Koji elektricni kotao?

nenade,
ja bih u startu samo istakao da nisam nikakav strucnjak u vezi sa elektricnim kotlovima :)
imam samo jednogodisnje (lose) iskustvo sa kotlom od 12kw. isprobavao sam razna podesavanja i na kotlu i na termo glavama na radijatorima, i na daljinskom termostatu ali je epilog taj da su troskovi za struju bili ogromni a toplota u stanu nezadovoljavajuca i zbog toga sam presao na etaznu pec na pelet koja je smanjila troskove oko 30% a stan je bio znacajno topliji.

subjektivni osecaji za toplo hladno su takodje nesto sto bi pravilo potencijalnu razliku izmedju tvog i mog ocekivanja. mojoj supruzi je zimi i na 25 stepeni hladno a leti joj je super na 25 stepeni. etazna pec na pelet koju smo na kraju kupili i sama zraci nekih 4kw i u kombinaciji sa radijatorima je napokon u stanu bilo toplo uz 'razumne' troskove (pisem 'razumne' pod navodnicima posto mislim da je cena peleta prevelika u odnosu na kvalitet koji je zastupljen u srbiji i na realne troskove pravljenja istog).
pretpostavljam da se se elektricnim kotlom toplota nije na dobar nacin 'sirila po stanu' usled verovatno nedovoljno dobrog rasporeda radijatora, da je bilo hladnijih delova prostorije sto je reseno dodatnim isijavanjem toplote iz etazne pecke (pec koju smo kupili zraci 4kw u vazduh a 14kw predaje vodi kada radi na svom maksimumu).

razlika u ceni elektricnog kotla od 6 i 9 kw je relativno mala a kotlovi od 9 ili 12kw (pa na gore) se mogu podesiti tako da koriste manju snagu (3-6-9-12 ili u konkretnom slucaju mog bivseg vailanta 2-4-6-8-10-12).
ako ti samo to pravi problem tj nedoumicu, slobodno mozes uzeti kotao i od 9kw pa ga podesis da koristi samo 2 grejaca od 3kw.
mozda da navedes koja je kvadratura koju zelis da grejes, raspored prostorija, izolacija, visina plafona, koja ti je ciljna temperatura prostorija pa da neko strucniji da svoj komentar i evenutalne predloge.
meni je nezahvalno da dajem neko misljenje jer nisam strucnjak u toj oblasti :) mislim da nemam dovoljno iskustva da bi ti moje misljenje bilo neka bitnija smernica u odlucivanju.

Hvala na odgovoru.
Grejali bi smo površinu od 55 m2, stan ima dobru izolaciju, alu stolariju.
Temperatura koju bi smo hteli je 22-23°C. Ono što me brine je potrošnja i podešavanje kotla.
Šta bi bilo najbitnije... Podešavanje temperature u kotlu, ili podešavanje termostata....
Takođe i račun za struju. Da li postoji ikakava šansa da u nekim grejnim mesecima uklopimo u potrošnju koja ne ulazi u crvenu tarifu?

Hvala na odgovoru.
Temperatura koju bi smo hteli je 22-23°C. Ono što me brine je potrošnja i podešavanje kotla.
Šta bi bilo najbitnije... Podešavanje temperature u kotlu, ili podešavanje termostata....
Takođe i račun za struju. Da li postoji ikakava šansa da u nekim grejnim mesecima uklopimo u potrošnju koja ne ulazi u crvenu tarifu?

iskreno, mislim da nema sanse da se ne udje u crvenu zonu.
sto se podesavanja tice, na vecini kotlova mozes da podesavag angazovanu snagu (u smislu ukljucuvanja i iskljucivanja grejaca), mozes ili podesavati temperaturu vode u sistemu ili kupiti (bez)izcni termostat kojim regulises temperaturu u prostoriji i koji utices na rad kotla.
dodatno bi mogao da isprobavas podesavanje termoglava na radijatorima radi sto bolje efikasnosti i rasporeda grejanja ali cini mi se da za 55m2 ces ulaziti u crvenu zonu.
ja sma npr u radijatore ugradjivao i mekove grejace (cini cacak) pa u prelazinim periodima ako zatreba smo se rejali na klimu i na pojedine grejace u prostorijama koje klima ne moze dovoljno da zagreje - tada smo bili na granici sa crvenom zonom ali sa kotlom smo uvek duboko u crvenu vec u prvoj polovini meseca.

