slatko pa cete ici ulicama sireci se da iznova i iznova uzimate potvrdu iz prakse da ste alpha male, a vremenom se to i usladi, a nasilje postane jedan prijatan cin dok ne predjete tridesetu i shvatite da ste invalid pa ne mozete vise ni stoni tenis ljudski da trenirate, a i Alchajmer type of things are coming.. ......:mrgreen:

Ne mogu nikako da nadjem pravi primer ove druge kategorije sumanutih agresivnih trenera - nema nigde na YT taj video klip, a cini mi se da ga je izbacivala neka nasa MMA organizacija, ili mozda kick-box, box organizacija, kao primer ludog trenera.

Radi se o treneru da li boxa ili MT kikboksa (mozda cak i MMA mada ne verujem) koji je poredjao svoje ucenike u kolonu kao da cekaju za secer, melko i hleb devedesetih, i onda ide od jednog do drugog i bukvalno mu njihove glave sluze kao bokserska kruskica, dodje tako izudara te u proseku od 50-100 puta, ne sad nesto jako da se onesvestis ili prokrvaris, ali dovodljno da razvijes 101 neurolosko oboljenje u narednih 15 godina.

I naravno posle udaranja svakog od njih ide sektasko bodrenje od strane trenera i svih ostalih tipa - "Bravo, svaka ti cas', e sad si opasan momak/devojka, celici se siiinkooo, mora da se izdrzi ovo".
Cak ni devojcice i devojke, zene nisu postedjene ovoga, i dobijaju isti tretman kao i muskarci.

Ako ovo rade, pa cak i na svakom trecem treningu, glave ovakvih ljudi za 2 meseca treniranja ce biti iznutra, neuroloski i psihijatrijski gledano kao glave boxera posle 500 profesionalnih meceva i to u poznoj starosti.

Neko toliko ne primi udaraca u glavu (i to ni za sta) ni za 5 godina treniranja boxa....Hajde sto se dobijaju udarci sa 50% snage pod punom sportskom zastitom u toku sparinga na treninzima - to i mora je l te, "ne uci se plivanje u praznom bazenu mahanjem rukama", jer se drugacije covek ne moze sto realnije osposobiti....Ali stajati kao pocetnik kao budala, sa spustenim rukama dok te jedan idiot udara po glavi i to rukama u rukavicama (pa su potresi mozga jos veci i gori nego golom rukom da ih udara), ne radeci nista, ne naucivsi nista, kondiciono ne postici nista, pa to je straaaasno. Jos ako se prisetimo da nam mozak pliva u likvoru, tecnosti i da je svaki udarac po mozak los.....tiha jeza.....

Ti ucenici takvi dog doguraju da izadju na svoj prvi zvanican mec, ima da se tresu k'o otrovan pacov.......

Ako neko ima klip, da ga postavi ovde, ja nikako ne mogu da nadjem....

Onaj koji uzima mnogo para je los trener.

Pa ova tvrdnja ne mora da stoji.... Neko moze da trenira ucenike i drzi klub jer mu to strast npr i da bi boostovao svoj ego i napravio kult licnosti od sebe (jer ima psihopatologiju licnosti) i da uzima samo sicu ucenicima, da bi imao sto ise polaznika odn sto vise fanaticnih fanova kult-lidera, a ne da bi finansijski dobro zaradio, jer je mozda finansijski veoma dobro situiran.
Posto on ne uzima mnogo para, po tvom stavu da li ispada da je zato i dobar trener? Naravno da ne i da to ne mora da znaci.

Tako da ne mora da znaci ni da je neko los trener jer uzima mnogo para. A i to mnogo je relativan pojam. Za nekog je mnogo i 1000 din da da za neku cumez-teretanu u unutrasnjosti Srbije, a za nekog je ono "klasika" da daje i po 4-5000 din mesecno za treniranje necega....Pa tek onda kada dodju seminari, pa posebne obuke, pa polaganja za pojaseve/rangove/zvanja..... Nakupi se tu mnooogo para..... Opet za nekog je to - nista, a za nekog je to celo bogatstvo.

Sto je za Srbina mnogo, za Svajcarca je sica, kusur od 'leba.

Tako da argument novca i cene ne drzi mnogo vodu kada se prica argumentovano o "dobroti" trenera.

