Koji je vaš omiljeni cvet i zašto?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
378.302
Ukusi su nam razliciti kao i culo mirisa gde razlicito reagujemo na mirise cveca
pa cenim da je i to, pored estetskog jedan od razloga pri odabiru dragog nam cveta

volim cvece generalno ali nekako uvek izdvajam Žutu ružu
žutu zato sto je žuta topla boja , boja sunca koje znaci život
tamno zelena boja stabljike i listo se slaže sa žutom bojom latica ruže
ruža kao cvet je elegantna , i sve se to savršeno uklapa u okolinu,u bašti na primer,
još ako je žuta ruža mirisna mirisom za bogove,.pun je pogodak uzivanja u tom cvetu

1646508418294.png

drugi po redu cvet je Djurdjevak..mali beli mirisni cvetovi sa zelenim listovima
bude strast u nama kao sto to rade i prvi prolecni dani kada se djurdjevak pojavi
miris djurdjevka je jak, omamljujuci a ujedno i senzitivan..bar ga ja tako dozivljavam

2-71-2.jpg

treci po redu cvet je cvet Limuna i Pomorandze
predivni cvetovi, mirisni, osvežavajuci, zavode nam telo i dušu

neroli-cvetpomorandze.jpg

tesko pitanje...ja bih iz svake kategorije izdvojila po 3 minimum...po mirisu, boji, egzoticnosti, uspomenama, itd :D

pokusacu...ali to je top lista ovog momenta...suvise ih volim da bih izdvajala bilo koje... :)

1. ruze - svih vrsta i boja..volim i klasicne cajevke i mini i puzajuce, mnogocvetne...ma sve...
razlog, dugotrajne su...godinama su sve lepse i lepse, jace, neke prelepo mirisu...od nekih se prave lukovi, neke rastu po kuci, od nekih se napravi mali raj intime....ma...suvisno je reci...uvek ce biti broj 1. kod mene :)

2. nezaboravak - jer me podseca na baku

Myosotis-alpestris-Nezaboravak-seme-_slika_O_47138621.jpg

3. od sobnih africke ljubicice...jer cvetaju cele godine...jer su mile i ljupke, nezahtevne a izdrzljive...

1642504446945.jpeg

4. kategorija poljskog cveca - bulke naravno...kada vidim polje cvetajucih bulki pozelim da vreme stane...

45260_105360805_bulke%20u%20%9Eitu.jpg

ostale kategorije cu malo kasnije :lol:

Evo izdvojiću top tri moja omiljena cveta:
1. Ljiljan i to baš narandžaste boje. Zato što, kad sam bila mala, svake godine, baš oko mog rođendana je na terasi cvetao Ljiljan koji je samonikao tu. Ptice su valjda donele semenke i on mi je svake godine poželeo srećan rođendan svojim divnim cvetovima.
HEMEROCALLIS-FULVA-lazni-ljiljan_slika_O_113047609.jpg

2. Crvene ruže. Čisto estetski, zato što su ženstvene, graciozne, a opet izdržljive i zahvalne.
images

3. Magnolija. Zato što je jedna od retkih biljaka koja prvo procveta, a onda olista. Procveta već krajem zime-početkom proleća, dok su sva ostala stabla i dalje mahom gola, ona je okićena velikim, rozim cvetovima.
ljubicasta-magnolija-02.jpg

Volim još i
Ljiljane..nekako su mi misticni i ne znam zasto me asociraju na anticku Grčku
cvece-koje-voli-sunce-cvecara-jelena-4.jpg

Zatim Hortenzije..lepe elegantne kraljice bašti

hortenzija-830x0.jpg

Muškatle..starinsko cvece koje me podseca i vezuje za baku..koja ih je gajila uz dragoljub, prkos i nocnu frajlu
Njena bašta a kasnije i terasa bile su kao iz bajke sa muskatlama svih boja
31e4212d9c18350f649538c73bc6a863.jpg

Back