Hvala na odgovoru.

Za tu kvadraturu bi ekonomski najisplativije bilo grejanje na TA peći ( što se tiče grejanja na struju). Troše samo NT struju a fino bi odradile posao ( cenim da bi 2 bile dovoljne) ako je izolacija dobra.
Lično sam video slučaj da čovek greje 45 kvadrata sa 1 pećkom od 3 ili 3,5 Kw ( odlična izolacija). Naravno, peć je Magnohrom ( najbolje "cigle" ima upravo Magnohrom a od njih zavisi termoakumulacija peći).
Mada, mislim da biste i sa TA pećima ušli u crveno ( otprilike 1100kWh samo za peći a crvena počinje od 1600kWh).

Za tu kvadraturu bi ekonomski najisplativije bilo grejanje na TA peći ( što se tiče grejanja na struju). Troše samo NT struju a fino bi odradile posao ( cenim da bi 2 bile dovoljne) ako je izolacija dobra.
Lično sam video slučaj da čovek greje 45 kvadrata sa 1 pećkom od 3 ili 3,5 Kw ( odlična izolacija). Naravno, peć je Magnohrom ( najbolje "cigle" ima upravo Magnohrom a od njih zavisi termoakumulacija peći).
Mada, mislim da biste i sa TA pećima ušli u crveno ( otprilike 1100kWh samo za peći a crvena počinje od 1600kWh).

Probali smo mi sa TA peći i ne ulazi se u crvenu zonu, sigurno...
Kotao smo odabrali kao opciju jer je "zdravija", nema staklene vune...

Samo da podelim svoje isksutvo posle jedne cele sezone i evo skoro dva meseca nove. Mi imamo elektricni kotao Vaillant, 18 kw, i grejemo celu kucu od oko 105 kvadrata. Prosle godine smo u crvenu zonu usli samo u decembru (kada je bilo uzasno hladno), sve drugo je bilo u plavoj. Temperatura je podesena na 22 preko dana i 18 nocu (u dnevnoj sobi), a u svim sobama imamo termostatske ventile (koji su malo zavrnuti u spavacoj i sobi koju retko koristimo).
E sad, mi imamo nove sestokomorne prozore, izolacija od 8 cm stiropora i 10 cm vune u zidovima i jos 15 cm u plafonu, al. radijatore i sl. Sam kotao moze da se podesi i na koliko kw radi (mi do sada nismo nikada ga stavljali na svih 18kw, 16 je najvise, a u prelaznom periodu i na 14) i temp. polaznog voda (sada je 55 stepeni, u prelaznom periodu 45-50). Ima logike voditi racuna i o tome i o temp. na termostatu u prelaznom periodu. Sada kada je krenula prava zima, onda vise ni ne gledam kotao, samo termostat (kada nismo tu smanjim temperaturu i sl.).

Pa koliko sam ja cuo ne radi se o idealno izolovanim stanovima i kucama.Naime,radi se o normalno izolovanim prostorijama kupio sam "VULKAN 3F" i izuzetno radi zadne 3 sezone menjao sam samo vodu,potrosnja struje jeste povecana ali je jeftinije i cistije grejanje na struju nego na drva i veoma se isplati ako nismo bahati.Kotao sam kupio u firmi "Ekoterm 2001" jer su oni to poceli valjda jos pre 20 godina i samo oni imaju originale a cene su im povoljne.Pozdrav

Ima li neko iskustva sa Impro kotlovima?
Ili da uzmem Ekopan seria 7 18kw. ?
U pitanju je kuca od 85m2 od blokova, staklene vune i fasadne cigle.

