Koji framework za Javascript?

Redmond

Elita
Poruka
17.677
Vanilu sam manje više savladao i sad trebam da se opredelim za framework, pa da se pre toga konsultujem sa stručnjacima odavde...
Koji biste mi preporučili? Angular, React, Vue? Od prijatelja sam čuo da je Angular najkompleksniji ali i najplaćeniji (za nekih 20% više nego React)... Mišljenja, preporuke?

nisam stručnjak ali koliko imaš vremena, ceo dan nedeljno ili pola? kako misliš da tražiš posao, oglasi ili imaš mnogo prijatelja?
gledaj oglase ako ništa, šta se gde traži, a verovatno je svejedno... ili ih uči sve u nekakvoj organizaciji
na ženskom programiranju skillcrushu uče react recimo :rumenko: valjda se nisu upuštale u angular ali onda valjda ima i nekakvog posla
vidi šta je tipičan proizvod na svakom od njih ako ima neke pravilnosti
eto sad nek kažu i stručnjaci

Vanilu sam manje više savladao i sad trebam da se opredelim za framework, pa da se pre toga konsultujem sa stručnjacima odavde...
Koji biste mi preporučili? Angular, React, Vue? Od prijatelja sam čuo da je Angular najkompleksniji ali i najplaćeniji (za nekih 20% više nego React)... Mišljenja, preporuke?

Koliko ces biti placen zavisi od toga kako ispregovaras uslove, a to opet zavisi od toga koliko si potreban kompaniji u tom trenutku, kakvu si procenu dobio posle svih intervjua i najvaznije od svega kolika je platezna moc kompanije. Ne placa isto Microsoft u BG-u i neki "prcavac" start-up koji zivi od jedne do druge runde finansiranja ovo vazi za svaku mogucu tehnologiju (BE/FE/DevOps osim za QA koji je generalno slabije placen ali ne u svim kompanijama na trzistu). Tako da je prica o +/- 20% potpuna nebuloza.

Vrlo je jednostavno Angular je biblioteka i dolazi sa gomilom modula "out-of-the-box" samim tim je kompleksniji za ucenje, React je framework sto znaci da se oslanja dosta na module koji ne dolaze preinstalirani i samim tim je laksi za ucenje jer ima manje toga sto treba da naucis u startu.

React se mnogo vise trazi trenutno na trzistu rada u Srbiji.

Poslednja izmena:
nisam stručnjak ali koliko imaš vremena, ceo dan nedeljno ili pola? kako misliš da tražiš posao, oglasi ili imaš mnogo prijatelja?
gledaj oglase ako ništa, šta se gde traži, a verovatno je svejedno... ili ih uči sve u nekakvoj organizaciji
na ženskom programiranju skillcrushu uče react recimo :rumenko: valjda se nisu upuštale u angular ali onda valjda ima i nekakvog posla
vidi šta je tipičan proizvod na svakom od njih ako ima neke pravilnosti
eto sad nek kažu i stručnjaci
ma upao sam u IT Bootcamp (Ana i Vlade Divac fondacija) pa mi oni nakon završenog JS kursa traže posao al bih dotle hteo i neki framework makar površno da savladam

Koliko ces biti placen zavisi od toga kako ispregovaras uslove, a to opet zavisi od toga koliko si potreban kompaniji u tom trenutku, kakvu si procenu dobio posle svih intervjua i najvaznije od svega kolika je platezna moc kompanije. Ne placa isto Microsoft u BG-u i neki "prcavac" start-up koji zivi od jedne do druge runde finansiranja ovo vazi za svaku mogucu tehnologiju (BE/FE/DevOps osim za QA koji je generalno slabije placen ali ne u svim kompanijama na trzistu). Tako da je prica o +/- 20% potpuna nebuloza.

Vrlo je jednostavno Angular je biblioteka i dolazi sa gomilom modula "out-of-the-box" samim tim je kompleksniji za ucenje, React je framework sto znaci da se oslanja dosta na module koji ne dolaze preinstalirani i samim tim je laksi za ucenje jer ima manje toga sto treba da naucis u startu.

React se mnogo vise trazi trenutno na trzistu rada u Srbiji.
zahvaljujem

Glas za React.js. Ne verujem da je ijedan framework placen vise od drugog, svi su oni tu negde samo za React ima najvise ponuda za posao,iza njega je Angular a poslednji Vue.
Vue je jako dobar iz mog licnog iskustva,developeri ga obozavaju ali slabo posla za njega.Kompanije se uglavnom opredeljuju za React ili Angular jer je iza njih Facebook/Google mislim da ce zbog toga vue uvek biti u senci,mada statistika pokazuje da se Vue polako penje.

Kada savladas React.js sa istim mozes da pokrivas i android/iOS aplikacije sa React Native.

Sam React.js nije tezak, barem meni nije bio, vrlo brzo se ulazi u stos. Ono sto je meni bilo dosta teze je Redux i Thunk sto dolazi na red posle React-a.

Najbitnije je da se dobro savlada javascript. Pa je onda sve lakse.

nije sve u parama da znaš, ali to vidiš kad kreneš da radiš
i dosta je marketing, čini mi se da IT firme vole neki hajp ludilo zezanje naučnici, valjda da bi privlačili mlade ... talente. onako slikaju se u lepoj kancelariji
ali realnost je kad kreneš da radiš i to može da bude individualno, moraš lako da možeš da promeniš mesto bez mnogo frke???
da onako negde je brzo kao kreativno

Back