koji jezik izabrati

Radomi Mihajlovic

Zainteresovan član
Poruka
106
Ja sam nesto stariji i iskusniji programer radim vec 20 godina. Programirao sam na c, pascalu, fortranu i cobolu. U cliperu sam napisao sve programe za rad jedne vece firme kao : glavna knjiga, kupci i dobavljaci, robno i materijalno, obracun zarada, osnovna sredstva, blagajne, kamate, izrada kalkulacije za stamparije (mislim da je ovaj program jedinstven u Srbiji). Pauzirao sam nekih 10 godina i sada razmisljam na koji bi jezik presao da ponovo uradim predhodno nabrojane programe. Citao sam o harbur-u ali mislim da to nije pravi izbor. Razmisljam o c++ uy koriscene MySQL-a. Sta neko od starijih programera bi uradio ili dao mi savet ili preporuku. Hvala puno. Rade:roll:

S obzirom da sam iz mlađe generacije programera ne bi se baš moglo reći da sam toliko iskusan, ali mogu vam predložiti neke jezike i tehnologije koje su u širokoj upotrebi u današnje vreme. Sve zavisi od toga čime biste hteli da se bavite sada tj. koje biste aplikacije sada želeli da razvijate. C++ je solidan jezik sa velikom podrškom i ogromnim brojem biblioteka za različite namene, tako da bi on bio odličan izbor, a i s obzirom da imate iskustva sa C-om, lako ćete se navići. Većina stvari je ostala ista, osim što je C++ ojačan podrškom za OOP (objektno-orijentisano programiranje) koje dosta olakšava razvoj softvera. Pričali smo o tome u temi "Čemu služi OOP?" pa možete pogledati ukoliko vas zanima.

MySQL je upravljač relacionim bazama podataka, a ovde možete pronaći još puno njih. Nisam koristio ništa sem MySQL tako da tu ne mogu da pomognem, niti sam razvijao išta u C++ vezano za baze podataka. U 21. veku na značaju je dobio Majkrosoftov .NET radni okvir i njegovi managed jezici - C#, Visual Basic.NET, Visual C++ itd. Tu opet postoje pojedinosti koje su drugačije u odnosu na standardni C++ s obzirom da se kod izvršava u .NET okruženju koje ima i svoje komponente.

Hvala na savetu. Prvo bih pokusao sa programiranjem za knjigovodstvo glavna knjiga, kupci i dobavljaci. Pritom dobro bi mi dosao neki generator izvestaja ili ekrana za unos podataka kao i generator baze baze. Malo sam citao i opredelio se za MySQL. Neznam dali je bolje uzeti C++ ili Visual C++, sa kojim je lakse i brze radi.

Ukoliko bi hteli da se fokusirate samo na Windows, onda Visual C++. Sa njim je dosta jednostavno razvijati GUI odnosno grafičke aplikacije. Ako želite da razvijate više-platformske aplikacije, onda je Qt i C++ odlična kombinacija.

Što se tiče knjigovodstva, nisam upoznat sa takvim programima, ali pretpostavljam da su to obične aplikacije koje komuniciraju sa bazom podataka - u tom slučaju je C++ sasvim okej, mada skoro svi moderni jezici danas se mogu koristiti za razvoj efikasnog softvera koji treba da komunicira sa bazom podataka. C# je takođe odličan i ima sintaksu sličnu Javi.

Kada je u pitanju programiranje, tj. izrada knjigovodstvenih programa u vision c++ sa MySQL bazama, zanima me da li je bolje odmah na pocetku svih aplikacija otvoriti sve baze ili otvoriti baze koje koristi samo jedna procedura i na kraju te procedure da se iste baze zatvore? Pitanje brzine rada kao i brzine otvaranja baza jer se radi u mrezi bili u win mrwzi lil nowel mrwzi?

Ako te interesuje posao

Java, PHP, .NET su neki od jezika koji su najpopularniji

Java zbog andoroida

PHP zbog WEB-a

.NET Windows/WEB

Samo sortiraj najpopularnije freelance sajtove poput upwork-a, freelancer i dr.