Električni blok kotao IMP 16 (18kW)

IMPRO električni blok kotao je formiran kao kompletna mini kotlarnica koja se sastoji od cirkulacione pumpe, ekspanzione posude i još čitavog niza sigurnosne opreme i automatike. IMPRO električni blok kotlovi se izrađuju u rasponu od 6 do 36kW istalisane snage u varijantama jednocevnog, dvocevnog radijatorskog razvoda i u varijanti višekružnog podnog sistema grejanja. Kotlovi za jednocevni i podni sistem grejanja su opremljeni sabirnikom i razdelnikom do najviše 5 grejnih krugova sa ventilima za balansiranje.

Tehničke karakteristike
Grejači (grejne grupe) 6+6+6 kW
Električni napon 3x400 V, N, PE, 50 Hz
Opterećenje po fazi 27 A
Presek napojnog kabla - Napajanje | Uzemljenje | Nula 6 | 6 | 6 mm²
Glavni osigurači 50 A
Maksimalna ogrevna površina* 150 m²
Maksimalna radna temperatura 75 °C
Termička zaštita 99 °C
Minimalni radni pritisak 0,4 bar
Radni pritisak 1,2 - 1,6 bar
Maksimalni radni pritisak 2,5 bar
Pritisak ekspanzione posude 1 bar
Zapremina kazana 15 l
Zapremina ekspanzione posude 8 l
Maksimalna zapremina vode 143 l
Dimenzije priključaka 3/4 ili 1 coll
Cirkulaciona pumpa 40 W
Dimenzije - Visina x Širina x Dužina 740 x 460 x 240 mm
Težina 35 kg
* Površina grejanja zavisi od stepena energetske efikasnosti objekta

Poslednja izmena od moderatora:
moze neko pomoc oko izbora sporeta za etazno grejanje dali je bolji abc concept 2 ili centrometal bio pek 29 trebalo bi da napaja radijatore kako mi je majstor objasnio 12,6m

12,6м није никаква мера за напајање радијатора. Избор котла зависи од количине елемената грејног система и њихове декларисане снаге. Ако то мајстор не зна, можда је време да размислиш о другом мајстору.
Дакле, број грејних елемената пута декларисана снага из произвођачког каталога и онда бираш снагу котла која је прва следећа која задовољава потрошњу (рецимо, предвиђена потрошња је 12KW, бираш први следећи јачи котао). Пре тога се подразумева да урадиш пројекат потребне снаге за загревање а не "мајсторско" "е, овде може да иде 12 ребара, а у собу тури 8, доста ти је..."

Ljudi potrebna mi je pomoc.(uopste se ne razumem u ovu tematiku te bih zamolio za bilo kakve informacije) Uselio sam u stan od 65m2 i .grejanje je na struju, el.kotlom ekopan(oznaku tacnu mogu pogledati kasnije). Stan ima dve spavace sobe i dnevnu sa kuhinjom i trpezarijom. Zgrada je nova,tek zavrsena. Na svakom radijatoru imam termoventile. Moja pitanja su sledeca:
1. sta je funkkcija termoregulatora na radijatorima?
2. da li je isplativije imati jednotarifni ili visetarifni strujni sistem? (U smislu pojacati grejanje radnog fluida nocu)
3. Da li je moguce iskljuciti grejanje u recimo jednoj sobi i samim tim smanjiti troskove?
4. Kako je najbolje podesiti rad kotla da bi troskovi bili manji?
5. Prosle zime sam placao gas do 12000 din mesecno, jos sam morao dogrevati grejalicom tako da je struja isla na 5-6000 din. Da li bi troskovi strjje sada sa ovim kotlom bili preko 18000 din?
Ako treba jos kakvih info samo recite.