I ovo nije univerzalna tema o trenerima, pa svako da pise o bilo cemu sta mu padne napamet. Izneo sam 2 kategorije losih trenera i smisao teme je da se kroz diskusiju izglasa ili izrazi neko opste, globalno misljenje o tome koja je grupa od ove 2 gora i pogubnija po pojedinca, po celo drustvo, po ceo svet, na kraju krajeva.

Na zalost danas svako moze da kupi neku diplomu i sebe nazove trenerom.

Tako je. Ali i ta diploma ili nedostatak iste, nema mnogo povezanosti sa sumanutoscu i sektaskim uredjenjem kluba. Ono istina, u pravu bi ti bio tim argumentom da zivimo u nekom utopijskom sistemu gde sve treba da bude idealno i gde neka diploma znaci puno toga pored one specijalizovane strucnosti iz samo 0,001% bitisanja covecanstva.....Ali nazalost nije tako....Pogotovo u ovo ludo vreme.... Mada, uvek je vreme ludo, ne znam ni kada to nije bilo ludo...

Neko ne mora da ima diplomu i neke posebne uspehe u sportu i borilackim vestinama, ne mora se o njemu snimiti film za xxx godina kao o Yip Manu ili kome vec, a moze biti dobar trener, koji nece trovati ucenike, koji nece od njih praviti buduce delinkvente, koji ih nece obogaljiti na ovaj ili onaj nacin, pomraciti im um, izvuci ono najgore iz njih i slicno..... Moze produktivno delovati na njih, na njihovo zdravlje, realno im stavljajuci do znanja sta mogu uraditi tim "znanjem" koje ce dobiti od njega itd.

Bilo da neko ima diplomu ili ne, moze i ovo jedno dobro uraditi i ovo lose uraditi. Diploma sama po sebi znaci nesto, ali se ne ponasa diploma, vec covek. A posto je ucenje samo jedan aspekt licnosti, mogucnosti i potencijala jedne slozene masine koja se naziva homo sapiens, taj samo 1 aspekt coveka (diploma = ucio, pamtio memorisao i stekao diplomu) ne znaci automatski boljitak i dobitak na svim ostalim dimenzijama psihofizickog potencijala homo sapiensa.

Seti se samo da nekada po novinama procitamo kako je vrsni hirurg spasio prvobitno coveka od neke teske bolesti koja je izleciva samo hirurskom intervencijom, a onda mu je taj isti pacijent malo kasnije izlecen i umro.....jer mu taj isti hirurg zaboravio makaze u stomaku. Da li je diploma kriva za ovo? Pa ne, ali covek jeste...Iako je imao IQ170 i bio student generacije na fakultetu, najmladji najsposobniji hirurg....
Ovo je naravno, samo primer jedan koji ne potvrdjuje pravilo......A sve ovo treba da nam stavi do znanja da "krivca" trazimo i moramo traziti u drugim dimenzijama licnosti coveka.

O pa de si ti :)

Nijedna grupa ne valja.
Oni prodaju maglu,a ovi drugi su kompleksasi,koji su od silnih prijava i tuca izgubili svaku mogucnost da se zaposle na normalnom radnom mestu,poceli su da treniraju malo boks,malo rvanje i onda se predstavljaju kao MMA treneri.
Znam nekoliko takvih.
Teski kompleksasi,obicna nekorisna masa koja uziva da povredjuje ucenike na sparingu,ako ga nadmudris dobijes jos vise batina,jer boga ti gde smes da budes bolji od takvog autoriteta.

O pa de si ti :)

Nijedna grupa ne valja.
Oni prodaju maglu,a ovi drugi su kompleksasi,koji su od silnih prijava i tuca izgubili svaku mogucnost da se zaposle na normalnom radnom mestu,poceli su da treniraju malo boks,malo rvanje i onda se predstavljaju kao MMA treneri.
Znam nekoliko takvih.
Teski kompleksasi,obicna nekorisna masa koja uziva da povredjuje ucenike na sparingu,ako ga nadmudris dobijes jos vise batina,jer boga ti gde smes da budes bolji od takvog autoriteta.

Nijedna grupa ne valja.

