Koji fakultet da upisem

Zanima me hemija, programiranje i istorija. Zanima me da li ima posla od navedenih zanimanja i koji fakultet da upisem?

Ako misliš da nađeš posao nakon fakulteta u razumnom roku onda zajebi Istoriju u širokom luku. Sem ako ne misliš da se uvučeš u neke organizacije i strukture odnosno da preko veze nađeš posao onda ti je istorija laganica, samo moraš da štrebačiš kao majmun i pre svega da voliš to da učiš jer u prvim godinama ćeš učiti sve i svašta a ne samo podatke. Ti treba da naučiš kako da tumačiš i analiziraš istorijske podatke i činjenice i kom kontekstu se one pojavljuju. To se naravno isto stiče iskustvom tako da ti kažem ako nemaš vezu za rad u nekoj instituciji, organizaciji ili barem školi (osnovna ili srednja) onda zaobiđi u širokom luku.

Šta te konkretno zanima u vezi Hemije? Imaš tri smera na hemijskom fakultetu, običnu Hemiju, koju najčešće upisuju ljudi koji bi da budu profesori, Biohemiju koja je ozbiljno zastupljena u industrijskim granama i obuhvata mnoge oblasti izučavanja i Hemija životne okoline koja je sve bitnija zbog situacije u kojoj se nalazi naša planeta ali nije ni toliko u inostranstvu a ne kod nas zastupljena. Generalno gledano najbolje uslove ovde ili u inostranstvu bi imao da studiraš Biohemiju i da se zaposliš u nekom institutu kod nas za početak.

Što se tiče programiranja. Imaš različitih smerova i različitih podusmerenja. Ako si iz Bg-a logičan izbor je ETF i naravno smer SI - softversko inženjerstvo ali obzirom da si rekao da nemaš jak prosek a na tom smeru primaju svega 120 studenata od čega 20 na budžet a prvih 10 ispod crte dobijaju stipendije od firmi oko ETF-a da isplaćaju školarinu koja iznosi 243 000 dinara, onda je za tebe bolji smer ER - elektrotehnika i računarstvo, oni nažalost nisu toliko specijalizovani za programiranje kao SI smer i moraćeš da učiš neke stvari koje ti ne trebaju ali se zato prima 400 ljudi na budžet i 100 na samofinansiranje a školarina je 108 000.

Što se tiče generalne priče o "programerima" istina ti je sledeća, firme ne zapošljavaju programere koji im ne odgovaraju odnosno da si sa odgovarajućeš fakulteta, za BG je to ETF, na primer firma Nordeus iz BG-a zapošljava samo studente sa smera SI sa ETF-a. To je činjenica i niko im ništa ne može. Isto tako i druge firme zapošljavaju samo sa tog faksa, iz prostog razloga što su te firme i osnovali ljudi sa tog ETF-a tamo da nema smisla da ne zapošljavaju svoje ljude. Za NS to ti je FTN, u DMS mogu da se zaposle samo stipendisti sa FTN-a sa smera Računarstvo i Automatika jer su isto tako DMS izgradili ljudi sa FTN-a. U RT-RK Mogu da se zaposle isto tako samo ljudi sa FTN-a E1 smer, valjda se beše zove elektronika i telekomunikacije. Inače sve te firme su otvorene novcem države a najveću zaradu ostvaruju ljudi sa fakulteta, jednom rečju mafija sinak, zato odluči mudro šta želiš.

Isto tako istina je da na tržištu ima previše "programera" odnosno ljudi sa tom diplomom i da je kod nas tržište prezasićeno iz prostog razloga što masa firmi isključivo traži inženjere sa iskustvom i nemaju opcije da kod njih radiš stručnu praksu pa da vidiš kojim tehnologijama se bave i da generalno kod nas nema ni toliko firmi niti je većina ljudi zaista toliko zainteresovana i kadra za programiranje odnosno softversko inženjerstvo. Moraš jednostavno i to voleti i želeti da radiš kao i sve ostalo u životu. Dosta firmi bi da si ti spreman odmah nakon fakulteta da im zarađuješ pare i radiš kao da imaš 5 godina iskustva i da znaš nekoliko tehnologija i paradigmi programiranja što nema veze sa životom. Da bi ti shvatio jednu tehnologiju i određenu paradigmu programiranja u kojoj radi ta tehnologija, kako treba, treba ti minimum 5 godina rada u njoj sa kojekakvim softverskim dodacima. Po rečima stručnijih od mene da bi se ti smatrao Java programerom, u punom smislu te reči, treba ti barem 10 godinara rada i iskustva.

