Koji linux na veoma mator laptop?

Komplexas

Zainteresovan član
Poruka
136
Pozdrav svima,

Imam Ibm ThinkPad t23 laptop. Prilicno stara masina. Trenutno je na njemu XP SP3, neupdatovan, ali laptop i sa njim radi sporo. Muci se.

Da li postoji neki Linux sistem sa kojim bi laptom radio bolje, brze? Treba mi samo za najosnovnije stvari. Surf, neki program za citanje/pisanje, muzika. To je to. Nikakvi programi, nista napredno.

Pozeljno bi bilo da moze da se instalira USB 3G modem na tom sistemu?

Ako ovakve teme vec postoje (sto je vrlo moguce), izvinjavam se sto je ponavljam :/

Vidim predlaze se Ubuntu, medjutim samo je "Lollol" spomenuo verziju.

Ovaj damnsmalllinux deluje veoma interesantno.

Kljucna pitanja koje imam (posto se nikad nisam susreo sa Linux-om) su:
1.) Da li moze da se instalira USB 3G modem kako bih mogao da idem na net sa njim u slucaju da nemam pristup wireless-u i ADSL-u.
2.) Da li postoje programi koji citaju .doc (Word) i .pdf fajlove. Naravno i u kojim moze da se pise a da su slicno odradjeni kao Word (ja licno koristim Word2003)

Inace veliko hvala svima koji su se ukljucili u temu! :-)

1) Za USB 3G modem je pitanje, ako na Windows-u ne zahteva nikakve drajvere i software moguce je da ce raditi i na Linux-u bez problema, ako sam Linux ima drajvere. Ubuntu verovatno ima, posebno noviji, a valjda se i mogu naci neki drajveri.
Ne koristim Linux, ali koliko se secam drajveri znaju da prave problem, neko ko se razume i ko koristi Linux ti moze bolje odgovoriti na to pitanje. Najbolje ti je ipak da ti skines Linux na CD, pokrenes "Live" verziju i vidis sta i kako radi i da li ti prepoznaje drajvere i kako ti uopste izgleda.

2) Naravno da postoje.
http://wps-community.org/ - odlicna zamena za Office 2003, cak i izgleda slicno. Ne znam koliko resursa trosi tacno.
Za citanje PDF-a mislim da postoji Adobe Reader za Linux, tako da nemas problema.

Nasao sam kutiju od modema i na poledjini pise da ide i za Windows, Linux, Android, tako da je to odlicna vest.

Mozes li da mi objasnis sta je to tacno "Live" verzija? Da li sa njom idem na Linux preko Windows-a? Tj. i jedan i drugi sistem postoje u isto vreme?

Sto se linka za "linux word" tice - veliko hvala! :-)

Pozdrav svima,

Imam Ibm ThinkPad t23 laptop. Prilicno stara masina. Trenutno je na njemu XP SP3, neupdatovan, ali laptop i sa njim radi sporo. Muci se.

Da li postoji neki Linux sistem sa kojim bi laptom radio bolje, brze? Treba mi samo za najosnovnije stvari. Surf, neki program za citanje/pisanje, muzika. To je to. Nikakvi programi, nista napredno.

Pozeljno bi bilo da moze da se instalira USB 3G modem na tom sistemu?

Ako ovakve teme vec postoje (sto je vrlo moguce), izvinjavam se sto je ponavljam :/

Прво, било би добро да даш тачне податке по питању конфигурације, овако је поприлично тешко дати неки смисленији предлог.

На основу коментара рекао бих да је у питању слабија машина са мало РАМ-а те не треба бити превише оптимистичан поготово што си већ напомену да ти и Виндовс XP SP3 ради споро. Највећи проблем је што си ти почетника са великим очекивањима....
Како било, пробај са Лубунту 14.04 , уколико ти буде задовољавајућ, моћи ћеш да га не мењаш наредне 3 године колико траје подршка за ову верзију. Линк за презимање : лубунту 14.04
Можда не би било згорег да преузмеш и на УСБ поставиш верзију са више верзија Убунту-а тј са више различитих радних окружења ? Момци из Србије упаковали су неколико званичних верзија Убунтуа на једном ДВД-у (мада нисам сигуран да ће баш све лећи на ДВД) где су присутни :
- Убунту 14.04 (са Јунит радним окружењем)
- Убунту Гноме 14.04 ( са Гном 3 радним окружењем)
- Кубунту 14.04 ( са КДЕ радним окружењем)
- Ксубунту 14.04 (са XFCE радним окружењем)
- Лубунту 14.04 (са LXDE радним окружењем)
има више верзија ДВД-а са 32битним и 64 битним верзјама као и са старијим издањима.
Лично препоручујем инсталацију на УСБ можеи преко програма Unetbootin
Страница са линковима за преузимање
Треба имати у виду да различита радна окружења имају различиту захтевност по питању ресурса за старије машине дефинитивно се намеће LXFCE као предлог поготово почетницима.