Na C++ se loze klinci zbog "brzine" i stari programeri jer misle da su svu pamet popili sto znaju pointere i low level programiranje, sto se tice posla, u njemu su ozbiljni projekti gde radis u timu, ako tu imas posao onda su primanja velika, ali potraznja nije tolika i moras biti top programer za njih. Dobra stvar je sto taj jezik traje dugo, ostali se menjaju brzo. Ali te nove tehnologije su sve na istu foru.
Ti vec imas iskustva u tom old school programiranju, ne vidim sto bi isao u C++.

Za gore nabrojane jezike imas posla i od kuće.

Što se tiče rada sa bazom, .NET (za desktop C#,Basic, za web ASP) je neprikosnoven, takođe za WEB je PHP uz neki od frameworka poput codeigntiera uz active record fantastičan.

Poslednja izmena:
Kada je u pitanju programiranje, tj. izrada knjigovodstvenih programa u vision c++ sa MySQL bazama, zanima me da li je bolje odmah na pocetku svih aplikacija otvoriti sve baze ili otvoriti baze koje koristi samo jedna procedura i na kraju te procedure da se iste baze zatvore? Pitanje brzine rada kao i brzine otvaranja baza jer se radi u mrezi bili u win mrwzi lil nowel mrwzi?

Otvoranje jednom i zatvaranje jednom konekcije i transakcije je brže, ali je u slučaju ogromnog broja podataka ovakav pristup sklon pucanju.
Za knjigovodstvo nemaš dilemu, otvori jednom i zatvori jednom definitivno.

Hvala na savetu znam da to programiranje je u trendu ali po meni to i nije pravo programiranje vec lepljene krpa na zakrpe. Pravi programer je onaj koji je poceo da programira od asembela koji sam ja ucio i radio. Ne hvalim se time znam sta je muka i pozdravljam ove sadasnje programere jer je mnogo lakse i daleko brze.

Hvala na savetu znam da to programiranje je u trendu ali po meni to i nije pravo programiranje vec lepljene krpa na zakrpe. Pravi programer je onaj koji je poceo da programira od asembela koji sam ja ucio i radio. Ne hvalim se time znam sta je muka i pozdravljam ove sadasnje programere jer je mnogo lakse i daleko brze.

Naravno, taj koji je prosao sve nivoe jezika daleko ce bolje poznavati sta se desava.
Ja sam npr poceo u C#, ali me je interesovalo to ispod, pa sam zasao malo u C++,C,ASM, potom se vratio u .NET i PHP.

@Wrong Turn, prvi put čujem da se klinci lože na C++. Mislim da se više lože na PHP pošto u poslednje vreme vidim ogroman broj gaming panela velikih 'stručnjaka' za web dizajn i programiranje. Kod asemblera je problem što je drugačiji za različite tipove procesora i što su programi u njemu teško čitljivi. Kod C / C++ je pak potrebno boriti se sa alokacijom memorije, pokazivačima, ali je definitivno bolji način da se prouči rad računara nego što je C# koji je M$-ova imitacija Jave (mada je za posao koji radi sasvim okej). Elem, nije baš toliko lakše kao što neki misle - danas za web razvoj postoji ogroman broj tehnologija i radnih okvira tako da je veoma teško prepoznati dobre i koristiti ih sve tako da stvore funkcionalnu celinu.

Zadrzacu se na MySQL zbog dobre podrske i ispitujem vusual c++ 2010. Jednom sam se presao sa cliperom pa ne bi ponovio istu gresku, sto se tice VisualBasic-a jos se dvoumim izmedu njega i visual c++. Nadam se da bi mozda mogao da kasnije pronadem neki posao brze i bolji posao sa visual c++ nego li sa VB. Tu ocekujem savete ljudi sa iskustvom i preporuku sta uzeti za razvoj.

