Relativno redak model u Srbiji u to vreme, mislim da je Motorola izgubila popularnost nakon pada interesovanja za preklopne modele.
Inače E398 je bio fantastičan telefon, prvenstveno zbog vrhunskih stereo zvučnika koji su još bili i osvetljeni.
Sećam se oduševljenja kad sam ga kupio.
Još veće oduševljene je nastalo kad sam nabasao na forum o modifikaciji softvera. Naime Motorola je imala izuzetno fleksifilan firmare koji je mogao da se modifikuje do besvesti, između ostalog i mogućnost pojačavanja gornje granice nivoa zvuka. Tražili smo zlatnu sredinu između glasnoće i kvaliteta.
Komotno je mogao da zameni manji bluetooth zvučnik.
Osim toga, dodatne opcije su dodavane pečevima, kao što su 6 crtica nivoa baterije umesto 3, dodatna podešavanja osvetljenosti ekrana, omogućavanje podrške za microSD većeg kapaciteta i još mnogo toga.
Sećam se da sam nakon nekog vremena, kad je dostignut pun potencijal pečovanja, došao na ideju da portujemo dodatne opcije u vidu ELF fajlova na memorijsku karticu i time omogućimo još opcija.
Dešavalo se i da se nešto polomi prilikom flešovanja pa je u težim slučajevima morao da se otvara telefon i da se prespoje dva kontakta da bi se uradio Test Point dok je određen softver aktivan.
Da nije bilo ovog telefona ne bi mi se rodila ljubav prema programiranju i tehnologiji.
Zaista jedno neponovljivo iskustvo.
E1 ROKR je bio klon sa preinstaliranim iTunes-om gde je Apple-ova zaštita brzo probijena i nije bilo ograničenja.
Inače firmare od E1 je mogao da se konvertuje na E398 i obrnuto.
Imao sam oba i E398 još uvek čuvam u fioci.