Koji fakultet da upisem

Šta zezaš, kako nema?

Za IT ETF u Beogradu ili FTN u Novom Sadu. Ili ako hoćeš privatni, onda RAF, čuo sam i o njemu dosta dobrih stvari (praktično jedini privatni fakultet o kom sam čuo dobre reči).

Sto se tice ETF, meni je skolarina preskupa, zanima me IT faks ispod 2000 evra.

- - - - - - - - - -

Upisi fizicku hemiju. Programera imas pun ***** dok hemicara fali.

Fizika je teska, Fizika+Hemija jos teze. Zanima me hemija. Od matematike i fizike, hemija je najlaksa.

Sto se tice ETF, meni je skolarina preskupa, zanima me IT faks ispod 2000 evra.

Pa ETF ti je besplatan ako upišeš na budžet, osim ako hoćeš linijom manjeg otpora, pa na Softversko Inženjerstvo, koje se plaća (a i to mislim nekih prvih 10 dobija neke razne stipendije i oslobađa se školarine).

Softversko Inženjerstvo je neka vrsta pojednostavljenog RTI smera, a pritom je RTI besplatan na budžetu, a SI se plaća.

- - - - - - - - - -

To je iluzija, zbog velikog broja priučenih i programera sa srednjim obrazovanjem, kao i onih koji instaliraju Džumlu, pa se zovu programerom.

Kvalitetnih programera na tržištu nema dovoljno. Sad, koliko će dugo to da traje, to je već pitanje...

Pa ETF ti je besplatan ako upišeš na budžet, osim ako hoćeš linijom manjeg otpora, pa na Softversko Inženjerstvo, koje se plaća (a i to mislim nekih prvih 10 dobija neke razne stipendije i oslobađa se školarine).

Softversko Inženjerstvo je neka vrsta pojednostavljenog RTI smera, a pritom je RTI besplatan na budžetu, a SI se plaća.

Ja necu moci da upisem ETF na budzet nemam toliki prosek.

Koja je razlika izmedju softverskog inzenjerstva i programera? Pitam iz radoznalosti.

Pitaš na forumu koji fakultet da upišeš? :eek:

Zar o tome ne bi trebao da imaš svoju ličnu već izgrađenu zamisao, cilj, ambiciju????

Veoma mi je bitno da li se mogu zaposliti sa zavrsenim zanimanjem. Nemam ambicije, samo zanimanja.

Obicnih hemicara ili fizickih hemicara?

Poslednja izmena:
Ja necu moci da upisem ETF na budzet nemam toliki prosek.

Koja je razlika izmedju softverskog inzenjerstva i programmera? Pitam iz radoznalosti.

To je, što kažu, interchangeable.

Razlike ima između smerova RTI (Računarska tehnika i informatika) i SI (Softversko inženjerstvo).

Kad završiš RTI postaješ Diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva, a sa SI Diplomirani inženjer računarstva (mada nisam siguran u tačan naziv za ovo drugo).

Razlika u programu između ta dva smera je u tome što na SI nema ispita sa drugih smerova, niti Osnova elektrotehnike i Fizike na prvoj godini, već je od prve godine fokus na računarskim predmetima. Od druge godine se programi RTI i SI manje-više preklapaju, s tim što su ispiti na SI značajno lakši i imaju više kolokvijuma.

Još jedna opcija ti je i Viša Elektrotehnička Škola u Beogradu, gde je pristup više praktički, no akademski, a srazmerno je i manje kvalitetan; to ne znači da nije kvalitetna škola, nije koliko ostale koje sam naveo, ali ako ne možeš ETF ili ti je RAF preskup, onda i to nije loša opcija.

Najveći uspeh ćeš ostvariti ako upišeš nauku za koju imaš kefalo, talent. Automehaničar koji je znalac svog zanata više zarađuje od doktora koji je upisao i završio medicinski faks jer se nadao lovi, ali budući da nema kliker za to ostaje na nivou mediokriteta.

Moze neko da bude talentovan a da se ne trudi uopste. Nema svako talenat. Trud je druga opcija za uspesnost.