Kako bre brate ne valja? Je l si siguran ? Ma ovi su ok bre...:hahaha: Ej salim se ja malo sa tobom - pa naravno da ne valja ni jedna grupa druze, upravo i zato sam otvorio temu, da pokusajem diskusije mozda, znaci moozda, ipak utvrdimo koja je gora. Nema reci uopste da li su lose i da li je mozda neka grupa od ove dve dobra - definitivno nije, to znamo svi mi malo iskusniji koji smo prosli kroz obe, ili smo gledali kako neko prolazi.

Dakle, odmah u samom startu postavio sam stvari da su obe grupe lose. E sad da diskutujemo sta je ipak gore, tipa hipoteticki da si prinudjen da moras biti u jednoj, ili npr tvoj brat, dete, sestra, zena i sl. :mrgreen:

Znam da nemam prava od vas da to trazim, pogotovo uzivo da radite haha. :pop2::pop: Ali zato i sluzi npr forum, gde mozemo hipoteticki obradjivati neke stvari i zamisljati sta bi bilo kada bi bilo i onda to proucavati.

Znam nekoliko takvih.

Odlican odgovor. Svidja mi se pokusaj tvoje objektivnosti, obzirom da bese volis MMA i treniras ga (ne znam da li jos uvek, pre si pricao da imas razne neke povrede). Dakle, posto ti je MMA drag i volis, a ipak ne "zivis u oblacima", ti kritikujes ono sto ne valja u MMA svetu i to cenim. Zarad nekih koji uopste ne daju da se takve u njihovu vestinu, idealizuju to, pa se onda maltene to kosi sa religijskim postovanjem necega. :dash:

Tako to biva. Ovo si odlicno rekao. Upravo ovo rade neki od njih - Radi se opasno i jako, realno, ali bajo moj samo da ja tu izadjem dominantniji. Ako ga ti nadmudris i realno jace potkacis - aaaaa pa to je previse jako i boli i kako ti to smes bree, e sada moram da te kaznim. :hahaha:
Neki da, imaju komplekse da kazemo, a postoje i oni bez komplexa ali moraju da se pokazu ispred ucenika da su oni uvek dominantniji i izasli kao "pobednik" jer se time veeecito ostalim ucenicima jaca sektaska ubedjenost da su okruzeni opasnim jakim nepobedivim likom, i da dok god treniraju to i streme da postanu kao svoj master trener, i njih niko nece moci nadmudriti jednog dana.
Onda se ta idealna agresivisticka figura trenera dodatno jaca i jaca i idealizuje pa neretko takvi treneri postanu bukvalno i kult-lideri.
Jos ako Guglaju pa se zainteresuju u 101 new age glupost pa u to implementiraju npr da ucenicima uvaljuju i Herbalife proizvode, i razne cajeve, mazalice, prevencije od rakova, povreda, jacanje imuniteta, ulja, blendere za pravljenje vocnih sokova, sky is the limit. Velika lova tu moze da se obrce.

Zanimljivo je da ovaj ovakav opisani podtip agresivnog trenera se uklapa u profil i ovog trenera iz prve McDojo "nezne" grupe - I on na isti nacin pravi od sebe kult licnosti i alpha male muzjaka, samo im se metod razlikuje - Ovaj vise ide na retoriku, vise mistike, ezoterije, magije, znaci preko neznosti i zaludjivanja to sprovodi za razliku ovog agresivnog koji to radi sirovom agresijom i dominacijom.
Jos ako uzmemo u obzir da ovaj Mc Dojo trener uvek ima ucenike neke koji se veoma lako pokoravaju autoritetima i prate ih, niskog su samopostovanja i treba im oslonac, "neznom mekanom" treneru veoma lako polazi za rukom da pokaze fizicku silu i dominaciju uz minimum ispoljene agresivnosti i povrede svog ucenika, jer ucenici kao sumanuti cim ih trener malo pipne, gurne ili udari (cvrga-neznim udarcem) oni skacu, bacakaju se, uvijaju se, padaju, prave ceo spektakl sami da bi trener izgledao preeemocno.