@Wrong Turn, prvi put čujem da se klinci lože na C++. Mislim da se više lože na PHP pošto u poslednje vreme vidim ogroman broj gaming panela velikih 'stručnjaka' za web dizajn i programiranje. Kod asemblera je problem što je drugačiji za različite tipove procesora i što su programi u njemu teško čitljivi. Kod C / C++ je pak potrebno boriti se sa alokacijom memorije, pokazivačima, ali je definitivno bolji način da se prouči rad računara nego što je C# koji je M$-ova imitacija Jave (mada je za posao koji radi sasvim okej). Elem, nije baš toliko lakše kao što neki misle - danas za web razvoj postoji ogroman broj tehnologija i radnih okvira tako da je veoma teško prepoznati dobre i koristiti ih sve tako da stvore funkcionalnu celinu.

Na C++ se većina loži jer su skapirali da je to jezik sa kojim mogu napraviti directX igricu, na kraju retko ko i napravi.
Pričaj o C#-u šta hoćeš, ali kada hoćeš brzo da komuniciraš sa bazom nema bolje stvari od C#-a i Entity Frameworka, ako nisi probao bolje ćuti.
PHP sa nekim od frameworka poput laravela, ci-a, cakephp-a je takođe moćna alatka za web programiranje sa bazom.

Ja sam nesto stariji i iskusniji programer radim vec 20 godina. Programirao sam na c, pascalu, fortranu i cobolu. U cliperu sam napisao sve programe za rad jedne vece firme kao : glavna knjiga, kupci i dobavljaci, robno i materijalno, obracun zarada, osnovna sredstva, blagajne, kamate, izrada kalkulacije za stamparije (mislim da je ovaj program jedinstven u Srbiji). Pauzirao sam nekih 10 godina i sada razmisljam na koji bi jezik presao da ponovo uradim predhodno nabrojane programe. Citao sam o harbur-u ali mislim da to nije pravi izbor. Razmisljam o c++ uy koriscene MySQL-a. Sta neko od starijih programera bi uradio ili dao mi savet ili preporuku. Hvala puno. Rade:roll:

Ja san stari kliperaš,
a radio sam u i Visual Basic-u.

Mislim da je odličan izbor Visual basic
na SQL platformi.

nauci masinski jezik. Imas na warez-bb.org knjigu "Assembly Language for Intel(R)-Based Computers", skini to, i uci. SQL je sporiji nego sto i sam moze da napravi program za baze podataka neko ko 20 godina programira...SQL profesionalnci pravi ne koriste, nego oni koji oce brze da urade program, a to sto si ti napravio, taj program, to nije nista posebno.

Kolega Wrong Turn je sve lepo rekao :)

Takodje, treba uzeti u obzir sta se za sta koristi.

C++ je low level jezik, njegovi pokazivaci daju mogucnost prckanja po memoriji svakojakog,sto je odlicno za sistemski softver, ali to je izrazito nepovoljno za knjigovodstvene programe, u kojima memoriji nikako, ama bas nikako, ne sme da se pristupa direktno. Cak sta vise programska okruzenja za knjigovodstvo kao Microsoftov Navision imaju troslojnu arhitekturu da bi se programeri maksimalno obeshrabrili da pisu cak i sql upite, jer to moze jako velike probleme da napravi, i praksa danas je da se ne radi kad je knjigovodstvo u pitanju. Tako da je Java mnogo bolji izbor od C++, koja i nema pokazivace, upravo iz razloga da bi bila bezbednija. MySQL je mala baza i moze biti dovoljna za cuvanje podataka nekog veb sajta (pa se zato koristi u te svrhe, u kombinaciji sa php-om), ali nikako nije za knjigovodstvo.

Kad je knjigovodstvo u pitanju, standard su SAP i Microsoftov Dynamics Nav (Navision).

Kad je programiranje u pitanju, danas je sve standardizovano, i znaju se dobre i lose prakse, Tako da ne ide to na nacin, izabracu programski jezik koji mi se svidja, pa bazu koja mi se svidja, pa cu da pravim nesto sto mi se svidja u oblasti u kojoj mi se svidja. U svrhe hobija moze, ali za posao nema sanse.

Wrong Turn je manje-vise lepo pobrojao sta se za posao koristi.

Poslednja izmena:

Back