nenade,
ja bih u startu samo istakao da nisam nikakav strucnjak u vezi sa elektricnim kotlovima
imam samo jednogodisnje (lose) iskustvo sa kotlom od 12kw. isprobavao sam razna podesavanja i na kotlu i na termo glavama na radijatorima, i na daljinskom termostatu ali je epilog taj da su troskovi za struju bili ogromni a toplota u stanu nezadovoljavajuca i zbog toga sam presao na etaznu pec na pelet koja je smanjila troskove oko 30% a stan je bio znacajno topliji.
subjektivni osecaji za toplo hladno su takodje nesto sto bi pravilo potencijalnu razliku izmedju tvog i mog ocekivanja. mojoj supruzi je zimi i na 25 stepeni hladno a leti joj je super na 25 stepeni. etazna pec na pelet koju smo na kraju kupili i sama zraci nekih 4kw i u kombinaciji sa radijatorima je napokon u stanu bilo toplo uz 'razumne' troskove (pisem 'razumne' pod navodnicima posto mislim da je cena peleta prevelika u odnosu na kvalitet koji je zastupljen u srbiji i na realne troskove pravljenja istog).
pretpostavljam da se se elektricnim kotlom toplota nije na dobar nacin 'sirila po stanu' usled verovatno nedovoljno dobrog rasporeda radijatora, da je bilo hladnijih delova prostorije sto je reseno dodatnim isijavanjem toplote iz etazne pecke (pec koju smo kupili zraci 4kw u vazduh a 14kw predaje vodi kada radi na svom maksimumu).
razlika u ceni elektricnog kotla od 6 i 9 kw je relativno mala a kotlovi od 9 ili 12kw (pa na gore) se mogu podesiti tako da koriste manju snagu (3-6-9-12 ili u konkretnom slucaju mog bivseg vailanta 2-4-6-8-10-12).
ako ti samo to pravi problem tj nedoumicu, slobodno mozes uzeti kotao i od 9kw pa ga podesis da koristi samo 2 grejaca od 3kw.
mozda da navedes koja je kvadratura koju zelis da grejes, raspored prostorija, izolacija, visina plafona, koja ti je ciljna temperatura prostorija pa da neko strucniji da svoj komentar i evenutalne predloge.
meni je nezahvalno da dajem neko misljenje jer nisam strucnjak u toj oblastimislim da nemam dovoljno iskustva da bi ti moje misljenje bilo neka bitnija smernica u odlucivanju.
Hvala na odgovoru.
Grejali bi smo površinu od 55 m2, stan ima dobru izolaciju, alu stolariju.
Temperatura koju bi smo hteli je 22-23°C. Ono što me brine je potrošnja i podešavanje kotla.
Šta bi bilo najbitnije... Podešavanje temperature u kotlu, ili podešavanje termostata....
Takođe i račun za struju. Da li postoji ikakava šansa da u nekim grejnim mesecima uklopimo u potrošnju koja ne ulazi u crvenu tarifu?