Koji Kafemat za Kafic?

Leeman

Zainteresovan član
Poruka
428
Planiram otvaranje kafica, koji bi ste mi dvo eventualno trogrupni kafemat preporucili i po kojim cenama, malo sam se raspitivao, hvale Astoriju, Faemu i La San Marco...po mojoj proceni ce se piti oko 60 kafa dnevno...

Pozdrav,
Ivan

Ja sam radio sa Gaggiom i u moje vrijeme je bila bez premca . Nemas potrebe uzimati aparat sa tri grupe
ako ces praviti sezdesetak kafa dnevno . I jos nesto da ti kazem . Za dobar espreso je bitniji majstor
nego kafe aparat . To ti odgovorno tvrdim jer sam pravio odlican espreso i na losim aparatima .

Gaggia koji model? Ono sto sam ja cuo da je bitno je temperatura, preradjivac/omeksivac vode i naravno pumpa, da ti elementi odredjuju krajnji rezultat, naravno da je bitno iskustvo kao i koju kafu koristis, i ja sam isto iz te ugostiteljske priche, ako je kafa losha dzaba svo umece i aparati....automatik ne bi da uzimam......

Ako ces otvarati kafic onda se potrudi da nabavis i slagomat . Ovaj slag sto stavljaju po kaficima
je cisto djubre i samo pokvare kafu . Ne govorim ti bez veze jer sam radio deset godina u najboljem
kaficu u Osijeku i bili smo nadaleko poznati po kafi .Ako imas slagomat onda mozes praviti i
frape , eis kafe i vocne kupove a tom ponudom ces u kafic privuci djevojke .

Gaggia koji model? Ono sto sam ja cuo da je bitno je temperatura, preradjivac/omeksivac vode i naravno pumpa, da ti elementi odredjuju krajnji rezultat, naravno da je bitno iskustvo kao i koju kafu koristis, i ja sam isto iz te ugostiteljske priche, ako je kafa losha dzaba svo umece i aparati....automatik ne bi da uzimam......

Da ti budem iskren ne sjecam se modela jer sam zadnji puta radio taj posao 1991.g i od tada se vjerovatno dosta toga promijenilo .
Mislim da model nije bitan jer su to sve vrhunski aparati . Naravno da je vrsta kafe jako bitna jer se od kovana ne pravi pita .
Kod pravljenja kafe je dosta parametara u igri . Ne uzimas jednu vrstu kafe nego se pravi mjesavina koja daje i aromu i jakost .
Moras imati i kvalitetan mlin i znati da sameljes kafu . Ne smije biti ni prekrupna ni presitna . Tupi nozevi ne samelju kafu nego je
spale . Kafa iz aparata mora da curi u vrlo tankom mlazu inace se ne uhvate najvrijedniji sastojci . Ako je mlaz pretanak onda
kafa ispadne kisela . Da li je kafa ispala dobra to vidis po pjeni u solji . Ne smije da nestane ni poslije nekoliko minuta .

U Srbiji uglavnom ne znaju da naprave dobar espreso jer nemaju tradiciju . Tu se uglavnom pila turska kafa .
Ako pravis kafu onda moras imati u ponudi i kapucino , makijato i koreto . Mnogi ovdje i ne znaju sta je to .
Ako hoces dobru kafu onda kombinuj HAUSBRANDT i FRANK ESPRESO U OMJERU 50%~50% .
Mogu slobodno otkrivati te detalje jer se ne bavim vise tim poslom ,inace ne bi bilo sanse da pisem o tome .:)

Hvala ti na informacijama, a reci mi za taj slagomat, mislis na slatki slag sto se pravi iz kesice i izmiksa ili na shta konkretno mislis, posalji mi neku fotografiju ili link ka shlagomatu.
Pravi slagomat je skup i mislim da nas je kostao nekih 3000 maraka ali vrijedi svake pare . Da ja sada otvaram kafic isao bih na varijantu
da kupim polovnu Gaggiu ili Faemu i slagomat . Slag je u sustini ulupana slatka pavlaka . Problem je sto je ovo sto mozes kupiti u trgovinama
cisto djubre . Pravi pavlaka je u tekucem stanju i uopste nije slatka . Moze se nabaviti u mljekari . Ja sam je trosio po dve tri litre dnevno
a prodavali smo 2~2,5 kg kafe u prosjeku po danu . Ako si vec radio u ugostiteljstvu onda znas koliko je to .
Najbitnija je odluka kakav u stvari zelis da imas kafic . Ja sam radio u kaficu u kojem je kafa drzala posao i to je bila dobra odluka .
Koka kolu , pivo i konjak mozes popiti svuda a dobru kafu samo ponegdje . Naravno uz kafu se popije i ovo drugo a posto su oni koji piju
kafu ovisnici unaprijed se zna koji ce kafic u buducnosti propasti a koji nece . Lako od kafica postane prcvarnica .
Ne znam ni gdje ti je kafic . Sasvim je drugaciji sistem ako si negdje u centru zbivanja ili na periferiji . Na prometnom mjestu se ne zaposljava
sisata konobarica a na periferiji brkati konobar .Kod mene nije nikad radila konobarica a kafic je bio stalno pun . Elita se dobije kvalitetom
i raznovrsnom ponudom a pijandure rasteraju skupim konjakom i pivom . Kafa mora biti jefina i najbolja moguca . Od kilograma se pravi
140 kafa a ne 200 kao sto uglavnom rade jer nije bitna zarada na kafi nego na ostalom .

Back