Zastrasujuce je sto mnogi od njih to rade upravo instinktivno, psiholoski sami od sebe, nije im to trener naredio niti im zapretio, niti im dao naznaka da se tako ponasaju ni direktno ni indirektno.
To bi najbolje opisao kao neko stanje - povladjivanja i slihtanja treneru - kao npr "kada mi trener blokira udarac, i malo uvrne ruku, ja cu se ceooo izvrnuti i jauknuti, postaviti se u sto gori potcinjeni polozaj, i onda cu osvojiti simpatije trenera i posto osecam strahopostovanje ako ne ne izgrdi ja cu biti veoma srecan, prvo zbog sebe, a onda i zbog toga sto se trener prikazao kao bas opasan i mocan baja, koji ima srmtonosne tehnike, a ja kod njega treniram pa se nadam da cu i ja biti takav jednog dana".

Evo na sta mislim kada ovo sve govorim - jeste da je trener shizoidni shizofrenicar, ali ucenici.... :dash::dash::dash:

Da se ne radi o lazljivcima i manipulatorima koji glume nego zaista shizofrenim sumanutim ljudima govori i kraj video klipa gde ovakvi "master" treneri prihvataju pozive za tuce i sportske borbe, 100% ubedjeni da su oni to sto pricaju svojim ucenicima, i sami veruju da ce nekim magijama i nekim cudnim tehnikama pobediti veoma lako onog ko ih je izazvao cak i kada je taj po 20, 30 godina mladji od njih i u najboljim godinama za borenje.

Tuzno i strasno.

Добро си ти то описао, просто је уживање читати... Него, кад мислиш да пређеш на ствар и кажеш где су те то толико налупалу па се сад лечиш преко форума? Читајући ова твоја писанија никако не могу да се отмем утиску да си имао лоше искуство - мада нисам сигуран у ком обиму...

Ja se slazem da sparinge treba raditi tvrdo.
Ali tvrdo i kontrolisano

Postoje primeri gde trener radi tvrdu demonstraciju sa pocetnicima,pa puca nos,arkada,neretko i nokaut.
Ja volim da radim tvrd sparing,ali zaustavim ruku/nogu kada vidim da se partner otvorio,napravio gresku.Ili ga samo cusnem da mu ukazem gde gresi.
Neko takve propuste kaznjava brutalnim batinama.Mnogi talenti su zbog ovakvih trenera odustali od borilackih sportova.

Ovo je po meni solidno jak sparing sa kontrolisanim udarcima,tehnicki savrsen,gde ukazuje na greske i rupe protivnika

Мени другачији спаринг од нечег сличног овоме ни нема неког смисла (полудириговани спаринзи са циљем да се увјежбају одређени елементи ми више спадају под дио контролисаног вјежбања технике), а и ово није претјерано "тврдо", рекао бих неких 50-60%. Ми на санди радимо можда и за нијансу "тврђе", али треба узети у обзир да смо ипак на нижем нивоу па то можемо приуштити без неких већих ризика. Али увијек на начин који си описао - ако видиш да се превише отвара, само га лагано опоменеш, не и нокаутираш. Јбг, треба имати на уму да је особа преко пута првенствено твој другар и партнер и да ће ти требати и сутра :D па га треба чувати колико је то могуће. Избјегавамо и ударце ногом у главу, јбг, ноге је теже контролисати од руку. Није било никад неких тежих повреда ни нокаута, углавном стандардне ситније повреде и убоји.

...nijesam box_trener
ali,
dogovoreni sparing/ Kumite/
je pred Ipon_Kumite
tj borba sa kontrolisanim udarcima
i do pojasa...kacige i za Zene
stitnici za grudi
obavezni su...
...sve je to pred budnim ocima Trenera
koji mora biti obucen u svim vidovima
mogucih desavanja u ringu...
Dovesti do ostrog sparinga ucenike
tezak je i istancan 'posao'
Nosioci A_licence,- to znaju...:hvala:

Ne mogu nikako da nadjem pravi primer ove druge kategorije sumanutih agresivnih trenera - nema nigde na YT taj video klip, a cini mi se da ga je izbacivala neka nasa MMA organizacija, ili mozda kick-box, box organizacija, kao primer ludog trenera.

Radi se o treneru da li boxa ili MT kikboksa (mozda cak i MMA mada ne verujem) koji je poredjao svoje ucenike u kolonu kao da cekaju za secer, melko i hleb devedesetih, i onda ide od jednog do drugog i bukvalno mu njihove glave sluze kao bokserska kruskica, dodje tako izudara te u proseku od 50-100 puta, ne sad nesto jako da se onesvestis ili prokrvaris, ali dovodljno da razvijes 101 neurolosko oboljenje u narednih 15 godina.

