Koji je najbolji čep za flaše alkoholnih pića?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.607
Sad dok sam sipo sebi jednu malu prevrtušu da mi proradi krvotok i da pobijem bacile u grlu, pade mi na pamet kako su se lepo setili da na flašu od viskija stave pampur - čep od plute, ono što se obično stavlja na vinske čaše

Evo slikah

20210920_124456_resized.jpg

Dal je ovo najbolji čep? Lako se ugura, nema šta da se uvrće a super dihtuje?

Slobodno stavljajte slike, naročito domaće radinosti

Mozda vam je malo smesno zbog komiljke,ali nekada stari kada su isli u njive i kosidbe su nosili flasice sa rakijom zatvorene sa komiljkom.Pravili su i cepove o leskovog drveta.Pampur je dosao kasnije,pa je i prihvacen kao najcistiji,jer je i sam proizvod drveta.
meni nije smešno, ja sam to video uživo. Često stave i celofan da bolje dihtuje

tačno, mogu lako da se oštete pa i polome. Dobro, ima lek i za to: isprazniš flašu čim pre ;)
Zato i treba da bude duzi cep da se ne stavlja ravno sa grlom flase zbog lakseg otvaranja,a za to je komilja i sluzila.Inace ako pampur zalepi slucajno za flasu,a ume,kada se dugo ne otvara.Traba obavezno da se vadi vadicepom,nikako na silu sa nekim drugim predmetom.

Zato i treba da bude duzi cep da se ne stavlja ravno sa grlom flase zbog lakseg otvaranja,a za to je komilja i sluzila.Inace ako pampur zalepi slucajno za flasu,a ume,kada se dugo ne otvara.Traba obavezno da se vadi vadicepom,nikako na silu sa nekim drugim predmetom.
pampur oće da se zalepi na vinskim flašama, možda zbog šećera. Na žestini nisam primetio. A možda je i specijalni pampur?

meni nije smešno, ja sam to video uživo. Često stave i celofan da bolje dihtuje
Celofan se stavljao dok se komiljka ne izlize,jer na pocetku odtpadaju parcici gde su bila zrna kukuruza.Kada se sama izglaca,onda ne treba nista,pa i ako upadne nesko parce,nije prljavo ni stetno.Od plute,ako ostane parce u zestokom picu nije dobro.Moze covek brzo da se napije,a da ne popije mnogo.Postoji neka reakcija izmedju zestokog pica i plute,a za vino ne smeta.

pampur oće da se zalepi na vinskim flašama, možda zbog šećera. Na žestini nisam primetio. A možda je i specijalni pampur?
Imam baloncic s rakijom od preko 30 godina i pre desetak godina sam otvarao,ali sam video na unutrasnjem delu,nekoliko sitnih parcica plute na staklu.Nisam nista hteo da diram,samo sam vratio cep.Kad bude trebalo da se koristi,samo cu da je procedim.Od vina ko drzi flase poloske(vodoravno),ne moze pluta da se zalepi,jer ne moze da se osusi zbog stalnog dodira sa vinom.Ko drzi vino usprano,moze da se desi da se pampur zalepi.

A sad gledam koliko ima naziva na komiljku, dodje mi da otvorim posebnu temu samo za to ;)
Moj kolega i drugar skuplja nazive za takve obicne stvari, sve redom pita kako se kaze i iz kog je kraja, pa zapisuje... Inace ja znam za dva izraza, cokov ili okomak :)
Vidim sasasta da se cudis,ali raspitaj se kod starijih ljudi koji konzumiraju alkohol sta je najgore za rakiju dok se pije.To je kako kazu puvar"Pepeo od cigarete" da upadne u casu sa rakijom,onda sitna parcad plute u rakiji i da ti neko upali sibicu preko casice sa rakijom.Nema nista gore.
Pluta samo ako se ispece deluje, i to ne obavezno u rakiji.
Gora je stvar kad se doda kalafon za violinu :D

