Koji hard disk?

Rough Collie

Primećen član
Poruka
915
Pokvario mi se hard disk, seagate st500dl001. Moram da kupim novi. Zelim da prodjem najjeftinije sto mogu a da ne kupim najgore djubre koje ce da crkne za 6 meseci. Radije bih od 1Tb nego od 500gb iako mi je 500gb dovoljno, ali posto je razlika izmedju 2 velicine 1000-1500 din bolje kad vec kupujem da kupim veci. Od jeftinijih hard diskova manje vise svi prodaju isto, WD blue 2 modela, Toshiba 2 modela, Seagate 2 modela, Hitachi i oni su otprilike 6500-7000 dinara. Prodavci nisu bili od pomoci. Kao preporucuju WD black ali taj je oko 2-3000 dinara skuplji. Preporuke?

Poslednja izmena:
SSD disk od 240gb minimalno,adata,samsung,kingston...
Ubrzaćeš računar 10x minimalno,posle ćeš se sam čuditi kako si mogao da ga uopšte koristiš bez njega...
Biraj kvalitet a ne kvantitet koji odlazi u istoriju...

Ako hoćeš HDD :

WD Blue novije generacije (64, 7200) ti je odličan izbor za male pare.

WD Black novije generacije je dobar samo ako kupuješ 4TB verziju. U realnoj slici bi samo bacao pare na WD Black jer plaćaš 3000 din više jednu malu pločicu koja drži sam Disc. :lol: Tako da je bacanje para.

Ako hoćeš SSD : Skupi više novca i kupi. Vredi svakako. Godišnje im pada cena drastično, čisto da te upozorim. Garancije su im od 5 do 10 godina, tako da tu nema frke.

Ja imam SSD Kingston od 240GB, nema apsolutno nikakvo ubrzanje kod boota. Treba mu minut i po da se digne, HDD SSD svejedno.
Nakon čiste instalacije, sa HDD se dizao za 30 sekudni, sa SSD za 20, tako nešto. Ali kad dodam sve programe, isto mu dođe.
Testirao sam Windows 10. Imao sam nekad video, snimao kamerom, ali obrisao.

Kod dizanja nekih programa koji se sa HDD dižu dugo, na primer 3DS max 2.5 minuta, sa SSD ide za 30 sekundi.
A neki običan kalkulator, nekad digne odmah, nekad za par sekundi. Windows je to :)

Ne znam koji bi to disk bio đubre, nisam još imao nesreću da naletim na takav.
Mislim da šta god da kupiš, nemaš problema. Hitachi zna da zuji, bruji, ali radi već nemam pojma koliko.
Ja uvek kupim najjeftiniji, sad imam hitachi i seagate.

Poslednja izmena:
Ja imam SSD Kingston od 240GB, nema apsolutno nikakvo ubrzanje kod boota. Treba mu minut i po da se digne, HDD SSD svejedno.
Nakon čiste instalacije, sa HDD se dizao za 30 sekudni, sa SSD za 20, tako nešto. Ali kad dodam sve programe, isto mu dođe.
Testirao sam Windows 10. Imao sam nekad video, snimao kamerom, ali obrisao.

Kod dizanja nekih programa koji se sa HDD dižu dugo, na primer 3DS max 2.5 minuta, sa SSD ide za 30 sekundi.
A neki običan kalkulator, nekad digne odmah, nekad za par sekundi. Windows je to :)

Ne znam koji bi to disk bio đubre, nisam još imao nesreću da naletim na takav.
Mislim da šta god da kupiš, nemaš problema. Hitachi zna da zuji, bruji, ali radi već nemam pojma koliko.
Ja uvek kupim najjeftiniji, sad imam hitachi i seagate.

Jesi aktivirao u bios ahci-modus, jer ti priključak sata 2 uopšte?

Poslednja izmena:
Pokvario mi se hard disk, seagate st500dl001. Moram da kupim novi. Zelim da prodjem najjeftinije sto mogu a da ne kupim najgore djubre koje ce da crkne za 6 meseci. Radije bih od 1Tb nego od 500gb iako mi je 500gb dovoljno, ali posto je razlika izmedju 2 velicine 1000-1500 din bolje kad vec kupujem da kupim veci. Od jeftinijih hard diskova manje vise svi prodaju isto, WD blue 2 modela, Toshiba 2 modela, Seagate 2 modela, Hitachi i oni su otprilike 6500-7000 dinara. Prodavci nisu bili od pomoci. Kao preporucuju WD black ali taj je oko 2-3000 dinara skuplji. Preporuke?

Očito koristiš taj hdd za podatke ili nešto slično, preporučio bih ti da se pozabaviš sa nas sistem.

Jesi aktivirao u bios ahci-modus, jer ti priključak sata 2 uopšte?

Ne, nisam aktivirao ahci u biosu. Probaću to kad budem imao vremena, ali pretpostavljam da
moram nanovo formatirati disk. Jer neće da digne ako je OS stavljen sa onim drugim modom, a ne znam kako se zove :)
Tako sam zapamtio, a pošto nekad butam sa drugog diska, ostavio sam to na default, inače bih sve morao nanovo da stavljam OS.

Imam sata3, u windowsu imam dobre rezultatem slika, SSD levo, HDD desno...
ali i dalje stoji da se običan kalkulator nekad diže sporo.

Ne, nisam aktivirao ahci u biosu. Probaću to kad budem imao vremena, ali pretpostavljam da
moram nanovo formatirati disk. Jer neće da digne ako je OS stavljen sa onim drugim modom, a ne znam kako se zove :)
Tako sam zapamtio, a pošto nekad butam sa drugog diska, ostavio sam to na default, inače bih sve morao nanovo da stavljam OS.

Imam sata3, u windowsu imam dobre rezultatem slika, SSD levo, HDD desno...
ali i dalje stoji da se običan kalkulator nekad diže sporo.

Nemam ja pojma šta ti imaš, jer ovde očito može se radi bez ikakvih informacija sistema, samo se navede
da nešto neće i odma se nađu majstori koji sisaju iz prstiju znanje rešavaju sve probleme.
Po slici ssd radi odlično, kalkulator se diže sporo i šta još?

Poslednja izmena:

Back