Koji je glavni grad...

Ako se za svaku državu postavlja pitanje "koji je glavni grad", zašto niko ne pita – koji je glavni grad same planete? Ima li ona pravo na tako nešto ili su ljudi proglasili sebe vlasnicima svega, pa i nje same?

Jer ako gledamo realno, planeta nije ničije vlasništvo – ona je naš vlasnik. Ljudi su doslovno sastavljeni od njene materije, od zemlje, vode, minerala, kiseonika. I sve što diše, jede i živi – potiče iz nje i vraća se njoj.

Pitanje je: da li bi ljudi ikada mogli da joj priznaju makar jedan "glavni grad", neku simboličnu tačku koja bi pripadala njoj, a ne njima? Ili će večno crtati svoje granice, praviti države i ponašati se kao da su gospodari?

Lični izbor ili mišljenje na osnovu činjenica?
Положај, стратешки најбоља позиција за главни град планете.
Ако можемо да замислимо планету као јединствену, онда мора да има главни град на месту које је чвориште.
Небитно чији је сад.

London je centar najveće imperije koja je ikada postojala na zemaljskoj kugli.
А замисли величину Константинопоља као центра две највеће империје.
Размишљај шире, не везуј се за тренутну моћ појединих држава, то је све пролазно, већ за нешто што је непролазно.

Положај, стратешки најбоља позиција за главни град планете.
Ако можемо да замислимо планету као јединствену, онда мора да има главни град на месту које је чвориште.
Небитно чији је сад.
Centar kopnene mase na Zemlji je negde kod Ankare u Turskoj.

Centar svetske populacije je u Centralnoj Aziji, blizu raskrsnice Kine, Indije, Pakistana i Tadžikistana.

Онда отиђи и гледај га очима хришћанина из времена Цариграда.

........

1. Alphonse de Lamartine : „Ukoliko bi imali prava na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu“

2. Pierre Loti : „Sveti Istanbule! Tvoje ime je najlepše ime od svih, koje mene prosto opčinjava“

3. Mustafa Kemal Atatürk : „Ovo je mesto gde se susreću dva sveta, blago turske kulture i grad koji neguje tursku naciju. Istanbul ima svoje mesto u srcima svih građana“

4. Napoleon Bonaparte : „Ukoliko bi svet bio jedna država, Istanbul bi bio njen glavni grad“

5. Orhan Pamuk : „Mislim da je to možda generacijska stvar. Kada razgovaram sa mlađom generacijom oni me pitaju : „Gde je taj melanholični grad o kome Vi pričate ?“. Moj Istanbul je posebno mesto“.

6. Joseph Heller : „Istanbul je glavni grad sveta. Ne postoji rival u svetu u pogledu geografske lokacije“

7. Fatih sultan Mehmet : „Ili ću ja da osvojim Istanbul, ili će Istanbul mene“

8. Gerard De Nerval : „Istanbul je magičan pečat koji spaja Evropu i Aziju još od antičkih vremena. Bez sumnje, Istanbul je svakako najlepše mesto na svetu“

9. Edmondo De Amicis : „Istanbul, univerzalna lepota kojoj se pesnik i arheolog, diplomata i trgovac, princeza i mornar, severnjak i zapadnjak podjednako dive. Ceo svet misli, da je ovo najlepše mesto na svetu“

Љубитељ се каже.
Zato u navodnicima. Kao i kad bi napisao flizer, i sl. :)
Баш зато, Истанбул је највећи губитак хришћанског света, но ипак има космополитски дух. Треба да видиш.
Ne bi Turci vladali onoliko dugo a i još uvek imali poprilično veliku zemlju da ne znaju kako treba.

Back