Ljudi potrebna mi je pomoc.(uopste se ne razumem u ovu tematiku te bih zamolio za bilo kakve informacije) Uselio sam u stan od 65m2 i .grejanje je na struju, el.kotlom ekopan(oznaku tacnu mogu pogledati kasnije). Stan ima dve spavace sobe i dnevnu sa kuhinjom i trpezarijom. Zgrada je nova,tek zavrsena. Na svakom radijatoru imam termoventile. Moja pitanja su sledeca:
1. sta je funkkcija termoregulatora na radijatorima?
2. da li je isplativije imati jednotarifni ili visetarifni strujni sistem? (U smislu pojacati grejanje radnog fluida nocu)
3. Da li je moguce iskljuciti grejanje u recimo jednoj sobi i samim tim smanjiti troskove?
4. Kako je najbolje podesiti rad kotla da bi troskovi bili manji?
5. Prosle zime sam placao gas do 12000 din mesecno, jos sam morao dogrevati grejalicom tako da je struja isla na 5-6000 din. Da li bi troskovi strjje sada sa ovim kotlom bili preko 18000 din?
Ako treba jos kakvih info samo recite.

1) ukratko, zavrtanjem i odvrtanjem utices na emitovanje toplote radijatora.mozes da ga skroz zavrnes i radijator se nece grejati i nece emitovati toplotu a imas i polozas na kom je najcesce nacrtana pahulja/zvezdica ili tako nesto i to je polozaj koji bi trebalo da spreci zamrzavanje vode.
2) i 5) u vezi sa troskovima - zavisi kakva je izolacija i da li ce kotao raditi po ceo dan i kojom snagom (i da li ti je supruga zimogrozljiva kao moja ;)).
3) da, na termoglavama radijatora (ojasnjenje pod 1))
4) ja sam na svom bivsem vailant kotlu isprobavao razne kombinacije i na kraju sam ga prodao i kupio etaznu pec na pelet jer nisam nasao 'magicno' podesavanje koje bi mi troskove smanjilo na prihvatljiv iznos. na ovo ti ja licno ne mogu odgovoriti.

srecno :)

potrebna mi je pomoć
kako da spojim sobni digitalni programabilni termostat AURATON 2025 na električni kotao tako da isti pali pumpu kad u sobi padne temperatura ispod zadate temperature?
kotao je 6kw i ima jedan glavni prekidac koji istovremeno pali i grejac i pumpu.
hvala unapred

Zdravo. :)
Da li neko zna da li mogu da se postojeci radijatori u stanu prikace na kotao za el.grejanje?
Ja sam trenutno u fazi iskljucenja sa parnog grejanja, skidam se sa toplane. :worth:
Ako mogu da se prikace postojeci radijatori, koji kotao da uzmem? Gde da nadjem majstore koji bi sve to namestili kako treba?
Hvala. :)

Zdravo. :)
Da li neko zna da li mogu da se postojeci radijatori u stanu prikace na kotao za el.grejanje?
Ja sam trenutno u fazi iskljucenja sa parnog grejanja, skidam se sa toplane. :worth:
Ako mogu da se prikace postojeci radijatori, koji kotao da uzmem? Gde da nadjem majstore koji bi sve to namestili kako treba?
Hvala. :)
:eek: Živiš u stanu ? i planiraš etažno grejanje ?
zar ti to nije mnogo skuplje ? prvo zbog cene kotla,drugo zbog potrošnje struje .

:eek: Živiš u stanu ? i planiraš etažno grejanje ?
zar ti to nije mnogo skuplje ? prvo zbog cene kotla,drugo zbog potrošnje struje .

Kotao bih platila samo jednom, ne bih grejala ceo stan, jer nemam potrebu za tim... Ako bi mi racun bio veliki u periodu kad je najhladnije, ostalih meseci ne placam nista za grejanje, svakako mislim da mi je bolje nego sada... 12 meseci puta 10.000 din. za grejanje.

Cao ljudi,
Da li iko ima bilo kakvu ideju kako konkretno ovaj sistem funkcionise, da li igde ima uputstva za ovaj kotao i kolika je razlika u potrosnji danasnjih kotlova i ovako nekog starog 40ak godina?
Inace ovde imam 6 grejaca po 3kw, 3 su samo u funkciji (ne mogu da povecavam snagu). Napajaju 3 radijatora u stanu od 59kvm.
Takodje me zanima da li bih ikako mogao da preko elektricnog kotla imam i toplu vodu u kupatilu i koliki bi to zahvat bio, da li bih morao damenjam strujne instalacije i slicno?
Na linku su slike kotla:
https://postimg.cc/gallery/rtSZ6r9

Back