Moj kolega i drugar skuplja nazive za takve obicne stvari, sve redom pita kako se kaze i iz kog je kraja, pa zapisuje... Inace ja znam za dva izraza, cokov ili okomak :)

Ajdamak

Baturak
Bataljika
Batučak
Batuk
Baturak
Batakljuša

Cardak

Čolanica
Čokot
Čokanjica
Čokanj
Čokov
Čomanj
Čuka
Čutka - Vojvodina
Čokica

Kakalaška
Kočanjka - Šumadija
Klasura
Kasurka - Leskovac
Klasovina
Komiljka
Kočanika
Kužljica
Kožljica
Komiljka
Komaljka
Kuljerina
Korun
Korunica
Komuša
Kumuša-Drvar i Bosanska Krajina
Komun
Kumuna
Komunica
Kuninka
Kunina - Sokobanja
Kukuružina
Kukuratka - Makedonija
Kureljica
Kurzovina
Kuzljetja - Kosovo
Kocanj
Kordeljka
Klepina

Lurina - Dalmacija

Oklasina
Oklasak
Okolina
Okomak
Okresina
Otuča
Otučak
Oklipak

Patuk
Paturika - okolina Tuzle
Palucina - Sokobanja
Pijalo

Ruzinje

Šišarka
Šišarkaiz
Šapurika
Šapurina - Banat
Šapurica
Šuljka
Ščavina

Taluška
Tala-Berane u Crnoj Gori
Tekun
Tekunica
Tuluz
Tufka

Pluta samo ako se ispece deluje, i to ne obavezno u rakiji.
Gora je stvar kad se doda kalafon za violinu :D
Da zapece se na plamenu i nakruni u casicu,a kad pije covek retko kad pogleda dobro u casicu,nego nagne i gotovo.Posle veoma tesko treznjenje.

Ajdamak

Baturak
Bataljika
Batučak
Batuk
Baturak
Batakljuša

Cardak

Čolanica
Čokot
Čokanjica
Čokanj
Čokov
Čomanj
Čuka
Čutka - Vojvodina
Čokica

Kakalaška
Kočanjka - Šumadija
Klasura
Kasurka - Leskovac
Klasovina
Komiljka
Kočanika
Kužljica
Kožljica
Komiljka
Komaljka
Kuljerina
Korun
Korunica
Komuša
Kumuša-Drvar i Bosanska Krajina
Komun
Kumuna
Komunica
Kuninka
Kunina - Sokobanja
Kukuružina
Kukuratka - Makedonija
Kureljica
Kurzovina
Kuzljetja - Kosovo
Kocanj
Kordeljka
Klepina

Lurina - Dalmacija

Oklasina
Oklasak
Okolina
Okomak
Okresina
Otuča
Otučak
Oklipak

Patuk
Paturika - okolina Tuzle
Palucina - Sokobanja
Pijalo

Ruzinje

Šišarka
Šišarkaiz
Šapurika
Šapurina - Banat
Šapurica
Šuljka
Ščavina

Taluška
Tala-Berane u Crnoj Gori
Tekun
Tekunica
Tuluz
Tufka
Bravo,za mnoge sinonime nisam znala,a za Tuluz mislila sam da je zbog mesta u Framcuskoj :rumenka:

Vidim sasasta da se cudis,ali raspitaj se kod starijih ljudi koji konzumiraju alkohol sta je najgore za rakiju dok se pije.To je kako kazu puvar"Pepeo od cigarete" da upadne u casu sa rakijom,onda sitna parcad plute u rakiji i da ti neko upali sibicu preko casice sa rakijom.Nema nista gore.
nisam znao za tu reakciju , zato se cudim

ne znam ni za sibicu

znam za secer , jednom sam nasao ljutu papriku u pivu , neko ubacio , kazu da se zestoko napijes od toga

Back