Koje su najprljavije stvari u kući?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.422
Kuća je savršeno mjesto za razvijanje bakterija koje se mogu rasprostraniti po određenim površinama zbog naših životnih navika, stila i mjesta koja smo propustili očistiti ili manje čistimo? Neke stvari u kući su pravo leglo zaraze iako uopšte ne sumnjamo na njih?

A šta je i koje stvari su najprljavije (i nečistije) nije svugdje i kod svakoga isto. Ipak, kad se sve sabere i oduzme, nešto se ipak da izdvojiti i reći da su ove stvari najprljavije;

- Daljinac, tj daljinski upravljač. Koliko se čisti i ko od nas se sjeti da ga temeljno ili barem površinski očisti? Koliko puta ga uzmemo u ruke, a ruke su uglavnom čiste ali često i nisu.
Čišćenje sa alkoholom je jednostavno ali preporučuje se da se očiste mnogobrojne bakterije koje se nalaze u njemu.. dakle, potrebno je rasklopiti i temeljno očistiti barem jednom u pola godine.
-Druga stvar koje je takodje prljava i nečista je spužva zaa posudje.
Nauka kaže da: "Iako joj je glavna namjena čišćenje, u njoj živi otprilike 321.629.869 mikro organizama. Prema rezultatima jednog istraživanja, procijenjeno je da se na 75% spužvi nalazi salmonela, ešerihija i fekalne tvari, što je šokantan podatak s obzirom na to da se u sudoperu koji se nalazi u kupaonici nalazi samo 9% bakterija. Spužve bi trebalo mijenjati svake dvije sedmice, a u međuvremenu ih čistite tako što ćete ih staviti u posudu sa vodom i malom količinom izbjeljivača". Nevjerovatno.
-Prekidači za svjetlo, ručke od frižidera, kvake na vratima..

Ali na jednu stvar trebamo posebno obratiti pažnju a to su kuhinjske krpe i peškiri.
Naime, do sada su za bakterije i prljavštinu obično optuživane kvake, WC školjke i kuhinjske sudoperie no najviše bakterija pronađeno je upravo u kuhinjskim krpama

Više od četvrtine njih imalo je na sebi i zloglasnu E. coli
, a gotovo istu koncentraciju opasnih bakterija imaju ipeškiri u kupatilima. Razlog je jednostavan - i krpe i peškiri stalno su vlažni i predstavljaju odličnu podlogu za razmnožavanje bakterija.
Zaštita je nužna i jednostavna - držite ih odvojeno jedne od drugih, redovno perite na najvišojj temperaturi i neka svako koristi samo svoje peškire.

Šta mislite da li su ove stvari najprljavije, jer uistinu jesu, ali da li ima još nekih stvari ili mjesta u kući koji su možda prljavije ili barem predstavljaju potencijalnu opasnost od zaraza?

Nesto o cemu covjek rijetko razmislja, pogotovo o novcanicama, ma koliko one nove izgledale.
Meni je ova corona prica sjela kao kec na desetku, imam blagi OKP u vezi pranja ruku :mrgreen:, tako da se u svakoj trgovini redovito posluzim sredstvom za dezinfekciju, a uglavnom gledam imati sto manje papirnatog novca uz sebe. Spojio sam si tekuci racun na mobitel i sada placam iskljucivo da mob prislonim pos aparatu.

Nesto o cemu covjek rijetko razmislja, pogotovo o novcanicama, ma koliko one nove izgledale.
Meni je ova corona prica sjela kao kec na desetku, imam blagi OKP u vezi pranja ruku :mrgreen:, tako da se u svakoj trgovini redovito posluzim sredstvom za dezinfekciju, a uglavnom gledam imati sto manje papirnatog novca uz sebe. Spojio sam si tekuci racun na mobitel i sada placam iskljucivo da mob prislonim pos aparatu.
Teško je izbeći kontakt s bakterijama..one žive oko nas i u nama.Neke su nam prijateljske,
a neke nisu.Ja ne obraćam toliko pažnju na te stvari.Čistim koliko mogu.

Back