Pišem ti ovo jer ljudi imaju totalnu miskoncepciju o softverskom inženjeringu i uopšte o tome kako se i šta uči a tek kako se do posla dolazi.

Poslednja izmena:
... а, ено, видим, отворили и курсеве за извођење кучића у шетњу, за неколико стотина еврића, постајете школовани кучепазитељ... :D

Но, можда је то идеја и за покретање неког бизниса, где ти не треба факултет...? :think:

A evo i njih ...

http://www.obukeikursevi.com/

Po smjerovima prepišali MIT ...

Poslovi iz IT sektora ...

https://www.helloworld.rs/

Ali od institucija koje nešto nude , nema ništa !

Ne opterećuj se oko upisa ...
Tvoje tijelo će na kraju svakako propasti i ponjeti sve sa sobom !

Ukratko : diploma + 5 god iskustva u minimum 2-3 programska jezika ... a neki bi i znanje nemačkog pride. :roll:

Ti oglasi su od raznih firmi ( uglavnom boolje ) za razne oblasti IT sektora ( ukupno oko 17 polja rada ) a to su sve specijalizovani pravci.
Isto kao kad bi rekao "Vidi 20 oglasa za doktora!" ...a tamo traže 2 dr opšte prakse, 3 kardiologa, 2 gastroenterologa, 3 psihijatra, 4 ginekologa itd.

Ti si "doktor" samo jednog smera, ne možeš da pucaš na sve "oglase"

Evo ti linkovi pa ti i sam proveri sve:

http://www.chem.bg.ac.rs/studije/osnovne.html , https://www.chem.bg.ac.rs/upis/konkurs.html , https://www.chem.bg.ac.rs/upis/zadaci.html na ova tri linka imaš sve što ti treba

http://www.ftn.uns.ac.rs/1749523924/konkursi-2016-2017 - ovde će ti biti konkurs za upis na FTN - moj savet ti je, ako upadneš ovde, da odmah gledaš da upadneš u neku od tih firmi oko FTN-a na praksu odnosno da budeš stipendista, možeš već od druge godine to da postigneš, stipendija je 20 000

http://prijemni.etf.bg.ac.rs - ovde imaš sve za ETF

proveri ovo sve i na fejsbuku, ima svaki fakultet sigurno svoje grupe

Poslednja izmena:
Ukratko : diploma + 5 god iskustva u minimum 2-3 programska jezika ... a neki bi i znanje nemačkog pride. :roll:

Ti oglasi su od raznih firmi ( uglavnom boolje ) za razne oblasti IT sektora ( ukupno oko 17 polja rada ) a to su sve specijalizovani pravci.
Isto kao kad bi rekao "Vidi 20 oglasa za doktora!" ...a tamo traže 2 dr opšte prakse, 3 kardiologa, 2 gastroenterologa, 3 psihijatra, 4 ginekologa itd.

Ti si "doktor" samo jednog smera, ne možeš da pucaš na sve "oglase"

Ne treba biti >>doktor <<, već iznad >>doktora<< ...

Uz njemački jezik dobija se i gratis zvanje , >> Gastarbeiter << !

Ovo je po tebi koherentna rečenica? Kakve veze sa tim što je pola postova na temi moje ima to što čovek na drugoj temi pita neko drugo pitanje?

Verujem da je i tvojih 100k postova posledica toga što imaš šta da kažeš i da su sadržajni, a da si samo ovde iz nekog razloga napravio izuzetak.

I toliko od mene što se tiče ličnog prepucavanja, nadalje ću da se uzdržim.
ja dajem konkretne savete kao i korisne u ovom slucaju,od svih 100k postova u nijednom se ne pravim pametan sto se za tebe ne moze reci

Zanima me hemija, programiranje i istorija. Zanima me da li ima posla od navedenih zanimanja i koji fakultet da upisem?

Bolje upisi Hemijski fakultet. E sad nzm koji smerovi tamo postoje, ali sam cuo da je bolji od fizičke hemije. A jos bolje je Tehnološko-metalurški fakultet (TMF) smer hemijsko inženjerstvo ili biohemijsko inž.. Za TMF se polaže izborni predmet (1 od 3 ponudjena) - fizika, hemija ili matematika, a za hemijski fakultet matis i hemija.

Ali svejedno, tvoj izbor, ovo je bila samo moja preporuka.

Back