I naravno posle udaranja svakog od njih ide sektasko bodrenje od strane trenera i svih ostalih tipa - "Bravo, svaka ti cas', e sad si opasan momak/devojka, celici se siiinkooo, mora da se izdrzi ovo".
Cak ni devojcice i devojke, zene nisu postedjene ovoga, i dobijaju isti tretman kao i muskarci.

Ako ovo rade, pa cak i na svakom trecem treningu, glave ovakvih ljudi za 2 meseca treniranja ce biti iznutra, neuroloski i psihijatrijski gledano kao glave boxera posle 500 profesionalnih meceva i to u poznoj starosti.

Neko toliko ne primi udaraca u glavu (i to ni za sta) ni za 5 godina treniranja boxa....Hajde sto se dobijaju udarci sa 50% snage pod punom sportskom zastitom u toku sparinga na treninzima - to i mora je l te, "ne uci se plivanje u praznom bazenu mahanjem rukama", jer se drugacije covek ne moze sto realnije osposobiti....Ali stajati kao pocetnik kao budala, sa spustenim rukama dok te jedan idiot udara po glavi i to rukama u rukavicama (pa su potresi mozga jos veci i gori nego golom rukom da ih udara), ne radeci nista, ne naucivsi nista, kondiciono ne postici nista, pa to je straaaasno. Jos ako se prisetimo da nam mozak pliva u likvoru, tecnosti i da je svaki udarac po mozak los.....tiha jeza.....

Ti ucenici takvi dog doguraju da izadju na svoj prvi zvanican mec, ima da se tresu k'o otrovan pacov.......

Ako neko ima klip, da ga postavi ovde, ja nikako ne mogu da nadjem....
ti da ne lupas gluposti kad ne znas nista o mozgu!
Mozak ne pliva u likvoru, nego likvor je u mozgu, u komorama mozdanim (ventrikulama), i ima tecnosti na mjestima nekim, npr. kod mjesta izmedju hemisfera gore malo, ali nikako se ne moze reci da mozak pliva u likvoru ili tecnosti jer ne pliva

Ja se slazem da sparinge treba raditi tvrdo.
Ali tvrdo i kontrolisano

Postoje primeri gde trener radi tvrdu demonstraciju sa pocetnicima,pa puca nos,arkada,neretko i nokaut.
Ja volim da radim tvrd sparing,ali zaustavim ruku/nogu kada vidim da se partner otvorio,napravio gresku.Ili ga samo cusnem da mu ukazem gde gresi.
Neko takve propuste kaznjava brutalnim batinama.Mnogi talenti su zbog ovakvih trenera odustali od borilackih sportova.

Ovo je po meni solidno jak sparing sa kontrolisanim udarcima,tehnicki savrsen,gde ukazuje na greske i rupe protivnika

Ekstra rade, Šogun po meni ima bolje ideje. I pred kraj su malo pojačali, sve po p.s.-u

Не бих се сложио, увијек ћу дати предност западној верзији кик бокса због неупоредиво бољег ручног рада. Тајланђани боксу придају баш мало пажње јер се слабо бодује, и тај сегмент им је, нећу рећи очајан, али доста слаб. Лично, рукама увијек дајем предност у односу на ноге, поготово кад је у питању та нека тзв. реална борба.

...u Reali...
u reali nema prednosti nicemu
sve je to kao 'samostalan vansebni sistem'
ne znas koji dio ce reagovati
da li zuki udarac/ uraken, empi,tecui, kizami i sl. /
ili geri udarac / mae, mavasi, ura mavasi, asi mavasi, usiro, surokomi isl. /
...sramno je borcu samo da pri ciscenju
koristi se lomovima kolenica ili drugih niskih udaraca koji su zastupljeni kod
tajland-varijanti...
P.S.
...u Ipon-kumite borbi,
nikad nema 'planiranja' prema suparniku
kao,- on radi ovo , ja cu to i to...ne,,
...kad izadjes na parket...vezi traku i fiksiraj se na protivnika
prestaje publika,
prestaju sudije
saborci, treneri
...pusti sebe i neka to tijelo samo odradi...
...pisem jer to je mene dovelo do ...no,- to je neki drugi dio price...
...

Back