Што се тиче осталих програма, ако не долазе са системом лако их је инсталирати преко Софтверског центра па тако на пример за канцеларијске послове користи се Libreoffice који сасвим пристојно ради са већином формата који се користе у канцеларијском пословању па тако и са Микрософтовим форматима као што су .doc и .docx ... За читање PDF-а има сасвим довољно квалитетних програма и без Адобеовог читача.... Само треба завирити у софтверски центар...

Puppy Linux jeste dobar ali to je više za USB i spasavanje podataka-naravno,može se i instalirati na HDD ali ipak nije to to...sa starijim mašinama postoji problem oko drajvera za mrežu i to početnik ne može tek tako da reši,u nekim situacijama nikako.Ja bih preporučio Linix Mint 17 xfce okruženje jer radi veoma dobro sa starim hardverom i nije previše prenabuženo što je odlična varijanta za starije mašine.

Ja sam stavio na stari komp, 512 RAM-a i neki stari Pentium Lubuntu i odusevljen sam kako radi.
Chrome i OS jedva "jedu" 200MB memorije, tako da toplo preporucujem.

Супер,само бих свима препоручио да никако не инсталирају google chrome већ chromium или SRWare Iron-има разлике што се тиче безбедности јер
oва два не шаљу гуглу податке о сурфовању,веб активностима,разноразна вршљања и апдејтовања мимо вашег знања што је за мене веома битно.
Ако неко мисли другачије волео бих да изнесе своје утиске.
Не намећем ником ништа,само предлажем па ко како воли :D

Ja sam stavio Chromium, ali ne radi Flash, a pa sam trazio Flash za Lubuntu, pa nesto nije htelo da radi, a i Adobe valjda nece updatovati Flash za Linux, tako da updates za njega stizu samo kroz Chrome koliko sam razumeo, a ljudima zapelo za Flash, i onda 'ajde Chrome.
A i taj Chrome, vise memorije jede, ali za sada nije strasno.

Ma kada im je na Windows-u slao sve vreme do sada, nece ni sada da im fali.

Ja sam stavio Chromium, ali ne radi Flash, a pa sam trazio Flash za Lubuntu, pa nesto nije htelo da radi, a i Adobe valjda nece updatovati Flash za Linux, tako da updates za njega stizu samo kroz Chrome koliko sam razumeo, a ljudima zapelo za Flash, i onda 'ajde Chrome.
A i taj Chrome, vise memorije jede, ali za sada nije strasno.

Ma kada im je na Windows-u slao sve vreme do sada, nece ni sada da im fali.

Ма ради само треба да се инсталира Pepper Flash player

http://www.omgubuntu.co.uk/2014/06/install-pepper-flash-chromium-ubuntu-14-04

Poslednja izmena:
Pazite ovako,za offline uslove ima ok linuxa za te matore kompove, ali ako vec kazes da bi net,to skoro nijedan ne moze da ti pomogne.Ubuntu poslenji mozda koj moze da pruzi nesto a da je mator je 9.04,ali i on ce sporo da radi na takvoj masini.Na ovaj buntu moze i Flash player i java i Firefox 12, mozda i koja verzija gore...

Zaboravljate da Ubuntu ima vise desktop okruzenja, a onaj default "Unity" loce memorije kao lud.

Uzmite Ubuntu sa nekim manje zahtevnim okruzenjem tipa Xfce ili LXDE i videcete koliko manje resursa trosi.
A i drugi Linux-i stizu sa drugim okruzenjima, tako i da za Fedoru recimo ima Xfce ili LXDE okruzenje.

Kao nekom ko bas se i ne razume u Linux, sve mi je to bilo u pocetku zesce konfuzno, kakva sad okruzenja, kako se to skida, kako se namesta, kako to radi, sta je to, ali laicki receno ima vise verzija Ubuntu-a 14.04 ili koga vec Linuxa.
Verzije se razlikuju po desktop okruzenju, neke imaju fancy efekte, malo drugacije mogucnosti, izgled, kao i drugacije programe sa kojima dolaze i sta ti ja znam, dok su drugi jednostavni sto se izgleda tice.

Koga zanima vise:

http://askubuntu.com/questions/65083/what-kinds-of-desktop-environments-and-shells-are-available

Najmanje trosi LXDE okruzenje, kako kaze link moze da radi i na 256 RAM-a, ali 512 je preporuceno. Ja koristim LXDE okruzenje (ili narodski receno Lubuntu 14.04 [Ubuntu 14.04 sa LXDE okruzenjem]) i prezadovoljan sam kako radi.
Nikad nisam video da trosi vise od 400 RAM-a, ma ni toliko, doduse koristim ga samo za surf i Skype.

Back