Koje Vino u kulinarstvu

red boy

Zainteresovan član
Poruka
353
Kupio sam neko makedonsko vino od 2 l za 200 din. Toliko je kiselo da ne moze da se pije, cista hemija... A tek kad dodam jelima bas zakiselim...
Koje vino savetujete da se kupi? Mislim koje obicno upotrebljavate u kuhinji? Znam neko ce reci francusko gde je jedan litar 800 din, i slicno... Zanima me ovi domaci proizvodjaci kao recimo Vranac, gde isto ima 2 L za 200 din...
Znaci da je povoljna cena ali i da nije ziv kiseljak

Kupio sam neko makedonsko vino od 2 l za 200 din. Toliko je kiselo da ne moze da se pije, cista hemija... A tek kad dodam jelima bas zakiselim...
Koje vino savetujete da se kupi? Mislim koje obicno upotrebljavate u kuhinji? Znam neko ce reci francusko gde je jedan litar 800 din, i slicno... Zanima me ovi domaci proizvodjaci kao recimo Vranac, gde isto ima 2 L za 200 din...
Znaci da je povoljna cena ali i da nije ziv kiseljak

Ne postoji jedna vrsta vina za sva jela.
Zavisi šta spremaš.

Ne zavisi toliko od cene, koliko zavisi od toga koju vrstu vina koristiš.
Vranac ti je sam po sebi kiseo. Uvek biraj neki suvinjon od crnih, a od belih šardone.
A Tikveš vina nisu loša, s obzirom na cenu... e sad, ne znam da li je to to makedonsko sa kojim si se loše proveo. Ja ih koristim, i uvek je sve u redu.

Ovako,
1) Treba mi belo vino za ribu
2) Crno vino za meso (teletina, svinjetina)...
U svakom slucaju meni vino traje nekoliko meseci, a koristim po potrebi na kakav recept naidjem.

Ovo sto imam je VRANEC (a ne Vranac, zato sam greskom kupio jer sam mislio da sam kupio Vranac), Strumica, R. Makedonija.
Jednostavno ne moze da se pije koliko je kiselo i kao neko sirce da pijes, bas pece... heh ;)
Mislio sam da mi preporucite marku da mogu lako da je kupim i da je dobra za kuhinju + povoljna cena. Znaaci Varanac ne preporucujete, a Tikves nije lose... A Smederevka?? Ima neko Tikves Smederevka, jel to ok?

evo sta sam na brzinu nasao na netu
nemoze da skodi, ali moze da pomogne

Koje vino uz koje jelo?
Kako biste bili sigurni u izbor kojim ćete iznenaditi svoja čula okusa i mirisa, provjerite svoj instinkt natuknicama o primjerenom izboru vina uz jelo na vašem stolu
• Kao aperitiv uobičajeno je poslužiti: suhi pjenušac, šampanjac (francuski slatki), poluslatki pjenušac, bijelo suho i/ili slatko vino, sherry, porto, bermet ili prošek
• Uz predjela, hladetine i namaze nećete pogriješiti poslužite li bijelo vino ovih karakteristika: suho, polusuho, lagano slatko
• Jela na bazi ribe također idu uz bijela vina, ona suha i ljupka te pjenušce isto tako suhe.
• Pršut i suhomesnati proizvodi poslužuju se zajedno s roze svijetlim i suhim vinima, ali ni bijelo suho vino nije loš izbor
• Guste juhe, paštašute, rižota s umakom od riba ili mesnim umakom uglavnom prate bijela suha vina, zatim roze i mlada crna vina.Dok juhe s umakom od riba i kamenice podnose i robusnija vina s višim postotkom alkohola
• Pržena ili pohana riba, škampi s roštilja, sa ili bez umaka izvrsni su uz bijelo suho robusno vino. Dok ribe pečene na ražnju i roštilju te rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz jaka bijela i crna vina, suhi bijeli pjenušac ili bijela aromatična vina
• Uz jaja pripravljena na različite načine, ili poslužena s pršutom i sirom, obavezno se poslužuje bijelo suho ili ružičasto vino, a kao mogućnost tu je i crno lagano frizirano vino.
• Žabe, puževi i jegulje kao specijaliteti zahtijevaju bijelo vino.
• Kada je riječ o mesu, bijelo meso i ono lagano ispečeno na roštilju upotpunjuje se sa crnim suhim i mladim vinom. Ukoliko se radi o tamnom mesu, domaćoj i lovnoj divljači neizbježna su izrazito puna i jaka, stara robusna vina.
• Velike razlike u odabiru vina su kombinacije sira s tjesteninama. Sirevi s mekanom tjesteninom zahtijevaju Rose i crno mlado vino, dok se sirevi s tvrdom tjesteninom, ribani ili uzavreli poslužuju u kombinaciji s crnim starim robusnim vinom.
• Deserti uglavnom idu prema izboru slatkih, likerskih i pjenušavih vina. Ukoliko se radi o voću, bijelo slatko, pjenušac i likersko Rose neizbježan su izbor. Uz voće se poslužuju i slatki bermet te likersko crno staro slatko vino.
• Slastice poput kolača i sladoleda idu dobro u kombinaciji sa specijalnim likerskim vinima, polusuhim pjenušcima i aromatičnim slatkim vinima. Dok suhe slastice, one bez čokolade, dobro podnose pjenušce starijeg godišta, bijela slatka i poluslatka vina te sherry, porto, suvarak ili prošek

Ovo pronađoh na netu,možda je nekome interesantno za ovu temu.

Evo sad sam u prilg za ribu-dinstani crveni kupus sa jabukom i šargarepom stavio 1 deci baš tog "kiselog"vina.
I lepo je pokupilo slaktoću jabuke i šargarepe.
Dakle zavisi od jela.U neka poput odredjenih vrsta gulaša stavljam i vinsko sirće,dakle još kiselije od vina...

Jedno pitanje...
stavim vino i kazu dok ne ispari... i dok ima sta da isparava ja ostavim na vatru...
Kada jedem jelo nikad ne osetim ukus crnog ili belog vina... Kao i da nisam stavio.
Koliko tacno treba vino da ispari... jel ja nesto pogresno radim?? Kakav ukus treba da ima jelo??

Od jeftinijih varijanti preporučujem ono italijansko iz tetrapaka od 1 l , ima i crno i belo i košta oko 130 din komad , nije neki ekstra kvalitet al prijatnog blažeg ukusa ,ne oseti se kiselinčina i hemija kao u ostalim domaćim tog ranga .

Back