Još da napomenem, vrlo loše stvari sam čuo o informatičkom smeru na FON-u, a i imao sam nekoliko iskustava sa programerima sa FON-a i čini mi se da te stvari koje sam čuo nisu daleko od istine; opet, da se ogradim, nemam toliko iskustva sa njima da bih baš čvrsto to mogao da tvrdim.

Zaboravih da napomenem i Matematički Fakultet u Beogradu i njihov informatički smer, koji je značajno bolji od FON-ovog, ali i nešto ispod ETF-ovog.

Moze neko da bude talentovan a da se ne trudi uopste. Nema svako talenat. Trud je druga opcija za uspesnost.

A može i da bude talentovan i vredan, ali da to što radi nema gde da proda. Nije bitno samo koliko, nego i šta radiš.

Svo poštovanje ljudima koji prave tradicionalne opanke, ali ne bi smeli da se čude kad shvate da slabo kome svoje proizvode mogu da prodaju.

- - - - - - - - - -

Ne bih se složio, al ajde. Već si dobio dosta saveta. Jes da mogu da razumem oko srednje škole, ali ne znati šta se želi oko faksa, ma zaboravi.

Što ne možete da se suzdržite od pokušaja da podbodete i psihoanalizirate čoveka? Ne zna, pa šta, što je čudno što sa 18-19 godina ne zna šta bi?

A može i da bude talentovan i vredan, ali da to što radi nema gde da proda. Nije bitno samo koliko, nego i šta radiš.

Svo poštovanje ljudima koji prave tradicionalne opanke, ali ne bi smeli da se čude kad shvate da slabo kome svoje proizvode mogu da prodaju.

- - - - - - - - - -

Što ne možete da se suzdržite od pokušaja da podbodete i psihoanalizirate čoveka? Ne zna, pa šta, što je čudno što sa 18-19 godina ne zna šta bi?

I onda dobijamo polustručnjake, inžinjera koji nema veze sa tim, ekonomistu koji nema veze sa ekonomijom, užas.

Niko ga ne podbada, samo mu se može desiti da jednog dana požali zbog svoje odluke, a znam ih isuviše kojima se to desilo jer su išli na siguricu.

Факултет се не "уписује"...

Уписује се НА факултет... Глагол је повратни - "уписати се"...

А уписати се ваља на онај, што представља област коју највише волиш, али заиста, где испите с правим жаром и интересовањем можеш полагати...

Или, барем, имати толико самодисциплине, да и оно што мање волиш успеш студирати и завршити...

Или, како би наши стари рекли: само ти заврши факултет, који год, а после можеш радити на шта год те живот наведе.

Увек је боље имати диплому...

Но, ако се у нечему нађеш и без факултета и оствариш, (на ком год плану), и то је добро...

aj i ti nemoj da se primas i pametujes pola postova na temi tvoji a covek oce da kuva
http://forum.krstarica.com/showthread.php/752532-Posao-kuvara-u-Beogradu

Ovo je po tebi koherentna rečenica? Kakve veze sa tim što je pola postova na temi moje ima to što čovek na drugoj temi pita neko drugo pitanje?

Verujem da je i tvojih 100k postova posledica toga što imaš šta da kažeš i da su sadržajni, a da si samo ovde iz nekog razloga napravio izuzetak.

I toliko od mene što se tiče ličnog prepucavanja, nadalje ću da se uzdržim.

Zanima me hemija, programiranje i istorija. Zanima me da li ima posla od navedenih zanimanja i koji fakultet da upisem?

Hemija, farmacija, nemački jezik ( biraju posao, menjaju firme čim im malo dosadi - provereno ).

Programiranje je navlakuša . Upiše 100, završi 50-60, stvarno nauči posao 10-15 ( jer je kao za umetnost, potrebna i "žica" a ne "samo" škola).

Najviše ga promovišu i reklamiraju IT fakulteti i "školice" ( tipa IT Academy itd) , kao i vlasnici velikih IT firmi.
Jedni uzimaju pare od školarina, drugi ubijaju cenu rada.

... а, ено, видим, отворили и курсеве за извођење кучића у шетњу, за неколико стотина еврића, постајете школовани кучепазитељ... :D

Но, можда је то идеја и за покретање неког бизниса, где ти не треба факултет...? :think:

Back