Evo jednog recepta torte koja je vrlo ukusna,a nije baš skupa.Ja je često pravim,brzo se napravi.
Kora: 8 jaja,8 kašika šećera,6 kašika mlevenih oraha,3 kašike brašna i pola praška za pecivo.
Stavim u okruglu šerpu,isečem papir za torte i pečem na srednjoj temperaturi (175-180 stepeni) dok torta ne počne da se odvaja od pleha
Dok se kora peče,fil je napravljen,a ide ovako:
4 žumanceta,1 čaša od 2 dl šećera(oko 210 grama),pola margarina,to umutim mikserom,dodam oko 2 dl mlakog ili toplog mleka,stavim 300 grama mlevene plazme,200 grama mlevenih oraha,1 vanil šećer.Izmešam smes.Ako treba dodam još malo mleka.
--------------------------------
Pečenu koru odmah stavim na okrugao poslužaovnik,prelijem sa hladnim mlekom,2dl.To se brzo ohladi i stavim fil.
Umutim 4 šlaga C,uvek bude gust i ne presladak.na 1 šlag stavim 1 kafenu kašičicu šećera.
Ovu tortu svi vole da jedu.Deluje kao preteška,ali ne

i košta oko 1000 dinara.
--------------------------------------------------------------------------------
KOKOS TORTA
negde je zovu rafaelo torta.Nju pravim od prilike,po osećaju
3 kore pečem posebno od 5 belanaca koje dobro umutim,dodam 5 kašika šećera u prahu.Dodam polako 100 grama kokosa.
pečem u okrugloj šerpi od 4 l oko 12-13 minuta na 175 stepeni.
Dok se kora ispeče,već sam umutila drugu koru,koristim dve šerpe,ovu sam već pripremila.
FIL:15 žumanaca umutim,šećer stavljam po ukusu,mora da ima najmanje 18 kašika šećera-to znam,dodam puding od vanil i vanil šećer,stavim 2 kašike brašna i to kuvam u pola litre mleka.
Kad se ohladi stavim razmućen margarin ili maslac.
redjam :kora,žuti fil,kora žuti fil,kora žuti fil.Od gore 4 šlaga.
Pečene kore nisu žive,ali nisu ni presušene.A dešavalo se da ih presušim.